Antena Meniu Search
x

Curs valutar

Video Lumânare şi neon, cauzele incendiilor în lanţ din spitale. Ruda unei victime: "Statul nu vrea să își asume și a dat vina pe o asistenta care a aprins o lumânare"

Apar cauzele şi vinovaţii după incendiile în lanţ din spitale. La Piatra Neamţ, unde au murit zece oameni, focul ar fi pornit de la o lumânare, lăsată nesupravegheată la căpătâiul unui pacient. Iar la Constanţa, un neon stricat ar fi declanşat Iadul. Mai mulţi manageri, doctori şi asistente sunt acum cercetaţi pentru tragedii.

de Clara Mihociu

la 29.10.2021 , 19:36

Sunt imaginile groazei şi durerii din 14 noiembrie 2020. La ora 18.30, secţia ATI a spitalului de urgenţă Piatra Neamţ a luat foc. Şapte pacienţi au murit pe loc, alţi trei după câteva ore. În faţa spitalului, rudele priveau înmărmurite fumul negru care ieşea din salonul 240. Li s-a dat doar o explicaţie cinică.  

Nelu Tătaru, fost ministru al Sănătăţii: "Cred că suntem vinovaţi toţi din această ţară pentru că am acceptat timp de 30 de ani să trăim într-o astfel de situaţie medicală". 

Mihai Gavril, soțul unei victime: Soția mea a fost ucisă de sistem, de neglijenţă, incompetență. Vinovat e sistemul corupt din Romania care nu a făcut nimic pentru spitale.

Vezi și

Un an mai târziu, procurorii au găsit o parte dintre vinovaţi: managerii, medicii şi asistentele din spital care nu şi-au făcut treaba. Şase manageri a schimbat Spitalul din Piatra Neamţ în opt luni. Toţi sunt azi cercetaţi pentru ucidere din culpă şi vătămare corporală din culpă. 

Pe acelaşi subiect

Clara Mihociu, reporter Observator: La momentul respectiv, manager era Lucian Micu pe care îl vom contacta şi noi acum pentru a-i solicita un punct de vedere cu privire la acuzaţiile care i se aduc.

Iar cauza incendiului este incredibilă: în salonul plin cu oxigen, două asistente au aprins la căpătâiul unui pacient care agoniza o candelă. Sunt cercetate pentru ucidere din culpă. La fel şi şeful secţiei ATI, care nu a luat măsuri pentru a ventila corespunzător saloanele.  

S-au găsit cauzele şi vinovaţii

Mihai Gavril, soțul unei victime: Statul nu vrea să își asume și a găsit vina pe o asistenta care a aprins o lumânare.

Miron Itzakh, ginerele unei victime: Nu se poate că o lumânare a făcut toată prostia. 

Un alt medic este acuzat că ar fi minţit când a explicat cum a acordat îngrijiri medicale în timpul incendiului. 

Reporter- dr. Liviu Ungureanu, fost medic şef ATI: Nu e nimic fals, e o confuzie și o interpretare. Nu mă consider vinovat.

Adrian Cuculis, avocat: Observăm şi un fel de Omerta pe de-o parte a medicilor, iar pe partea cealaltă si inducerea in eroare a organelor judiciare. 

Mihai şi-a pierdut soţia în acea zi. Mama Tatiana, cum o ştia toată lumea, avea o asociaţie pentru sărmani şi a avut grijă de mai bine de 100 de copii. Se simţea mai bine şi urma să fie scoasă de la Terapie Intensivă. Apoi a venit focul.

Gavril Mihai, soțul unei victime: Cred că trimiterea în judecată a unor oameni nu rezolva cazul, nu e adevărul pe care am vrut să îl aflu. 

Piatra Neamţ a fost doar începutul spitalelor-torţă. Azi, procurorii au audiat medici de la spitalul de Boli Infecţioase din Constanţa, unde luna trecută a ars secţia ATI. Şapte vieţi au fost curmate. 

Potrivit unui avocat din dosar, focul ar fi pornit de la un neon, care s-a desprins din tavan, s-a topit şi a căzut pe podea. O scânteie a fost de-ajuns ca să aprindă secţia. 

Statul fuge de responsabilitate

Rudă: E greu...nu greu, e sfâşietor, nu e vorba doar de moartea unui om, e vorba de mai mulţi oameni care au murit şi care s-au repetat. 

Nereguli greu de imaginat au ieşit la iveală şi după ce spitalul COVID din Târgu Cărbuneşti a rămas brusc fără oxigen: cinci oameni au murit. Spitalul era obligat să aibă un angajat dedicat pentru verificări, însă... 

Marcel Iacobescu, prefect de Gorj: Managementul Spitalului nu a instituit un program de supraveghere internă a staţiei de oxigen.

Mai mult, deşi staţia de oxigen ar fi trebuit aprovizionată la ora 8 dimineaţa, cisterna a ajuns după ora 10. 

 Constantin Târziu, manager spital Cărbuneşti:  Nu vreau. Sunt nervos. Chiar sunt nervos. Ei vorbesc politic, nu ştiu altceva.

În fiecare zi, suntem la o neregulă de tragedie. Cu puţin timp în urmă, un tub de oxigen din secţia infecţioase a spitalului din Caransebeş s-a spart. Doi pacienţi COVID au fost evacuaţi. 

Clara Mihociu Like

Se spune că în fiecare glumă există și un sâmbure de adevăr. Cam așa am ajuns eu pe tărâmul presei. În glumă, un profesor mi-a spus că am voce de radio la finalul primului an de facultate.

Întrebarea zilei
Vi se pare prea scumpă mobila românească?
Observator » Evenimente » Lumânare şi neon, cauzele incendiilor în lanţ din spitale. Ruda unei victime: "Statul nu vrea să își asume și a dat vina pe o asistenta care a aprins o lumânare"