Antena Meniu Search
x

Curs valutar

Luptă pentru putere la vârful Bisericii Române. Reacţia lui IPS Teodosie, acuzat că vrea să ajungă patriarhul BOR

Acuzat că vrea mitropolie pentru a-și crește șansele să ajungă patriarh al Bisericii Ortodoxe Române, IPS Teodosie spune că rămâne în deplină ascultare faţă de Patriarhul Daniel şi faţă de Sfântul Sinod. "Considerăm nepotrivite şi lipsite de temei zbaterile diferitelor cercuri de influenţă nebisericeşti de a stârni un conflict", a transmis lunu Arhiepiscopia Tomisului.

de Redactia Observator

la 12.02.2024 , 14:00

Luptă pentru putere la vârful Bisericii Române. Reacţia lui IPS Teodosie, acuzat că vrea să ajungă patriarhul BOR Luptă pentru putere la vârful Bisericii Române. Reacţia lui IPS Teodosie, acuzat că vrea să ajungă patriarhul BOR - Inquam Photos

Arhiepiscopia Tomisului au anunţat că Înalt Prea Sfinţitul Teodosie "rămâne în deplină ascultare" faţă de Preafericitul Părinte Patriarh Daniel şi faţă de Sfântul Sinod al Bisericii Ortodoxe Române şi a mai anunţat că sunt considerate "nepotrivite şi lipsite de temei zbaterile diferitelor cercuri de influenţă nebisericeşti de a stârni un conflict între Patriarhie şi Arhiepiscopia Tomisului", relatează news.ro.

IPS Teodosie spune că rămâne în deplină ascultare faţă de Patriarhul Daniel 

Arhiepiscopia Tomisului a transmis, luni, un punct de vedere în legătură cu anularea mitingului societăţii civile în favoarea recunoaşterii Mitropoliei Tomisului, care fusese programat sâmbătă.  "Arhiepiscopia Tomisului mulţumeşte organizatorilor pentru că au dat curs rugăminţii şi îndemnului părintesc al Înaltpreasfinţitului Teodosie de a renunţa la marş şi de a i se alătura ierarhului Tomisului în rugăciune la hramul bisericii «Sfântul Sfinţit Mucenic Haralambie» din Constanţa. Prezenţa lor alături de soborul de arhierei a oferit mai multă solemnitate evenimentului care s-a desfăşurat în cele mai bune condiţii şi a evitat, măcar în parte, interpretările insinuante menite să devieze atenţia publică de pe un demers în interesul restabilirii adevărului privind Mitropolia Tomisului pe o presupusă «răzvrătire» a Înaltpreasfinţitului Părinte Teodosie. Subliniem din nou faptul că Înaltpreasfinţitul Părinte Teodosie, Arhiepiscopul Tomisului, nu a ştiut de miting până la apariţia ştirii transmise de organizatori în mediul online. În legătură cu aceasta, Arhiepiscopia Tomisului a emis comunicatul din 8.02.2024", a anunţat Arhiepiscopia Tomisului. 

Articolul continuă după reclamă

De asemenea, reprezentanţii Arhiepiscopiei Tomisului au afirmat că ÎPS Teodosie rămâne în deplină ascultare faţă de Preafericitul Părinte Patriarh Daniel şi faţă de Sfântul Sinod.  "Aşa cum a subliniat în toate ocaziile, Înaltpreasfinţitul Părinte Teodosie rămâne în deplină ascultare faţă de Preafericitul Părinte Patriarh Daniel şi faţă de Sfântul Sinod al Bisericii Ortodoxe Române. Considerăm nepotrivite şi lipsite de temei zbaterile diferitelor cercuri de influenţă nebisericeşti de a stârni un conflict între Patriarhia Română şi Arhiepiscopia Tomisului. În ciuda tuturor eforturilor de a se trece în umbră şi eventual, în uitare, un adevăr atât de important pentru Biserica Ortodoxă Română şi pentru neamul pe care îl păstoreşte precum dreptul istoric al mitropoliei Tomisului, Arhiepiscopia Tomisului, în calitatea ei de unică succesoare a acestui tron păstoresc, nu va înceta să îşi exercite atribuţiile, în limitele statutare şi regulamentare, pentru a oferi tuturor, oricând şi pretutindeni, argumentaţia atât de bogată a propriei descendenţe", a mai precizat Arhiepiscopia Tomisului.

Pe acelaşi subiect

De ce vreea IPS Teodosie recunoaşterea Mitropoliei Tomisului

Arhiepiscopul Tomisului a solicitat, vineri seară, organizatorilor mitingului pentru recunoaşterea Mitropoliei Tomisului, care era programat sâmbătă după-amiază, în municipiul Constanţa, să renunţe la demersul lor. Reprezentanţii Arhiepiscopiei anunţaseră, cu 24 de ore înainte, după ce mai multe organizaţii civile au informaseră că vor organiza un miting pentru recunoaşterea Mitropoliei Tomisului, că instituţia nu este iniţiatoarea sau organizatoarea acestui eveniment, dar au precizat că nu se opun acestui demers, adăugând că îi roagă pe participanţi să evite o posibilă tentativă de deturnare a acestei manifestări. 

Arhiepiscopul Tomisului a fost întrebat, la Radio Dobrogea, dacă Mitropolia Tomisului ar trebui înfiinţată, reactivată sau recunoscută şi dacă a fost vreodată desfinţată. "Nu a fost desfinţată niciodată, doar împrejurările au făcut să înceteze viaţa ei activă şi, sigur, după toate datele pe care le avem, ea trebuie să fie reactivată şi recunoscută şi nădăjduiesc în aceasta, că Dumnezeu e Dumnezeul adevărului, iar acesta este un adevăr de necontestat", a răspuns IPS Teodosie. 

El a mai fost întrebat de un alt ascultător al emisiunii cum se pot implica cetăţenii în acest demers. "Da, au venit la mine mulţi. Nu pot să vă opresc. M-au întrebat şi alţii, ne daţi voie să trimitem şi noi scrisori către Cancelaria Sfântului Sinod, către Patriarhie. Eu nu pot să vă opresc. Că a opri nu este creştineşte, iar Mitropolia Tomisului este cea care aduce demnitate şi ţării şi bisericii. Eu nu comentez de ce nu s-a împlinit. Am trimis acum cel mai complet referat pentru Mitropolia Tomisului la Cancelaria Sfântului Sinod. A fost înregistrat, sperăm să se pună pe ordinea de zi. Dacă şi dumneavoastră, laicii, doriţi să aduceţi un aport, că ştiu că aţi luat cunoştinţă despre adevărata istorie a Mitropoliei Tomisului, pentru care avem argumente nu necesare, ci mult prisositoare, faceţi şi dumneavoastră un efort să trimiteţi dorinţele dumneavoastră către Patriarhie şi Cancelaria Sfântului Sinod. Nu vă pot opri, nici nu vă silesc", a afirmat Arhiepiscopul Tomisului. 

IPS Teodosie a mai fost întrebat dacă va discuta la viitorul Sinod despre Mitropolia Tomisului.  "Eu nădăjduiesc să fie pusă pe ordinea de zi solicitarea noastră. Dumneavoastră puteţi să vă exprimaţi, cum am spus şi mai înainte, să cereţi, că eu nu cer pentru mine, ci pentru a restaura un adevăr istoric fundamental pentru întreaga Biserică şi pentru toţi credincioşii noştri. Toţi avem un plus de demnitate şi binecuvântare de la Dumnezeu că punem în ordine cele ce au aparţinut înaintaşilor noştri. Trimiteţi scrisorile dumneavoastră către Sfântul Sinod, către Patriarhie", a mai afirmat Arhiepiscopul Tomisului.

Patriarhia Română a precizat, vineri, că solicitarea Arhiepiscopiei Tomisului privind ridicarea la rang de Mitropolie a fost respinsă din 2003 de Sfântul Sinod, iar arhiepiscopul Tomisului, IPS Teodosie, "insistă cu înverşunare ca doar eparhia pe care o păstoreşte să devină mitropolie", fiind încălcată astfel ordinea statutară a Bisericii Ortodoxe Române. De altfel, "încălcarea ordinii statutare a Bisericii şi tulburarea păcii din viaţa Bisericii şi a societăţii prin acte de răzvrătire, indisciplină şi presiune publică vor fi înscrise pe ordinea de zi a viitoarei şedinţe a Sfântului Sinod".

Culisele luptei pentru putere din BOR

Potrivit G4media, IPS Teodosie vrea să se impună în interiorul BOR ca principalul adversar al liniei impuse de Patriarhul Daniel în biserică. Patriarhul Daniel promovează un mesaj ecumenist, anti-rus şi pro-occidental, în timp ce IPS Teodosie are un discurs conservator dur şi considerat anti-ecumenist şi pro-rus. Totodată, IPS Teodosie urmăreşte un rang superior în BOR şi să se poziţioneze în cursa pentru postul de patriarh al Bisericii Ortodoxe Române. 

Sinodul BOR se reuneşte în şedinţă pe 29 februarie

Sinodul Bisericii Ortodoxe Române se reuneşte în şedinţă pe data de 29 februarie, a transmis purtătorul de cuvânt al Patriarhiei, Vasile Bănescu, citat de Agerpres. Potrivit acestuia, una din teme va fi şi "încălcarea ordinii statutare a Bisericii şi tulburarea păcii din viaţa Bisericii şi a societăţii prin acte de răzvrătire, indisciplină şi presiune publică" de către arhiepiscopul Tomisului, Teodosie.

Vineri, Cancelaria Sfântului Sinod al Bisericii Ortodoxe Române a transmis un comunicat referitor la propunerea de a ridica Arhiepiscopia Tomisului la rang de Mitropolie în care afirmă că "încălcarea ordinii statutare a Bisericii şi tulburarea păcii din viaţa Bisericii şi a societăţii prin acte de răzvrătire, indisciplină şi presiune publică" vor fi înscrise pe ordinea de zi a viitoarei şedinţe a Sfântului Sinod. Conform sursei citate, solicitarea Arhiepiscopiei Tomisului de a deveni Mitropolie a fost discutată şi respinsă în şedinţa din 4 - 5 martie 2003 a Sfântului Sinod al BOR, prezidată de Patriarhul Teoctist.

IPS Teodosie, acuzat de acte de răzvrătire şi indisciplină

"În ultimii doi ani, Înaltpreasfinţitul Părinte Arhiepiscop Teodosie a solicitat de mai multe ori Cancelariei Sfântului Sinod ca ridicarea Arhiepiscopiei Tomisului la rang de Mitropolie să fie înscrisă din nou pe ordinea de zi a Sfântului Sinod, aducând în acest sens mai multe argumente de ordin istoric, cultural şi sociologic. De fiecare dată, Cancelaria Sfântului Sinod a răspuns că, potrivit Statutului pentru organizarea şi funcţionarea Bisericii Ortodoxe Române, o mitropolie este constituită din două, trei sau mai multe eparhii, iar ierarhii acestora formează împreună un sinod mitropolitan", precizează Cancelaria Sfântului Sinod.

De asemenea, potrivit comunicatului, "întrucât nicio eparhie vecină cu Arhiepiscopia Tomisului nu doreşte să intre în componenţa unei viitoare Mitropolii a Tomisului, Înaltpreasfinţitul Părinte Arhiepiscop Teodosie insistă cu înverşunare ca doar eparhia pe care o păstoreşte să devină mitropolie, după modelul unor mitropolii din Bulgaria, încălcând astfel ordinea statutară a Bisericii Ortodoxe Române, care, în prezent, nu prevede existenţa unor mitropolii onorifice, fără sinod mitropolitan".

Redactia Observator Like

Observator  - Despre oameni, știrile așa cum trebuie să fie.

Comentarii


Întrebarea zilei
Dacă aţi putea alege din nou, aţi opta pentru acelaşi loc de muncă?
Observator » Evenimente » Luptă pentru putere la vârful Bisericii Române. Reacţia lui IPS Teodosie, acuzat că vrea să ajungă patriarhul BOR