Antena Meniu Search
x

Video Lutul a prins viaţă la Târgul Olarilor din Sibiu: "Poți să iei ce vrei, și mai ieftine și mai scumpe"

Peste 100  de olari din toate colţurile  ţării  s-au strâns în Piaţa Mare din Sibiu în acest weekend. Au adus cu ei vase ceramice lucrate în stil  tradiţional, de la vestitele oale pentru gătit şi până la instrumente muzicale realizate din lut. Cele mai apreciate au fost însă demonstraţiile la roata olarului. 

de Redactia Observator

la 03.09.2022, 21:07

Vezi și

Sub privirile spectatorilor, lutul a prins viaţă în mainile pricepute ale meşterilor veniţi la Sibiu. Olari cu  vechime din Horezu sau Vădastra şi-au expus produsele în Piața Mare la Târgul Olarilor.

Cănile și farfuriile, la mare căutare

Ionel  Cococi, meșter olar: Vin cu vestita cereamică de vadastră cu o vechime de peste 7500 de ani, reînviata începând din 2000. Pe masă am replici foarte apropiate descoperite în sit, replici făcute folosind tehnica arhaică, deci nu pe roată, din aproape în aproape. 

Nici instrumentele muzicale nu au lipsit de la târg.

Pe acelaşi subiect

Nicolae Sava, meșter popular: Am venit la târg aici de peste 20 de ani, am venit cu ocarine pentru copii, pentru profesioniști, eu sunt constructor de instrumente muzicale, am făcut și conservatorul sunt artist.

La mare căutare au fost farfuriile și cănile cu motive tradiționale, dar și vasele decorative, atât de apreciate de localnici şi de turişti.

Turist: Este foarte interesant. În fiecare an când vin găsesc alte noutăți. Poți să iei ce vrei, și mai ieftine și mai scumpe. Mă interesează o vază pentru flori. Am cumpărat niște suporturi pentru flori, din astea în care se pune pământul, făcute manual bineînteles, am cumpărat niște castronașe.

Și turiștii străini au fost încântați de oferta bogată de la Târgul Olarilor.  Așa că mulți dintre ei au căutat suverniruri care să le aducă aminte de țara noastră.  

Turist străin-reporter: Am cumpărat această muzicuţă. 

De unde eşti?

Din Israel. 

Târgul Olarilor se va încheia mâine seară. Este un eveniment ajuns la a 54 ediție, organizat la fiecare început de toamnă în Piața Mare din Sibiu.

Ți-a plăcut acest articol?

Like
Întrebarea zilei

Ce alegeți de 1 Mai, grătar la pădure sau grătar la terasă?

Observator » Evenimente » Lutul a prins viaţă la Târgul Olarilor din Sibiu: "Poți să iei ce vrei, și mai ieftine și mai scumpe"