Video Mafia lemnului, atacată de anchetatori după ce 3 ani a făcut tot ce a vrut. 5 pădurari au plătit preţul suprem între timp
Codrul nu mai e frate cu hoţii de lemne. Au fost percheziţii de amploare în jumătate de ţară, iar anchetatorii au descoperit o retea mafiota care pornea din Suceava şi se extindea în 15 judeţe. Banii obţinuţi din tonele de lemn ilegal erau spălaţi printr-un sistem paralel de firme.
Mafia lemnului, la control! Anchetatorii au luat la puricat sedii de firme, ocoale silvice şi locuinţe din 16 judeţe şi din Capitală. În total, 146 de percheziţii au scos la iveală o adevărată caracatiţă de ilegalităţi, coordonate de la Suceava şi tone de lemn ascuns prin depozite şi camioane.
146 de percheziţii au scos la iveală numeroase ilegalităţi
Comisar şef Octavian Dan, IGPR: Două grupări, constituite în judeţul Suceava, ar controla 20 de societăţi comerciale, cu obiect principal de activitate în domeniul silvic.
Mai exact, tăiau lemn ilegal pe care îl livrau în ţară la diverse firme sub formă de brichete sau cherestea. O parte din bani se dădeau pe sub masă, prin diverşi interpuşi. Pentru diferenţa de bani puseseră la punct un sistem paralel de spălare a veniturilor obţinute din lemnul ilegal.
Tiberiu Boşutar, activist de mediu: Sunt două firme din Suceava pe care le-am reclamat şi în urma reclamaţiilor mele au fost confiscate volume de lemn şi inclusiv camioane folosite la transport. Peste tot sunt genul ăsta de firme, care efectiv sunt ocrotite de autorităţi şi le este permis să fure. Mare parte din lemnul fără acte îl cumpărăm noi. E clar că lemnul fără acte se consumă undeva la intern.
Percheziţii au fost şi la Harghita
Aproape trei ani, caracatiţa s-a extins nestingherită. Percheziţii au fost şi la Harghita. Că-n România se fură ca în codru se ştie de ani de zile. De-a lungul timpului, zeci de pădurari au fost agresaţi de hoţii de lemn şi cinci chiar au fost ucişi. Anul trecut, un alt caz şocant zguduia România: doi jurnalişti şi un activist de mediu, Tiberiu Boşutar, au fost bătuţi crunt de mai mulţi indivizi, în Suceava, pe când filmau o anchetă despre tăierile ilegale de lemn. Chiar în unul dintre ocoalele silvice controlate azi.
Tiberiu Boşutar, activist de mediu: Indiferent cât de mult s-ar înăspri legea la nivel de comunitate locală există acea relaţie şi-s vulnerabili unii faţă de alţii încât n-au cum, chiar să vrea, autoritatea n-are cum să pună piciorul în prag.
E un jaf greu de imaginat în codrii României. În fiecare an, conform Inventarului Forestier Național, 20 de milioane de metri cubi dispar din păduri. Mai exact, la fiecare arbore tăiat legal, se adaugă unul tăiat fără acte.
Suceava este campioană la tăierile de păduri
Anul trecut, peste un sfert din lemnul tăiat a fost din Suceava şi două judeţe vecine. Asta deşi Moldova are cea mai mică suprafaţă împădurită dintre regiunile istorice ale României. doar 20% dintre pădurile ţării sunt în Moldova, în timp ce Transilvania deţine mai bine de jumătate din suprafaţa împădurită.
Puteţi urmări ştirile Observator şi pe Google News şi WhatsApp! 📰