Video Malurile Dâmboviţei, risc ridicat pentru centrul Capitalei: "Dacă se va surpa, va fi jale! Jale, jale! Va fi nenorocire aici"
Malurile Dâmboviţei riscă să se prăbuşească. Se întâmplă chiar în centrul Capitalei după ce infiltraţii puternice au afectat cuva de apă. Echipe de la Apele Române au încercat să rezolve problema, însă e nevoie de lucrări ample. Aşa că Apa Nova şi Apele Române au cerut Prefectului Capitalei să declare stare de urgenţă pentru acea zonă.
"Dacă se va surpa, va fi jale! Jale, jale! Va fi nenorocire aici. Nici nu vreau să mă gândesc.Nici nu vreau să mă gândesc. E un pericol şi pentru blocurile astea", spune o femeie care stă în zonă. La 50 de metri de Podul Victoriei, pe Splaiul Independenţei, malurile Dâmboviţei au devenit un pericol tăcut pentru întreaga zonă. Cuva de apă de sub Dâmboviţa este puternic afectată de infiltraţii. Plăcile de beton de deasupra cuvei de colectare s-au deplasat deja iar asta presupune un risc de prăbuşire, inclusiv pentru carosabil.
Problemele au fost descoperite de o echipă de specialişti în decembrie, anul trecut. O echipă de la Apele Române a făcut lucrări pentru a reduce riscul. "Gândiţi-vă că am o problemă la o casă şi am mers şi am pus nişte sprijiniri ca să nu cadă acoperişul. Ceea ce este în momentul de faţă o necunoscută este pe ce lungime se întinde această eroziune. Niciun expert nu îşi poate asuma, până nu va vedea care este situaţia acolo", a declarat Sorin Rîndaşu, director Departamentul Situații de Urgenţă.
Reprezentanţii Apelor Române spun că situaţia este sub control, pentru moment, însă riscul nu a dispărut.
Iar infiltraţiile pot avea consecinţe grave. "Zonele cavernoase ar fi putut provoca o alunecare în lanț a malului betonat al cuvei de apă curentă, a trotuarului pietonal, existând chiar pericolul afectării carosabilului și a unor eventuale rețele publice. Această situație justifică intervenția cu caracter de urgență", este constatarea comisiei de specialişti.
Reprezentanţii Apelor Române spun că situaţia este sub control, pentru moment, însă riscul nu a dispărut. Tocmai de aceea, au cerut prefectului Capitalei să declare stare de urgenţă pentru acea zonă ca să poată lucra acolo. "Noi nu putem să rămânem cu sprijinirea asta la infinit. Trebuie foarte clar să începem lucrările acolo. Vom fi nevoiţi să aducem utilaje, probabil să se blocheze o parte din stradă", a declarat Sorin Rîndaşu, director Departamentul Situații de Urgenţă. Deşi Comitetul Municipal pentru Situaţii de Urgenţă ar fi trebuit să ia o decizie vineri, şedinţa s-a amânat pentru o altă zi, neprogramată încă.
Puteţi urmări ştirile Observator şi pe Google News şi WhatsApp! 📰