Antena Meniu Search
x

MApN reacţionează după ce ministerul rus al Apărării a declarat că în România se află aeronave militare ucrainene

Ministerul Apărării Naționale (MApN) a reacționat miercuri la afirmațiile ministerului rus al Apărării, care ar fi acreditat ideea că în România ar fi relocate aeronave de luptă ucrainene. „Pe teritoriul României nu se află aeronave militare ucrainene”, spune MApN.

de Redactia Observator

la 09.03.2022, 22:25

MApN reacţionează după ce ministerul rus al Apărării a declarat că în România se află aeronave militare ucrainene - Shutterstock

„Cu privire la afirmațiile purtătorului de cuvânt al Ministerului Rus al Apărării, de miercuri, 9 martie, prin care se acreditează ideea că pe teritoriul României ar fi fost relocate aeronave de luptă ucrainene, care astfel <nu iau parte la confruntări>, facem următoarele precizări: Afirmația este în totalitate falsă. Pe teritoriul României nu se află aeronave militare ucrainene”, a transmis MApN, potrivit Mediafax.

Reprezentanții ministerului susțin că, cel mai probabil, se încearcă specularea exemplului aeronavei militare ucrainene Suhoi 27 care a solicitat, în 24 februarie - prima zi a invaziei ilegale a armatei ruse în Ucraina, aterizarea de urgență în România.

14 elicoptere civile şi neînarmate

Ministerul Apărării susține că a comunicat cu transparență situația acestei aeronave, care a fost gestionată cu respectarea strictă a normelor legislative naționale și internaționale aplicabile în astfel de situații. „Aeronava a fost returnată autorităților ucrainene, fără armament la bord și, evident, nu se mai află pe teritoriul României”, transmite ministerul.

Conform instituției, și situația celor 14 elicoptere ucrainene civile, neînarmate, a fost comunicată în mod transparent și oportun.

„Autoritățile ucrainene au solicitat părții române aprobări diplomatice de survol cu destinația finală Ghimbav, jud. Brașov, pentru un număr de 14 elicoptere configurate pentru executarea misiunilor civile, nefiind înarmate, în scopul efectuării operațiunilor de mentenanță la Airbus Helicopters România, potrivit contractelor în vigoare. În urma primirii aprobărilor de survol din partea autorităților române, pentru toate cele 14 elicoptere au fost depuse marți, 8 martie, și miercuri, 9 martie, planuri de zbor în sistemul de trafic aerian civil, aeronavele aflându-se deja la destinația finală”, a anunțat Ministerul Apărării.

Ți-a plăcut acest articol?

Like
Întrebarea zilei

V-a trezit suspiciuni culoarea puilor din magazine?

Observator » Evenimente » MApN reacţionează după ce ministerul rus al Apărării a declarat că în România se află aeronave militare ucrainene