Antena Meniu Search
x

Maşina de curse 100% românească, proiectul unor studenți din Iași. Vehiculul ar putea fi condus de o tânără de 22 de ani

O echipă de studenţi din Iaşi lucrează de zor pentru a construi o maşină de curse sută la sută românească. Bugetul este mic, dar speranţele sunt mari. Vor concura alături de nume grele din domeniu la cursele de Formula Student - o competiţie anuală, dedicată special pentru echipele universitare. Acum caută sponsori şi sunt decişi să ajungă pe podium. 

de Redactia Observator

la 19.03.2022, 10:15

Vezi și

Toată lumea este pusă pe treabă, în acest atelier al facultății de mecanică ce ţine de Universitatea Tehnică din Iaşi. Un grup de 18 studenți lucrează de dimineață până noaptea pentru a construi de la zero o mașină de curse. 

Sudează, taie, proiectează și discută fiecare element în parte exact ca în marile fabrici ale lumii, unde se fac mașini de curse. 

Eduard Lupu, student în anul 4 la Facultatea de Mecanică: Am început cam acum câteva lui, prin decembrie, momentan suntem la partea de cadru. 

Ceea ce a pornit mai mult ca o curiozitate s-a transformat rapid într-o lucrare de anvergură, după ce proiectul lor a fost admis la competiții din Olanda, Italia și Croația. 

Bogdan Boroleanu, student în anul 3 la Facultatea de Mecanică: Pentru mine este o mândrie grozavă să pot să-mi reprezint în primul rând oraşul, a doua oară Universitatea. Inima îmi măreşte ritmul atunci când mă gândesc că îmi reprezint ţara la o competiţie în toată Europa. Şi putem să ajungem foarte în faţă. 

Iar maşina de curse ar putea fi condusă, în concursuri, de o tânără de 22 de ani. Liderul echipei. 

Liliana Rusu, studentă la Facultatea de Mecanică: M-am înscris la facultate din cauza acestui proiect. Am aflat de Formula Student înainte să aflu de această facultate. Aici ajungem să construim, de fapt să vedem exacat cum se munceşte ca într-o fabrică. 

Este a opta oară când tinerii de la facultatea de Mecanică din Iași sunt admiși la competiția Formula Student, recunoscută la nivel internațional. 

Ciprian Ciofu, profesor Facultatea de Mecanica UTI Iași: Este un exercițiu de viață, pentru că ei trebuie să se încadreze într-un buget extrem de restrâns, pe care trebuie să-l obţină din sponsorizări.

Studenţii români vor concura cu tineri din toată lumea. În concurs intră şi maşini făcute de echipe care au parte de bugete uriaşe sau sunt sponsorizate de mari companii de profil. Din comisia care jurizează concursul fac parte ingineri de la Ferrari, Lamborghini sau Maseratti.

Ți-a plăcut acest articol?

Like
Întrebarea zilei

Vi s-a întâmplat să fiţi hărţuiţi într-un teambuilding?

Observator » Evenimente » Maşina de curse 100% românească, proiectul unor studenți din Iași. Vehiculul ar putea fi condus de o tânără de 22 de ani