Antena Meniu Search
x

Video MCV-ul României, ridicat de Comisia Europeană. Decizie istorică pentru ţara noastră

Comisia Europeană anunță astăzi că propune ridicarea MCV-ului României către Consiliul UE și Parlamentul European în urma unui raport pozitiv care a stabilit că țara noastră și-a îndeplinit angajamentele referitoare la reforma sistemului judiciar și la lupta împotriva corupției. Mecanismul de Cooperare și Verificare a fost instituit în 2007, în urmă cu 15 ani. 

de Redactia Observator

la 22.11.2022, 20:06

Vezi și

După 15 ani de monitorizare atentă, ţara noastră scapă de MCV. Oficialii de la Bruxelles au anunţat azi că reformele implementate până acum, mai ales în ce priveşte justiţia şi statul de drept, sunt pozitive și nu mai este necesară menţinerea MCV. Recomandarea Comisiei Europeen trebuie aprobată acum de Parlamentul European și la Consiliul UE. Ridicarea MCV-ului până la final de an poate fi criteriul decisiv pentru aderarea la Schengen.

Mecanismul de Cooperare şi Verificare a fost impus de Comisia Europeană în 2007, ca o precondiţie de aderare la Uniunea Europeană şi monitoriza modul în care ţara noastră respecta statul de drept, măsurile luate pentru a lupta împotriva corupţiei şi reformarea sistemului judiciar. De acum înainte, monitorizarea va continua în cadrul ciclului anual privind statul de drept la nivelul Uniunii.

România scapă de MCV. Concluziile Raportului

Comisia Europeană transmite într-un comunicat că a adoptat astăzi cel mai recent raport privind măsurile luate de România pentru a-și îndeplini angajamentele referitoare la reforma sistemului judiciar și la lupta împotriva corupției în cadrul Mecanismului de Cooperarare și Verificare (MCV). Raportul face un bilanț al progreselor înregistrate referitor la recomandările făcute în iunie 2021. 

Pe acelaşi subiect

Raportul eveluează pozitiv eforturi semnificative ale României pentru implementarea tuturor acelor recomandări prin noi legi, politici și instrumente pentru consolidarea sistemului judiciar și combaterea corupției.

Comisia concluzionează că progresul înregistrat de România este suficient pentru a îndeplini angajamentele din MCV asumate la momentul aderării la UE și că toate reperele pot fi închise în mod satisfăcător. 

De acum încolo, Comisia nu va mai monitoriza România în cadrul MCV, dar monitorizarea va continua în cadrul ciclului anual al statului de drept. Evaluarea se va face în cadrul raportului anual al Comisiei privind statul de drept, la fel ca pentru toate statele membre.

Următorii pași după decizia luată de Comisia Europeană privind ridicarea MCV-ului României

Comisia mai transmite că implementarea eficientă a angajamentelor României și continuarea ritmului pozitiv al reformele vor asigura că progresul înregistrat este durabil și ireversibil, permițând ca MCV-ul să fie închis cu succes.

Înainte de a lua o decizie finală, Comisia va lua în considerare observațiile Consiliului European, precum și ale Parlamentului European. Comisia va reveni asupra acestei probleme în cazul Bulgariei și României în următoarele luni.

Evaluarea anuală a statului de drept va permite Comisiei să monitorizeze punerea în aplicare a multora dintre reformele convenite, cum ar fi noul regim după desființarea Secției pentru investigarea infracțiunilor din justiție, funcționarea Inspecției Judiciare, resursele umane din sistemul judiciar, punerea în aplicare a hotărârilor judecătorești de către administrația publică, impactul viitoarei revizuiri a legislației penale asupra eficacității luptei împotriva corupției și evoluția cadrului de integritate și aplicarea acestuia, inclusiv de către Parlament.

Ce este MCV-ul

Atunci când am aderat la UE, la 1 ianuarie 2007, împreună cu Bulgaria, în țara noatră și la vecinii din sud existau încă probleme legate de nefinalizarea reformei judiciare, de corupție și, în cazul Bulgariei, de criminalitatea organizată. De aceea, Comisia a instituit mecanismul de cooperare și de verificare (MCV), o măsură tranzitorie prin care să poate ajuta Bureștiul și Sofia să remedieze aceste probleme.

Comisia a continuat să evalueze evoluția Bulgariei și a României după aderare, astfel încât să-și poată îndeplini obligațiile aferente statutului de membru al UE și să poată asigura aplicarea corectă a legislației, politicilor și programelor europene.

Odată atinse obiectivele în domeniu, românii și bulgarii își vor putea exercita pe deplin drepturile care le revin în calitate de cetățeni europeni. În decembrie 2006, Comisia a adoptat o serie de decizii care stabilesc, printre altele, obiectivele de referință pe care ar urma să le atingă cele două țări.

Criteriile de referință pentru România se referă la eficacitatea și transparența sistemului judiciar, la anumite instituții-cheie în domenii precum integritatea și lupta împotriva corupției la toate nivelurile și la prevenirea corupției. 

Ți-a plăcut acest articol?

Like
Întrebarea zilei

Vă afectează schimbările bruşte de temperatură?

Observator » Evenimente » MCV-ul României, ridicat de Comisia Europeană. Decizie istorică pentru ţara noastră