Antena Meniu Search
x

Mecanismul de Cooperare și Verificare (MCV) ar putea fi ridicat astăzi, pentru România, după 15 ani

Eurodeputatul Victor Negrescu afirmă, marți, că există posibilitatea ca în reuniunea Colegiului Comisarilor să fie înlocuit MCV cu mecanismul comun european privind justiția și statul de drept pentru România, ceea ce poate ajuta mult țara noastră în procesul de aderare la spațiul Schengen. Mecanismul de Cooperare și Verificare a fost impus de Comisia Europeană României încă de la aderarea la Uniunea Europeană, în anul 2007. Ridicarea Mecanismului a fost un deziderat al țării noastre în ultimii 15 ani.

de Redactia Observator

la 22.11.2022, 13:45

steagul României lângă steagul UE
Mecanismul de Cooperare și Verificare (MCV) ar putea fi ridicat astăzi, pentru România, după 15 ani - Shutterstock (arhivă)

"Colegiul Comisarilor va discuta astăzi (marți - n.r.) despre raportul MCV. Se pare că va fi prezentată o analiză preliminară cu recomandări pozitive. Din informațiile pe care le am în acest moment, se vorbește chiar de posibilitatea de a trece de la MCV la mecanismul comun european privind justiția și statul de drept. Vom vedea concluziile finale", notează eurodeputatul Victor Negrescu.

El afirmă că acest raport pozitiv al Comisiei Europene poate ajuta mult România în procesul de aderare la spațiul Schengen, transmite Mediafax.

Ce este MCV-ul și de ce a fost impus României și Bulgariei

Atunci când am aderat la UE, la 1 ianuarie 2007, împreună cu Bulgaria, în țara noatră și la vecinii din sud existau încă probleme legate de nefinalizarea reformei judiciare, de corupție și, în cazul Bulgariei, de criminalitatea organizată. De aceea, Comisia a instituit mecanismul de cooperare și de verificare (MCV), o măsură tranzitorie prin care să poate ajuta Bureștiul și Sofia să remedieze aceste probleme.

Comisia a continuat să evalueze evoluția Bulgariei și a României după aderare, astfel încât să-și poată îndeplini obligațiile aferente statutului de membru al UE și să poată asigura aplicarea corectă a legislației, politicilor și programelor europene.

Odată atinse obiectivele în domeniu, românii și bulgarii își vor putea exercita pe deplin drepturile care le revin în calitate de cetățeni europeni. În decembrie 2006, Comisia a adoptat o serie de decizii care stabilesc, printre altele, obiectivele de referință pe care ar urma să le atingă cele două țări.

Criteriile de referință pentru România se referă la eficacitatea și transparența sistemului judiciar, la anumite instituții-cheie în domenii precum integritatea și lupta împotriva corupției la toate nivelurile și la prevenirea corupției. 

Ridicarea MCV. Comisia de la Veneția a dat aviz de urgență pe Legile Justiției

Comisia de la Veneția a publicat, vinerea trecută, un Aviz de urgență cu privire la trei proiecte de lege privind sistemul de justiție din România. Este vorba de Legea privind Consiliul Superior al Magistraturii, Legea privind organizarea judiciară și Legea privind statutul judecătorilor și procurorilor. Comisia transmite, astfel, că în ceea ce privește conținutul noilor dispoziții, trebuie subliniat că majoritatea opiniilor colectate în cadrul reuniunilor din 7 noiembrie "au fost pozitive".

Comisia regretă faptul că autoritățile române nu au solicitat un aviz de Comisiei de la Veneția cu privire la cele trei proiecte de lege așa cum fusese anunțat de autorități și că au lăsat la latitudinea Adunării Parlamentare a Consiliului Europei să facă această solicitare.

Ți-a plăcut acest articol?

Like
Întrebarea zilei

Propunere: plimbările cu bicicleta în pădure, doar cu acordul proprietarului pădurii. Sunteţi de acord?

Observator » Evenimente » Mecanismul de Cooperare și Verificare (MCV) ar putea fi ridicat astăzi, pentru România, după 15 ani