Antena Meniu Search
x

Video "Mi se pare o porcărie! Cancer curat!" Somon vegan în curând în magazine prin tehnologia 3D. Are în compoziţie proteine din ciuperci, soia, rapiță și alge

După carnea "de vită" făcută la imprimantă, în curând vom găsi în supermarketurile din Europa şi somonul vegan. Conţine proteine de ciuperci şi este, evident, preparat tot prin tehnologia 3D. Producătorii promit că gustul şi textura sunt identice cu cele ale peştelui. Românii nu sunt însă dornici să guste produsul, ba chiar unii senatori vor să interzică mâncarea sintetică în România. 

Ingrid Tîrziu
de Ingrid Tîrziu

la 11.10.2023, 19:52

Vezi și

Fileul de somon vegan, scos la imprimantă, este produs de o companie austriacă. Costă 7 euro şi are în compoziţie proteine din ciuperci, soia, rapiță, ulei de floarea-soarelui și alge. Ar putea fi primul produs alimentar de acest tip comercializat pe scară largă. Românii nu par însă deschişi inovaţiei gastronomice.

Români: Nu cred că e o idee bună, nu ştiu. Aş prefera lucrurile naturale.

- Mi se pare o porcărie! Cancer curat!

- Vă daţi seama, o părere proastă, nu? Nu aş mânca!

Pe acelaşi subiect

Somon vegan în magazine prin tehnologia 3D

În următorii 20 de ani însă, şi-ar putea schimba părerea.

Ingrid Tîrziu, reporter Observator: Până în 2040, aproximativ 40% din producţia globală de carne ar putea fi înlocuită cu produsele tridimensionale, trase la imprimantă, însă cu înlocuitori vegetali, asemănători somonului din Austria.

Dragoș Frumosu, președinte Sindalimenta: Presupun că ideea a plecat de la faptul că numărul populaţiei la nivel mondial a crescut şi soluţia de a găsi mâncare pentru toată lumea este din ce în ce mai grea şi din cauza schimbărilor climatice. Viaţa o demonstrează din străbunici şi străbunicii străbunicilor au mâncat natural şi cu cât au mâncat mai crescut în curte, cu atât au avut o viaţă mai lungă.

Specialiştii spun că deşi costurile de producţie vor fi mai mici, gustul nu poate fi reprodus în totalitate.

Fabius Antal, expert în wellbeing: Multe dintre aceste tehnologii, mai ales când vine vorba de mâncare sunt dezvoltate de persoane care sunt foarte bune pe tech dar care nu înţeleg cum funcţionăm noi per total. Când vorbim de costuri şi mai ales în industria alimentară, acolo bordul care controlează industria, nu îi interesează de nutrienţi.

Şi în România, un startup românesc a creat un prototip care imprimă sandviciuri şi prăjituri direct într-un automat de snackuri. Nu se ştie, însă, când ar putea fi lansat, din lipsă de fonduri.

Mădălina Ilie, fondator companie inovaţie alimetară: În interiorul cartuşelor se pot găsi 8-10 kg de paste, legume, carne, fructe, oleaginoase.Clientul final îşi poate alege ingredientele de pe touchscreen-ul imprimantei şi-şi poate ajusta caloriile. În două minute, primeşte un produs finit sub formă de sandwich sau prăjitură.

Mâncarea viitorului nu a convins nici parlamentarii români. Un proiect de lege depus la Senat vrea să interzică vânzarea cărnii sintetice în România. Inițiatorii susțin că scopul proiectului este acela de a proteja consumatorii și producătorii români de carne, care ar putea avea deopotrivă de suferit odată cu apariţia alimentelor fabricate la imprimantă.

Ți-a plăcut acest articol?

Like
Întrebarea zilei

Sunteți de acord ca evazioniștii sub 1 milion de euro să scape de închisoare dacă dau banii înapoi?

Observator » Evenimente » "Mi se pare o porcărie! Cancer curat!" Somon vegan în curând în magazine prin tehnologia 3D. Are în compoziţie proteine din ciuperci, soia, rapiță și alge