Antena Meniu Search
x

Foto Zece migranţi au murit sufocaţi într-o barcă plină până la refuz. "Lăsaţi-mă să le văd trupurile. Sunt frații mei"

Zece persoane au fost găsite fără viaţă pe puntea inferioară a unei bărci de lemn extrem de aglomerate, în largul coastei Libiei, au anunţat Medicii fără Frontiere (MSF). Supravieţuitorii călătoriei susţin că cei decedaţi marţi s-au sufocat după 13 ore petrecute în ambarcaţiunea plină până la refuz, unde se simţea un miros puternic de combustibil.

de Ioana Petcu

la 18.11.2021, 22:56

Un echipaj de intervenţie al Medicilor fără Frontiere (MSF) a fost implicat într-o operațiune dificilă, la mai puțin de 30 de mile marine de țărmul Libiei. La bordul unei ambarcaţiuni puse la dispoziţie de organizaţia caritabilă Geo Barents, salvatorii au reuşit în cele din urmă să ajungă la barca de lemn ce transporta peste 100 de refugiaţi, care încercau să ajungă în Europa pentru a cere azil. Dar nu toţi au ajuns în viaţă pe ţărm, relatează The Guardian.

Supravieţuitorii călătoriei susţin că mai mulţi oameni au murit sufocaţi, pe puntea inferioară supraaglomerată. În total, 99 de persoane, care dădeau semne de stres acut, au fost transferate în ambarcaţiunea de salvare, iar în urma acestora au fost descoperite 10 cadavre."Ne-a luat aproape două ore să recuperăm trupurile și să le aducem la bord, astfel încât să poată avea parte de o înmormântare demnă odată ajunși pe țărm", a declarat Fulvia Conte, lider adjunct al echipei de căutare și salvare MSF. "A fost îngrozitor și frustrant în același timp. Este o altă tragedie pe mare care ar fi putut fi evitată"

Drama refugiaţilor de pe barca de lemn. "Lăsaţi-mă să le văd trupurile. Sunt frații mei"

Abdoulaye a fost unul dintre ultimii supraviețuitori care au părăsit barca. Bărbatul, extrem de confuz, încerca să îşi dea seama ce au păţit tovarăşii săi de drum decedaţi când salvatorii MSF l-au luat de braţ pentru a-l aduce, în siguranţă, la bordul ambarcaţiunii de salvare. "Lăsaţi-mă să le văd trupurile. Aceștia sunt frații mei. Venim din același loc, am trecut împreună prin Libia. Trebuie să le spun familiilor lor că sunt morți. Vă rog, lăsaţi-mă să-i văd", a implorat acesta. Unii refugiaţi au fost nevoiți să identifice cadavrul unui frate mai mic sau al unui prieten care le murise sub ochi, cu câteva ore în urmă.

Peste 1200 de morţi anul acesta, în timp ce traversau Marea Mediterană

Reprezentanţii Alarm Phone, linia telefonică de salvare pentru zona mediteraneană, condusă de voluntari, acuză autoritățile europene că au ignorat apelul de urgență: "Dădusem alarma de câteva ore, dar nimeni nu a răspuns. Ne-am săturat să auzim de morți care puteau fi evitate". În mai puțin de 24 de ore, Geo Barents a efectuat trei operaţiuni de salvare în zona malteză și libiană, aducând la bord 186 de persoane din Guineea, Nigeria, Coasta de Fildeș, Somalia și Siria. Printre aceştia se află şi mulţi copii, cel mai mic dintre ei având doar 10 luni. Estimările indică un număr îngrijorător, de peste 1220 de persoane decedate anul acesta în timp ce încercau să traverseze Marea Mediterană. Din 2014, 22.825 de persoane au dispărut sau au murit pe această rută de navigaţie.

Ți-a plăcut acest articol?

Like
Întrebarea zilei

Vi s-a întâmplat să fiţi hărţuiţi într-un teambuilding?

Observator » Stiri externe » Zece migranţi au murit sufocaţi într-o barcă plină până la refuz. "Lăsaţi-mă să le văd trupurile. Sunt frații mei"