Video

Mii de oameni din nordul ţării respiră aer cu cianuri. În Maramureș, dezastre ecologice se pot produce oricând

De Simona Vasiac.
Publicat: 23.04.2021, 09:10.
Actualizat: 23.04.2021, 09:47

Mii de oameni din nordul ţării respiră aer cu cianuri. Iazul de decantare de la Bozânta Mare, din Maramureş, a fost închis în urmă cu 14 ani, dar nu a fost ecologizat nici până astăzi. Tot ce a ajuns în ape după ce barajul de decantare s-a rupt, ajunge acum în corpul localnicilor. 

Acum puteţi consuma apă fără probleme?
Da, da, ne-au curăţat-o şi ei dar o curăţăm şi noi.
Şi legume puteţi mânca sau e periculos?
Da, le spală.

Când temperaturile cresc sau pământul este uscat și bate vântul, aerul se umple de praf de steril de la fosta exploatare de aur de la Bozânta Mare. Iar în timp ce sănătatea a mii de oameni este pusă în pericol, autoritățile ridică din umeri.

În anul 2000, 100.000 de metri cubi de steril s-au deversat în râurile României şi, de acolo, în Marea Neagră. Cel mai grav accident de mediu a lăsat în urmă un adevărat dezastru ecologic.

Citește și:

În județul Maramureș, dezastre ecologice se pot produce oricând

În nordul țării, 16 iazuri miniere sunt nesupravegheate corespunzător. În perimetrul de la Bozânta Mare se exploata în trecut aur, iar praful care se ridică de fiecare dată când vântul bate mai tare conține particule de steril, metale grele și cianuri.

Anca Buteanu, medic de familie: În special, foarte multe probleme respiratorii bronsite ast bronsivc, grupa de varsta afectata imn general cei care au fost in campul muncii.

Iazul de decantare se află în proprietatea companiei Remin. De implementarea unui proiect de ecologizare ar fi trebuit să se ocupe tot o societate subordonată Ministerului Economiei. Reprezentanții acesteia spun însă că nu sunt bani.

Descarcă aplicaţia Observator News din Google Play sau App Store şi fii la curent cu ştirile momentului din România şi din lume.