Antena Meniu Search
x

Video Mii de oameni din nordul ţării respiră aer cu cianuri. În Maramureș, dezastre ecologice se pot produce oricând

Mii de oameni din nordul ţării respiră aer cu cianuri. Iazul de decantare de la Bozânta Mare, din Maramureş, a fost închis în urmă cu 14 ani, dar nu a fost ecologizat nici până astăzi. Tot ce a ajuns în ape după ce barajul de decantare s-a rupt, ajunge acum în corpul localnicilor. 

Simona Vasiac
de Simona Vasiac

la 23.04.2021, 09:47

Vezi și

Acum puteţi consuma apă fără probleme?

Da, da, ne-au curăţat-o şi ei dar o curăţăm şi noi.

Şi legume puteţi mânca sau e periculos?

Da, le spală.

Pe acelaşi subiect

Când temperaturile cresc sau pământul este uscat și bate vântul, aerul se umple de praf de steril de la fosta exploatare de aur de la Bozânta Mare. Iar în timp ce sănătatea a mii de oameni este pusă în pericol, autoritățile ridică din umeri. 

În anul 2000, 100.000 de metri cubi de steril s-au deversat în râurile României şi, de acolo, în Marea Neagră. Cel mai grav accident de mediu a lăsat în urmă un adevărat dezastru ecologic.

În județul Maramureș, dezastre ecologice se pot produce oricând

În nordul țării, 16 iazuri miniere sunt nesupravegheate corespunzător. În perimetrul de la Bozânta Mare se exploata în trecut aur, iar praful care se ridică de fiecare dată când vântul bate mai tare conține particule de steril, metale grele și cianuri.

Anca Buteanu, medic de familie: În special, foarte multe probleme respiratorii bronsite ast bronsivc, grupa de varsta afectata imn general cei care au fost in campul muncii.

Iazul de decantare se află în proprietatea companiei Remin. De implementarea unui proiect de ecologizare ar fi trebuit să se ocupe tot o societate subordonată Ministerului Economiei. Reprezentanții acesteia spun însă că nu sunt bani.

Ți-a plăcut acest articol?

Like
Întrebarea zilei

Credeţi că se vor înmulţi atacurile urşilor în România?

Observator » Evenimente » Mii de oameni din nordul ţării respiră aer cu cianuri. În Maramureș, dezastre ecologice se pot produce oricând