Antena Meniu Search
x

Video Mii de români din diaspora au petrecut Ziua Națională pe străzile din Spania și Italia

Numeroşi români stabiliţi în străinătate au sărbătorit Ziua Naţională în avans, pentru ca astăzi să-şi poată face datoria la locurile de muncă. Mii de români au petrecut în stradă, în Spania şi Italia, unde se află cele mai importante comunităţi româneşti din diaspora. 

de Redactia Observator

la 01.12.2022, 07:54

Vezi și

Oraşul Castellon, din estul Spaniei, a devenit un cămin primitor pentru zeci de mii de români, care reprezintă mai bine de zece la sută din populaţia locală. Acolo a avut loc, săptămâna trecută, şi şedinţa comună a guvernelor spaniol şi român. Aşa că şi ziua naţională a României a fost sărbătorită printr-un adevărat festival, la care primăria i-a îndemnat pe toţi localnicii să participe. Studenţii români de la conservator au susţinut recitaluri de pian, iar copiii din comunitate au recitat poezii în limba părinţilor şi strămoşilor lor. Punctul culminant a fost o uriaşă petrecere în aer liber, cu cântece, dansuri tradiţionale şi nelipsiţii mititei.

Sărbătoarea naţională a fost celebrată şi în alte localităţi din Spania și Italia

Sărbătoarea naţională a fost celebrată şi în alte localităţi din Spania, în prezenţa unor diplomaţi români şi a reprezentanţilor autorităţii locale. La Tomelloso, un orăşel din Castilia La Mancha, două sute de persoane au asistat la festivitatea în care primăriţa a ţinut să-i felicite, personal, pe români. Asociaţia românilor din oraş a postat imagini de la eveniment cu mesajul "Azi la Tomelloso e mare sărbătoare, români din toată Spania venit-au cu ardoare".

Şi românii din Italia au petrecut, cu gândul la cei de acasă, cu ocazia Sărbătorii Naţionale. Un mare concert a fost organizat în apropiere de Roma, de asociaţia Villaggio Romeno, sub genericul "Uniţi sub tricolor". Pe scenă au urcat interpreţi de muzică tradiţională veniţi din România, dar şi grupuri de tineri stabiliţi sau chiar născuţi în Italia care duc mai departe tradiţiile folclorului românesc. Sute de români i-au aplaudat cu căldură şi, unii, cu lacrimi în ochi.

Într-o cu totul altă parte a Italiei, la Bari, în sudul peninsulei, sărbătorirea Zilei Naţionale a fost un prilej de reîntâlnire pentru românii şi româncele din întreaga regiune. În organizarea asociaţiei româneşti "Concordia Populorum" au fost expuse veşminte tradiţionale şi fotografii din ţară. Iar câţiva studenţi români ai universităţii din oraş au încântat asistenţa printr-un program de dansuri folclorice.

Ți-a plăcut acest articol?

Like
Întrebarea zilei

Vă tentează să mergeţi în vacanţă cu rulota în loc să vă cazaţi la hotel?

Observator » Evenimente » Mii de români din diaspora au petrecut Ziua Națională pe străzile din Spania și Italia