Antena Meniu Search
x

Dosar penal pentru ucidere din culpă, după ce încă un miner a murit la Lupeni. Oficialii Complexului Energetic Hunedoara fug de explicaţii

Încă un miner şi-a pierdut viaţa la Lupeni, într-un accident tras la indigo cu tragedia de toamna trecută, când alţi doi colegi de-ai lor au murit.

Vezi și

Încă un miner şi-a pierdut viaţa la Lupeni, într-un accident tras la indigo cu tragedia de toamna trecută, când alţi doi colegi de-ai lor au murit. Deşi autorităţile au promis atunci măsuri drastice, istoria s-a repetat.

O galerie s-a surpat după ce stâlpii de susţinere, vechi de zeci de ani, au cedat. Sub malul de pământ a mai fost prins şi un al doilea miner, care a reuşit să se salveze, dar este grav rănit.

La ora 8 dimineaţa, se dă alarma în mina Lupeni: doi oameni sunt captivi în subteran. Afară, la lumină, mai multe echipaje de salvatori sunt pregătite să acorde primul ajutor. Ortacii aşeaptă îngroziţi un semn de viaţă de sub pământ. Dar primesc o veste neagră, pentru a doua oară în numai 9 luni. 

La nici un an după ce la exploatarea minieră din Lupeni, au murit doi mineri, un alt ortac îşi pierde viaţa în aceleaşi condiţii. La 500 de metri sub pământ, o galerie s-a prăbuşit. Şi se pare că de vină ar fi stâlpii de susţinere.

Bărbatul de 42 de ani abia intrase în tură. Trebuia să extindă un tunel din subteran. Se afla la doar trei kilometri de ieşirea din mină. Un coleg mai tânăr, de 32 de ani, îl ajuta. El a reuşit să se salveze singur. 

Anemona Doda, purtător de cuvânt al ISU Hunedoara: "Minerul de 32 de ani a ieşit pe picioarele lui din mină, conştient şi cooperant, a fost prleuat de echipajul medical, evaluat şi transportant la unitatea de primiri urgenţe din Petroşani."

După tragedia din toamnă, când alţi doi ortaci au murit într-un accident asemănător, autorităţile au promis că vor lua măsuri drastice. Înlocuirea stâlpilor de susţinere şi schimbarea conducerii exploatării miniere au fost doar câteva dintre promisiuni.

Astăzi, mina este condusă de acelaşi director. Investiţii s-au făcut doar în sectorul în care a avut loc tragedia din toamna anului trecut. Reporterii Observator au încercat să ceară explicaţii de la vârful companiei. 

Exploatarea minieră Lupeni, acolo unde astăzi a mai murit un ortac, se află în subordinea Complexului Energetic Hunedoara. La companie însă, reporterilor li s-a comunicat că nu au nimic de comunicat.

Între timp, minerii continuă să intre în subteran cu teama că nu vor mai vedea lumina zilei. 

Minerul care a murit în accident era căsătorit şi avea un copil. Medicii l-au resuscitat timp de 90 de minute. Cazul este cercetat de procurori, într-un dosar penal deschis pentru ucidere din culpă. 

În mai puţin de un an, inspectorii de muncă au dat amenzi de peste 80 mii de lei întregului sector miner de pe Valea Jiului. 

Ți-a plăcut acest articol?

Like
Întrebarea zilei

Vă tentează să mergeţi în vacanţă cu rulota în loc să vă cazaţi la hotel?

Observator » Evenimente » Dosar penal pentru ucidere din culpă, după ce încă un miner a murit la Lupeni. Oficialii Complexului Energetic Hunedoara fug de explicaţii