Antena Meniu Search
x

Ministrul Energiei trage semnalul de alarmă! România ar putea intra într-o criză energetică

Ministrul Energiei trage semnalul de alarmă: din cauza gerului, ne-am putea confrunta cu o criză energetică. Guvernul a luat deja o hotărâre prin care Transelectrica ar putea întrerupe exporturile de energie, iar centralele să treacă pe combustibil alternativ.

Vezi și

Ministrul Energiei trage semnalul de alarmă: din cauza gerului, ne-am putea confrunta cu o criză energetică. Guvernul a luat deja o hotărâre prin care Transelectrica ar putea întrerupe exporturile de energie, iar centralele să treacă pe combustibil alternativ.

România nu scapă de vremea capricioasă. De duminică seară, meterorologii anunţă că temperaturile vor scădea simţitor. Iar acest lucru i-a pus în alertă şi pe cei din guvern, care spun că ne-am putea confrunta cu o criză energetică. Prin urmare, au adoptat o Hotărâre care permite Transelectrica să ia mai multe măsuri extreme, precum întreruperea exporturilor de energie.

"În data de 11 ianuarie 2017, operatorul de transport și de sistem, Transelectrica, a notificat oficial Ministerul Energiei, Ministerul Economiei și ANRE cu privire la iminența apariției unei situații de criză în funcționarea Sistemului Energetic Naţional."

Românii sunt mari consumatori de energie elctrică şi gaze naturale. Iar specialiştii spun că în ultiuma perioadă s-au confruntat cu un consum istoric. Iar lucrul acesta se vede şi în cifre. Tocmai de aceea au fost nevoiţi să ia şi o astfel de decizie.

Pe acelaşi subiect

În plus, termocentralele ar putea să trecă pe combustibil alternativ - păcură - sau să limiteze în tranșe a consumul de energie electrică. Totul, din cauza vremii. 

-De duminică noapte este posibil, este de aşteptat să fie simţitor mai rece. O noapte pe care noi o considerăm să aibă valori minime de temperatură sub -10 grade grade ale ţării şi să ajungem la valori la -15 grade luni dimineaţă. În partea de Vest a Transilvaniei , dar nu este exclus să fie -14, -15 grade să fie şi pe partea de Sud a ţării în arii restrânse.

La toate acestea se adaugă şi debitul foarte scăzut al Dunării.

-România se află la limita unei crize energetice. Este şi motivul pentru care, la ora actuală, cea mai mare capacitate pusă în funcţiune pe energie electică este enrgia pe cărbune. Debitul Dunării este unul foarte, foarte scăzut.

Guvernanţii spun, însă, că hotărârea este una preventivă şi se va aplica doar în cazul unei crize energetice. În plus, ar fi o metodă prin care să se aigure că pot acţiona legal.

-Hotărârea de astăzi poate fi tradusă într-un singur fel: nevoia de a avea cadru legal, la care să apelăm doar atunci când populația și integritatea sistemului ar putea fi în pericol.

Decizia a strâtnit, însă, controverse. Iar unii reprezentanţi ai companiilor din energie spun că cifrele prezentate de Guvern nu sunt reale. Şi că ei sunt pregătiţi pentru ce urmează.

Ți-a plăcut acest articol?

Like
Întrebarea zilei

Aţi alocat un buget mai mare pentru Paşte în acest an faţă de 2023?

Observator » Evenimente » Ministrul Energiei trage semnalul de alarmă! România ar putea intra într-o criză energetică