Video Misterul petei din Marea Neagră, lângă Portul Constanţa. Autoritatea navală dă vina pe două vapoare scufundate acum 30 de ani
Marea Neagră e chiar neagră. Pete imense de poluare au apărut în largul Portului Constanţa. Reporterii Observator au descoperit situaţia şi au sesizat autorităţile. În timp ce biologii şi chiar specialiştii de la Apele Române, cred că de vină e una din cele 50 de nave care stau la coadă să intre în port, Autoritatea navală vine cu o altă explicaţie. Reziduurile ar proveni de la două vase scufundate în mare, acum 30 de ani.
Alarma au dat-o doi pescari care au descoperit, în larg, în apropiere de digul de nord al portului Constanţa, că marea este extrem de poluată.
Misterul petei din Marea Neagră, lângă Portul Constanţa
Pescar: Cât vezi cu ochii, motorină. Este o pată imensă! Motorină, păcură, nu ştiu ce e. Uitaţi aici. Nu e prima dată când găsim astfel de pete. Chiar în apropierea digului a ajuns.
Imaginile au ajuns la echipa Observator care a alertat imeidat autorităţile.
- Viața printre betoane. O comunitate dintr-o comună din Dolj, sub teroarea unei fabrici de pavele: "Poluare, curge...
- Catastrofă ecologică pe râul Oder: Zeci de tone de pești morți, autoritățile oferă 210.000 de euro pentru...
- Zeci de pete de petrol descoperite de pescari în Marea Neagră, aproape de litoralul românesc
Andreea Filip, reporter Observator: Am sesizat Garda de Mediu, Garda de Coastă şi Autoritatea Navală Română, dar şi Apele Române. Imediat în zonă au venit reprezentanţii Căpităniei pe o ambarcaţiune a Gărzii de Coastă.
Andreea Filip, reporter Observator: Incredibil, incredibil cât de multă poluare e. Sticla s-a înnegrit, paharul s-a înnegrit, mâna s-a înnegrit.
În urma primelor controale făcute, reprezentanţii Autortităţii Navale române susţie că două nave scufundate în anii '90 ar fi sursa poluării.
Reprezentanţii Autortităţii Navale: Aici ar fi Paris şi You Xiu, zona din care ar fi plecat pata şi modul cum s-a deplasat poluarea şi aici e zona identificată de voi în această dimineaţă.
Cei de la Apele Române nu sunt convinşi însă că asta ar fi sursa poluării. Cred că de vină ar putea fi zecile de vase care aşteaptă să intre în port.
Navele Paris şi You Xiu s-au scufundat în apropiere de ţărm acum aproape 30 de ani din cauza unei furtuni puternice.
Aurel Caraiani, Inspector Apele Române: O navă a Gărzii de Coastă, împreună cu un reprezentant de la Căpitănia Zonală Constanţa au verificat zona. S-au constatat uşoare pelicule de produs petrolier degradat. Nu e ceva proaspăt. Cercetarea se va face de către scafandrii ai ARSVOM, sub coordonarea diviziei maritime din Autoritatea Navală Română. Se verifică toate sursele de poluare care o pot produce. Navele din rada exterioară a portului Constanţa şi potenţiala sursă de la navele scufundate de la digul de nord.
Dumitrache Cosmin Laurenţiu, director general ANR: Conform estimării noastre, presupunem că provine din zona epavalor Paris şi You Xiu, care sunt scufundate lângă digul de nord al Portului Constanţa. A mai existat o curgere în luna iunie a acestui an. A fost o poluare extraordinar de mică. Se pare că aceasta e o reapariţie a poluării în aceeaşi zonă ca cea din iunie. În urma inspecţiei la navele din radă nu s-a identificat poluare. Nici pe corpul navelor, nici în ape.
Mai radicali sunt scafandrii cu experiență, care fac des scufundări acolo. Aceştia susțin că este exclus ca cele două epave să fie sursa poluării.
Adrian Oţelea, scafandru: Sunt pline de rugină, bineînţeles. S-a depus foarte multă scoică pe ele, dar nu sunt un pericol. Nu se vede aşa ceva, să fie spart tancuri petroliere. E prima oară când văd aşa ceva; pete de ulei, rugină, mizerie.
Situaţia e cu atât mai gravă cu cât, în zona poluată, de-a lungul timpului au fost surprinşi mai mulţi delfini.
Adrian Bâlbă, biolog: Ne-am obişnuit să dăm vina pe război. Dacă ne uităm în radă, sunt de două, trei ori mai multe nave decât de obicei. Probabil că de la aceste nave vin o mulţime de deşeuri, iar delfinii le iau în piept. Vedem tot mai puţini delfini. Asta este realitatea. Şi pescarii se plâng că nu e peşte.
Autorităţile române au deschis o anchetă. Atât navele din radă, cât şi cele două epave istorice vor fi cercetate pentru opri extinderea poluării.
Puteţi urmări ştirile Observator şi pe Google News şi WhatsApp! 📰