Video Mobilizare masivă în Cluj-Napoca pentru a vedea de unde vine duhoarea care sufocă orașul de 10 zile. Toate ipotezele de până acum, infirmate
Localnicii de la marginea oraşului Cluj-Napoca sunt terorizaţi de aproape două săptămâni de un miros pestilenţial. Şase instituţii încearcă de atunci să afle de unde vine duhoarea, dar fără rezultat. Acum au primit un laborator mobil, cu care vor să analizeze traseul curenţilor de aer, ca să afle sursa problemelor.
Localnică: Nu se poate, nu poţi lăsa geamurile deschise, mă trezesc câteodată dimineaţa la 4-5 şi deschid, zic poate la ora asta e mai..
Mirosul greu care le-a făcut viaţa amară oamenilor din Cluj-Napoca a alertat şi autorităţile. Cu întârziere, ce-i drept, pentru că aerul urât mirositor a ajuns la Agenţia de Protecţia Mediului la 10 zile după ce teroriza oraşul.
Adina Socaciu, director APM CLuj: Noi nu am simţit acel miros din data de 25. Sesizările au fost telefonic către Direcţia de Sănătate Publică pentru că şi noi de la dânşii am aflat că au primit sesizări. În data de 2 septembrie s-a făcut prima măsurătoare.
Atunci, autorităţile credeau că de vină era noul centru de management al deşeurilor din oraş. Munţii de gunoi răscoliţi cu buldozerele emană un miros greu de suportat, pe care vântul îl poartă la kilometri distanţă. Localnicii spun, însă, că de data aceasta, este vorba despre altceva.
- Miros insuportabil în Cluj. De 10 zile, autorităţile se chinuie să găsească cauza
- Pericol de explozie în Cluj-Napoca. Un rezervor de 10.000 de litri cu oxigen a pus pe jar pompierii după ce a...
- "Măi, gata am spus. Opreşte-te, mă!" Scene desprinse parcă din film la Cluj-Napoca, pentru imobilizarea unui...
Irina Munteanu, prefect județul Cluj: Mirosul este subiectiv, nu poate fi măsurat. Cu analizele de 24 de ore nu există o depăşire a niciunui element dincolo de limitele admise de lege.
Se caută sursa mirosului îngrozitor din Cluj-Napoca. Primele ipoteze
Cea de-a doua ipoteză a fost că aerul pestilențial ar veni de la o fermă aflată la 17 kilometri de Cluj-Napoca. Acolo se împrăştie pe câmp tone de dejecţii animale pentru fertilizarea terenurilor agricole. Analizele experţilor arată valori uşor crescute pentru amoniac, dar ferma funcţionează, legal, de 11 ani şi până acum nu a fost reclamată din cauza mirosului. Reprezentanţii fermei spun, însă, că au început fertilizarea după ce mirosul urât se instalase deasupra oraşului.
Stanislav Costa, șef Garda de Mediu Cluj: Ne-am întrebat şi noi de ce abia acum sau doar acum sunt situaţiile acestea pe care locuitorii spun că nu le-au văzut sau nu le-au resimţit anii anteriori.
Ajutor de la Bacău pentru clujeni. Garda de Mediu a trimis un echipament performant
În ajutorul autorităţilor de la Cluj-Napoca a venit Agenția Naţională a Gărzii de Mediu, care le-a trimis un echipament performant, de la Bacău.
Alex Prunean, reporter Observator: Laboratorul mobil va rămâne la această fermă 24 de ore. În acest timp vor fi măsuraţi mai mulţi parametri, printre care oxizi de azot şi sulf, dar şi nivelul de monoxid. Este dotat inclusiv cu o staţie meteo, pentru a se stabili dacă vântul duce mirosul către Cluj-Napoca şi zonele în care s-a simţit mai puternic.
Localnică: E îngrozitor, intră şi în locuinţe, eu nu ştiu de ce nu face absolut nimic.
Singurul sancţionat până acum a fost operatorul de salubritate care, din cauza unor echipamente defecte, ar fi manipulat deşeurile altfel decât prevede autorizaţia de mediu. Acesta a primit o amendă de 80 000 de lei.
Puteţi urmări ştirile Observator şi pe Google News şi WhatsApp! 📰