Antena Meniu Search
x

Curs valutar

Modificări radicale în învățământ! Liviu Pop vrea ca elevii de liceu să studieze Educaţie artistică, în loc de Fizică. Şi asta nu e tot!

Ministerul Educaţiei Naţionale, Liviu Pop, prăgăteşte schimbări majore pentru liceeni!  

de Redactia Observator

la 04.01.2018 , 07:32

Ministerul Educaţiei Naţionale, Liviu Pop, prăgăteşte schimbări majore pentru liceeni!  

Elevii de la profilul Real ar putea studia Educaţie artistică, în loc de Fizică, iar în loc de a doua limbă străină, Animaţie, potrivit planurilor-cadru pentru învăţământul liceal, lansate în consultare publică de Ministerul Educaţiei.

Astfel, mai marii de la Educaţie vor să elimine − la profil Real − o oră de Fizică, deşi aceasta este materie de Bac.

Articolul continuă după reclamă

Aceeaşi soartă ar urma să o aibă şi TIC (Tehnologia Informaţiei şi Comunicării).

La clasa a XI-a, profil Real, specializarea Matematică-Informatică, a doua limbă modernă nu va mai fi prinsă în trunchiul comun, apărând posibilitatea alegerii între o oră şi trei ore de discipline opţionale. Acelasi lucru se întâmplă şi la clasa a XII-a, potrivit adevarul.ro.

În schimb, elevii vor face Educaţia vizuală, la clasele a IX-a şi a X-a, respectiv Educaţie artistică la clasele a XI-a şi a XII-a. Se introduc orele de Consiliere şi Opţionale la care elevii vor putea studia Biologie marină/Ecosisteme marine, Geologie, Apa şi viaţa sau Animaţie.

Variantele de planuri-cadru

Prima variantă propusă este cea mai apropiată de actualele planuri-cadru de învăţământ aflate în vigoare, dar echilibrează alocările la nivel de arii/discipline, spun ei. „Deşi nu sunt incluse discipline noi, care să promoveze abordări integrate, de tipul opţionalului integrat la nivelul mai multor arii curriculare, asemenea abordări se vor putea regăsi la nivelul programelor şcolare pentru disciplinele obligatorii şi al programelor şcolare pentru CDS (Curriculum la decizia şcolii - n.red.)”, motivează iniţiatorii propunerii.  

Cea de-a doua variantă propune modificări mai ample faţă de actualele planuri-cadru de învăţământ aflate în vigoare, prin alocarea unui număr de ore diferit pe arii/discipline. „Prin CD (Curriculum diferenţiat - n.red.) se asigură o specializare accentuată, alocându-se un număr suplimentar de ore, în raport cu planul cadru actual, pentru disciplinele din aria curriculară care definesc specializarea respectivă”, potrivit argumentaţiei.  

Ultima variantă reprezintă varianta care acordă o mai mare putere de decizie şcolilor în definirea parcursului educaţional al elevilor, fiind indicat un număr minim-maxim de ore în cazul disciplinelor din CD/CDS. De asemenea, se doreşte întărirea potenţialului formativ al unor discipline precum Artele sau Educaţia fizică.

Redactia Observator Like

Observator  - Despre oameni, știrile așa cum trebuie să fie.

Întrebarea zilei
Vi se pare prea scumpă mobila românească?
Observator » Evenimente » Modificări radicale în învățământ! Liviu Pop vrea ca elevii de liceu să studieze Educaţie artistică, în loc de Fizică. Şi asta nu e tot!