Antena Meniu Search
x

Curs valutar

Video Moldovenii din Diaspora, uniţi de un scop comun la alegeri şi referendum. Cozi uriaşe la secţiile din Bucureşti: ce se întâmplă dacă se termină buletinele de vot

Un vot pentru un viitor mai bun şi pentru un paşaport european. Moldovenii îşi aleg preşedintele, dar votează şi la un referendum pentru integrarea în Uniunea Europeană. În secţiile din Europa, mii de tineri au stat la cozi kilometrice pentru a-şi exercita dreptul. Şi în România au fost cozi impresionante de la ora 7 dimineaţa şi programul se va prelungi, a anunţat consulul Moldovei în urmă cu puţin timp. Prezenţa la vot la această oră este de 46% pentru prezidenţiale şi 32% la referendum, aproape de pragul de validare. Material realizat de Observator, cu sprijinul lui Sergiu Gurdiş, reporter TV8 Chişinău.

de Bianca Iacob

la 20.10.2024 , 19:16

La Chişinău, oamenii au mers la secţiile de votare, imediat ce s-au deschis urnele. "Speranţă! Speranţă să fie bine!", spune un alegător. "Eu am stat în Europa 20 şi ceva de ani. Vrem copii noştri, nepoţii noştri să fie şi ei acolo", povesteşte un altul.

Alegeri în R. Moldova. Marea miză, referendumul pentru aderarea la UE

Moldovenii nu-şi aleg doar preşedintele azi. Marea miză este referendumul pentru aderarea la Uniunea Europeană. Pentru a fi validat, e nevoie ca o treime dintre alegători să voteze. "Votul nostru de la referendum ne va determina soarta pentru multe decenii înainte. Am votat ca moldovenii să-și determine soarta. Nu alţii, nu banii murdari, nu minciunile, ci voinţa poporului", a declarat Maia Sandu, preşedintele Republicii Moldova.

Vezi și

Favorit să intre în turul doi, alături de Maia Sandu, este Renato Usatîi, fost primar al oraşului Bălţi. Acesta a refuzat să ia buletinul pentru referendum. "Am votat pentru ca ce a fost în ultimii 30 de ani să nu se mai repete. La fiecare patru ani, cetăţenii merg la vot pentru a vota o schimbare. Astăzi am votat în aşa fel încât peste patru ani cetăţenii să nu mai vrea o schimbare", spune Renato Usatîi, candidat la preşedinţie.

Pe acelaşi subiect

Cozi uriaşe la secţiile de votare din Moscova

La cele două secţii de votare de la Moscova, au fost cozi uriaşe. "Chiar de dimineaţă, la secţiile de votare din Federaţia Rusă s-a format îmbulzeală, alegătorii fiind obligaţi să treacă prin detectoarele de metale. Pe de altă parte, Ministerul de Externe de la Chişinău susţine că aglomeraţia a fost creată artificial, iar alegătorii au fost aduşi la secţii cu autocarele", transmite Sergiu Gurdiş, reporter TV8 Chişinău.

Ar fi doar una dintre tentativele Moscovei de destabilizare a alegerilor. În mai, sute de pasageri au sosit la Chişinău de la Moscova cu sume între două şi şapte mii de euro asupra lor, bani despre care se crede că au fost folosiţi pentru a mitui alegătorii. Kremlinul neagă orice implicare.

16 secţii de vot în România

În România, mii de tineri au stat cozi imense în Bucureşti şi la Cluj pentru a vota. "Aşteptăm cu toţi un viitor mai bun, să avem condiţii favorabile acasă, să revenim acasă. Am votat pentru părinţii mei, care sunt acolo", spune un alegător.

În total, 16 dintre cele 231 de secţii din diaspora sunt în România. Cele mai multe au fost organizate în Spania, Italia şi Germania. Prima persoană care a votat la alegeri şi referendum a fost din Coreea de Sud. Femeia a călătorit 1.300 de kilometri până în Japonia. "Îmi exprim şi eu dorinţa şi speranţa că ţara noastră va continua acest drum frumos spre dezvoltare, spre progres, spre o viaţă mai frumoasă, un trai mai bun", spune Liudmila, alegătoare din Coreea de Sud.

În Bucureşti, moldovenii pot vota până la ora 21. Încă de la prima oră au fost cozi la secţiile de votare din Centrul Vechi.

"Sunt sute de cetăţeni din Republica Moldova la coadă, la cele trei secţii de votare deschise în Capitală, în Centrul Vechi. Cozile se întind pe sute de metri. Potrivit estimărilor, prezenţa la vot, în acest moment, este de 40%, cel puţin în Capitală. Vorbim de 15.000 de buletine de vot pentru cele trei secţii de votare, în turul întâi la prezidenţiale, şi alte 15.000 pentru referendum. Se votează până la ora 21, cu posibilitate de prelungire până se vor termina buletinele de vot, întrucât vorbim de capacitatea de procesare în acest moment. Dacă se termină buletinele de vot, nu mai pot să voteze, chiar dacă sunt cetăţeni la coadă şi chiar dacă, pentru acest scrutin, s-a mai deschis o secţie de votare în plus faţă de alegerile precedente. Câte două secţii sunt şi la Cluj şi la Iaşi, unde datele arată că au votat în jur de 4.000 de cetăţeni moldoveni. Datele de la alegerile trecute arătau că pe Capitală ar vota în jur de 10.000 de oameni. La ora 19:00 vorbim de 6.000 - 7.000 care ar fi exercitat votul garantat de Constituţie", a transmis reporterul Observator Bianca Iacob.

Alegerile din Moldova sunt importante pentru stabilitatea întregii regiuni. "Rusia vrea ca Rep. Moldova să rămână în zona ei de influenţă. Rusia are nevoie să controleze Rep. Moldova pentru a exercita presiuni asupra ţărilor NATO şi asupra Ucrainei", a explicat Anatol Şalaru, fost ministru al Apărării în Republica Moldova.

Puţine incidente la urne, în R. Moldova

Dacă niciunul dintre candidaţii la preşedinţie nu obţine 50 la sută dintre voturi, moldovenii revin la urne pentru turul doi, pe 3 noiembrie. În Moldova, neregulile au fost puţine. Unii alegători şi-au făcut selfie cu buletinele de vot, alţii au intrat în grup în cabine. Iar mai multe secţii au rămas pe întuneric chiar la intonarea imnului, când au fost deschise.

Bianca Iacob Like

Singurul lucru pe care ştiu bine să îl fac e meseria asta de jurnalist! Într-o lume destinată si dedicată oarecum bărbaților, am ajuns să fiu reporter în două războaie. De fapt, sunt mai multe, vreo 4.

Comentarii


Întrebarea zilei
L-aţi întrebat pe ChatGPT ce cadou să cumpăraţi de sărbători celor dragi?
Observator » Evenimente » Moldovenii din Diaspora, uniţi de un scop comun la alegeri şi referendum. Cozi uriaşe la secţiile din Bucureşti: ce se întâmplă dacă se termină buletinele de vot