Video Alegeri în Republica Moldova. Harta secţiilor de votare din România
Tensiuni în Republica Moldova cu o zi înainte de alegerile prezidenţiale. De votul de mâine depinde viitorul republicii, aflate la răscruce: cu un război la graniţă, Moldova are de ales între influenţa Rusiei şi parcursul proeuropean de integrare în Uniune. În România, moldovenii pot vota în aproape toate oraşele mari din ţară.
Alegeri prezidenţiale în Republica Moldova. În România, sunt 16 secţii de votare, cele mai multe în Capitală. În Centrul Vechi, sunt trei secţii. La Cluj şi Iaşi câte două, iar în majoriotatea marilor oraşe sunt locuri unde cetăţenii Republicii Moldova îşi pot exercita dreptul la vot.
Alegeri prezidenţiale în Republica Moldova
Moldova nu îşi alege mâine doar preşedintele, votează şi pentru modificarea constituţiei. O schimbare importntă pentru ca ţara să poată adera la uniunea europeană, demers sprijinit de România.
Cu o zi înainte de alegeri, Rusia e acuzată de provocări, mai exact că duce un război hibrid pentru a împiedica drumul Moldovei către Occident - ar fi lansat un atac cibernetic major la Parlament care a blocat serverul. Tot azi, doi bărbaţi au fost arestaţi după ce au încercat să mituiască alegătorii pentru a vota împotriva referendumului de aderare la UE.
- Atac cibernetic în Republica Moldova înainte de alegerile prezidenţiale. Serverul de email al Parlamentului, blocat
- Alegători plătiţi de politicieni pentru a le cumpăra votul la alegerile de duminică din R. Moldova
- Alegeri prezidenţiale şi referendum în R. Moldova. Adevărata miză a scrutinului şi care sunt scenariile posibile
11 candidaţi pentru funcţia de preşedinte
În cursa pentru preşedinţie au intrat 11 candidaţi, în frunte cu Maia Sandu, actualul şef al statului. Alături de ea, cele mai mari şanse la turul doi le are Renato Usatîi, un om de afaceri cu relaţii în Rusia. Fost primar la Bălţi, el se opune integrării europene.
Sociologii spun că votul va fi decis de populaţia în vârstă. Tinerii până în 25 de ani vor fi mai puțini la urne decât cei care au peste 71 de ani, din cauza migraţiei masive. 3,3 milioane de persoane au drept de vot. Cel puţin o treime trebuie să participe pentru a fi validat referendumul.
Puteţi urmări ştirile Observator şi pe Google News şi WhatsApp! 📰