Antena Meniu Search
x

Video Momentul în care tatăl din Chiajna a decis să-şi elibereze fetiţa, după 28 de ore de chin

O poveste de groază consumată lângă Bucureşti a ţinut în suspans o ţară întreagă 28 de ore. Un tată s-a baricadat în casă, la Chiajna, cu fetiţa lui de cinci ani, şi a ameninţat că se aruncă în aer cu tot cu cea mică. Peste 50 de poliţişti, mascaţi, negociatori şi lunetişti au împânzit zona. Au urmat momente agonizante. Autorităţile nu reuşeau să elibereze copila, iar bărbatul devenea tot mai nervos. În urmă cu mai bine de două ore, individul s-a predat, iar fata a fost salvată.

de Redactia Observator

la 05.05.2023, 19:41

Vezi și

ORA 00.30. Bogdan Dinu, reporter Observator: De mai bine de 10 ore, negociatorii încearcă să îl scoată din casă barbat. 

ORA 06.30. Laurenţiu Rădulescu, reporter Observator: Refuză să se predea şi în momentul de faţă. Este ora 6 şi 30 de minute acum.

ORA 14.00. Laurenţiu Rădulescu, reporter Observator: 24 de ore de la primele negocieri, bărbatul ameninţă în continuare că se aruncă în aer alături de copila de numai 5 ani. Psihologi şi poliţişti încearcă să se apropie de camera în care se află. 

Aşa s-au scurs ore de tensiune infernală. După mai mult de 24 de ore, cea mai lungă negociere din istoria Poliţiei Române s-a terminat cu succes. Bărbatul a lăsat-o să intre în casă pe avocata lui, iar aceasta l-a convins să elibereze fetiţa şi să să predea.

Pe acelaşi subiect

ORA 17.30. Bogdan Dinu, reporter Observator: Este trecut de ora 17 şi 30 de minute şi bărbatul a fost scos din casă şi băgat în duba din spatele meu. Urmează să fie dus la audieri. 

Zamfira Ştefănescu, avocat: Fetiţa era în casă, liniştită, se juca, din punct de vedere al sănătăţii, impecabilă. Îl cunosc pe Marin, e o persoana blândă. A înţeles că trebuie sa iasă fiind în avantajul copilului. Copilul rămâne la bunică şi la mătuşă.

Până la acest final, bărbatul de 45 de ani a fost impasibil la toată mobilizarea poliţiei. 

Demonstraţie de forţă pe Facebook

A făcut în direct pe Facebook o demonstraţie de forţă. S-a filmat lângă copila de cinci ani şi a arătat că are lângă el trei butelii cu gaz, pe care ameninţă să le aprindă dacă trupele speciale intră peste el. I-a spus fetiţei că, dacă se întâmplă asta, vor ajunge lângă bunicul ei, adică la cimitir...

"Pe tine nu te ia...când te ia pe tine, ne ia pe amândoi, da?! 

Ne ia, ne duce acolo, lângă tataie!"

ORA 13.00 (4 mai). Momentele de teroare şi tensiune au început să curgă de ieri, de la ora 13, când bărbatul, înnebunit de furie după o ceartă cu soţia, şi-a bătut partenera care îl ameninţa că pleacă de acasă cu fiica lor. Femeia a reuşit să fugă şi a sunat la 112 de două ori. A cerut ajutor la interval de 15 minute. Între timp, tatăl copilei s-a baricadat în casă, s-a înconjurat de băutură şi şi-a anunţat intenţiile monstruoase. 

Vecin: Din cauza soţiei, că a zis că s-a pocăit soţia şi că vrea să ia fata să se ducă nu ştiu unde. Să se ducă la mă-sa, nu ştiu. 

ORA 14.00 (4 mai). O oră mai târziu, în faţa casei groazei, aflată, ironic, pe strada Păcii, au ajuns zeci de agenţi, poliţişti din trupele speciale şi negociatori. 

Laurenţiu Rădulescu, reporter Observator: Totul a fost blocat pe o rază de două străzi. Luptători SIAS sunt şi ei la faţa locului. Pe lângă negociatori au fost aduşi şi câţiva lunetişti care încearcă să ţina în vizor locuinţa bărbatului. 

Bărbatul ameninţa că aruncă toată casa în aer

Poliţiştii au încercat să îl convigă pe bărbat să iasă din casă şi să o elibereze pe fetiţă. A fost greu să negocieze cu el. Individul nu avea nicio revendicare, doar ameninţa că aruncă în aer casa. A cerut, însă, să plece toţi poliţiştii din faţa locuinţei lui. Rudele şi prietenii s-au chinuit şi ei să îl facă pe bărbat să se predea, dar în zadar.

Mircea, prieten: Mai devreme am vorbit cu el şi mi-a spus: "Dacă pleacă toată lumea, nu e nicio problemă". 

Reporter: Deci, are buteliile langa el...

Mircea, prieten: Da. Trei butelii. A zis că dacă nu pleacă sau insistă cineva să intre peste el, dă foc!

Vecină: Au venit şi neamurile lui, şi naşul...

Reporter: Şi nu l-au convins?

Vecină: Nu! 

ORA 23.00 (4 mai). Orele se scurgeau agonizant pentru mama fetiţei de cinci ani, care nu ştia nimic de soarta copilei. Târziu, aproape de miezul nopţii, unul dintre prietenii de familie a reuşit să ia legătura cu tatăl care îşi sechestrase fata şi să obţină informaţii amestecate - şi bune şi rele. 

Mircea, prieten: I-a dat să manance, a culcat-o şi el e în living, lângă butelii. 

Laurenţiu Rădulescu, reporter Observator: Bărbatul se află în continuare în locuinţă alături de fetiţa de 5 ani. Ameninţă că o să arunce locuinţa în aer în cazul în care cineva se apropie de el.

Fetiţa nu fost vătămată, tatăl a cerut mâncare pentru ea

ORA 9.00 (astăzi): Noaptea a trecut fără să aducă rezolvarea crizei. Poliţiştii nu s-au clintit de la faţa locului, negociatorul a fost înlocuit de alt coleg. După aproape 20 de ore de când s-a baricadat în casă, bărbatul le-a cerut poliţiştilor ceva de mâncare pentru fetiţa lui. 

Georgian Drăgan, purtător de cuvânt IGPR: Bărbatul a avut grijă de minoră, minora nu a suferit vătămări corporale, bărbatul nu a fost agresiv cu aceasta. Negociatorii au deschis un canal de comunicare cu acesta încă de aseară, au comunicat permanent, în mod direct cu bărbatul. Până la această oră nu are revendicări. 

Pentru a ţine situaţia sub control, poliţiştii au îndepărtat presa şi curioşii. S-au retras şi ei, cum a cerut tatăl care şi-a sechestrat fiica. Au monitorizat, însă, permanent casa, cu o cameră specială, fixată deasupra unui centru mobil de monitorizare.

Bogdan Dinu, reporter Observator: Camera centrului mobil de comandă se poate ridica până la 6 metri înălţime, iar din acel unghi înregistrează fiecare mişcare, secundă cu secundă. În acest fel, poliţiştii reuşesc să aiba contact vizual permanent cu bărbatul.

Timpul s-a scurs fără niciun rezultat.

ORA 13.00. Laurenţiu Rădulescu, reporter Observator: 24 de ore de la primele negocieri, bărbatul ameninţă în continuare că se aruncă în aer alături de copila de numai 5 ani. Psihologi şi poliţişti încearcă să se apropie de camera în care se afla. 

Cine este bărbatul care şi-a sechestrat propria fiică

Între timp, poliţiştii au încercat să înţeleagă cu cine au de-a face. Un bărbat condamnat în trecut pentru complicitate la furt, care, după închisoare, păruse că s-a liniştit. A lucrat ani mulţi în Austria, ca muncitor, împreună cu soţia. Cu banii câştigaţi, au ridicat casa în care s-a baricadat ieri. De când s-au întors în ţară, nu a mai avut un serviciu stabil. Rudele şi vecinii spun că picase în patima alcoolului şi devenea violent când bea.

Unchiul bărbatului: De la băutură! Când îl ţine în lanţ, aşa face! 

Reporter: De ce vrea să facă circul ăsta?

Unchiul bărbatului: De nebun, de băutură. 

Vecini: Nu e prima oară când face circ, acum doua zile era pe calea ferată si amenința că se sinucide. Mereu bea, mereu cu vinul lângă el. 

Reporterii Observator au întrebat serviciile sociale dacă monitorizau situaţia acestei familii şi siguranţa fetiţei de cinci ani, care are şi un frate vitreg. Răspunsul nu a venit încă. Inspectorii de la Protecţia Copilului s-au alăturat negocierilor abia după apelul la 112. Negocieri extrem de sensibile, pentru că miza este extrem de sensibilă.

Gabriel Diaconu, psihiatru: În momentul în care ai un copil luat ostatic, atacatorul cât şi copilul să iasă în siguranţă pentru a minimiza trauma posibilă a copilului. La momentul de faţă, fetiţa este într-un spaţiu îngust al existenţei. Pe de o parte, presimte că lucrurile sunt profund în neregula, pe de altă parte reasigurarile tatălui sunt linia ei de supravieţuire. 

Incidente similare, încheiate tragic

Criza de la marginea Capitalei aduce aminte de incidente similare, încheiate tragic. 

26.03.2023. La sfârşitul lui martie, un tată şi-a ucis fiul de doar un an, apoi s-a sinucis într-un apartament închiriat din Alba Iulia. O ceartă cu soţia l-a tulburat într-atât, încât a trecut la gesturi extreme. Poliţiştii au stat ore în şir în faţa locuinţei. Proprietarul nu le-a dat voie să spargă uşa. 

01.03.2021. Alt caz care a zguduit o ţară întreagă a fost cel de la Oneşti. Un bărbat a sechestrat acum doi ani doi muncitori în apartamentul pe care îl renovau. Omul pierduse locuinţa din cauza unor datorii şi acum o cerea înapoi. După aproape şase ore de negocieri eşuate cu poliţiştii, individul i-a ucis pe cei doi ostatici. Șeful Poliţiei Judeţene Bacău și cel de la Poliția Onești au fost schimbați din funcție după tragedie, iar Parchetul a fost sesizat pentru neglijență în serviciu.

Ți-a plăcut acest articol?

Like
Întrebarea zilei

Propunere: plimbările cu bicicleta în pădure, doar cu acordul proprietarului pădurii. Sunteţi de acord?

Observator » Evenimente » Momentul în care tatăl din Chiajna a decis să-şi elibereze fetiţa, după 28 de ore de chin