Video Motiv uriaş de ceartă între clienţii magazinelor. Imagini filmate cu camera ascunsă: "Vai de capul meu! Doamne, ce urăsc asta!"
O situaţie exasperantă şi periculoasă se perpetuează în supermarketuri: clienţi care pun mâna murdară pe pâine, produse de patiserie şi fructe neambalate. Bacteriile şi viruşii lăsaţi în urmă ne pot îmbolnăvi grav fără măcar să ştim. În ciuda reclamaţiilor, reprezentanţii magazinelor nu pot opri acest obicei.
De multe ori, în magazine izbucnesc certuri din cauza clienţilor care pipăie produsele de patiserie ca să le aleagă pe cele mai proaspete.
Imagini filmate cu camera ascunsă:
- Client: Uitați! Aveți clești, aveți mănuși! Dar puneți-vă dumneavoastră mănuși!
- Reprezentant magazin: Când suntem prin zonă pe aici, dar se supără. Vociferează!
- Clientă: Vai de capul meu! Doamne, ce urăsc asta! Văleu! Eu personal cumpăr doar pâine ambalată.
- Client: De prost gust. O pipăie să vadă dacă-i caldă, dacă-i fragedă, aiurea că pun bacteriile de pe...
Discuţii aprinse apar şi la raioanele de fructe, unde unii cumpărători pun mâna pe toată marfa până aleg ceva. "La câți clienți pun mâna zi de zi și le lasă!", se plânge un client.
- Care este cel mai frecvent tip de cancer din România. Medic: "La nivel mondial este o cifră impresionantă"
- Bolile cu transmitere sexuală fac ravagii printre tinerii din România. Numărul celor infectaţi aproape că s-a...
- Câte ore doarme un român pe noapte. Cercetătorii trag un semnal de alarmă pentru cei care nu se odihnesc destul
La fel de adevărat este, însă, că uneori lipsesc mănuşile de unică folosinţă de lângă rafturile cu mâncare neambalată. Tot atât de grav şi lipsit de igienă este şi gestul celor care pun pe alimente coşul de cumpărături după ce l-au târât prin tot magazinul. Iar clienţii care pun mâna murdară pe pâine, produse de patiserie, fructe şi legume, lasă o mulţime de bacterii pe mâncare pe care o poţi cumpăra chiar tu.
Cu mâinile murdare pe mâncare
"Paletă e atât de largă, încât întrebarea e care dintre bolile infecțioase nu s-ar transmite așa. Vorbim de virusuri, vorbim de bacterii, vorbim de toxiinfecții alimentare", explică Adrian Marinescu, director medical Matei Balş.
"Pe fiecare centimetru pătrat de piele de pe mâinile noastre se află peste 1.500 de germeni. În 7 ore, o singură bacterie produce alte 2 milioane de bacterii. Deci cu o simplă atingere, mare parte dintre virusuri și bacterii ajung direct în organism. Spălatul corect pe mâini, spun medicii, reduce apariția bolilor cu 50%", transmite Cristina Tănasă, reporter Observator.
600 de milioane de oameni se îmbolnavesc, anual, în toată lumea, din cauza alimentelor contaminate cu bacterii. Complicaţiile apărute ucid 420.000 de persoane, printre care 125.000 de copii mai mici de cinci ani.
Puteţi urmări ştirile Observator şi pe Google News şi WhatsApp! 📰