Antena Meniu Search
x

Video Motivul pentru care tot mai mulţi şoferi încurcă frâna cu accelaraţia. Greşeala de începător poate provoca adevărate tragedii

Tot mai mulţi şoferi încurcă frâna cu acceleraţia, iar gestul poate fi fatal. Se întâmplă mai ales conducătorilor auto care trec de pe maşini manuale pe cele automate. Specialiștii spun că această confuzie poate fi evitată dacă instructorii auto le-ar explica şoferilor o regulă simplă.

Bogdan Dinu
de Bogdan Dinu

la 20.02.2024, 15:26

Vezi și

Din neatenție, din lipsa experienței sau din chiar de frică, foarte mulţi şoferi încurcă pedalele maşinii în mers. Calcă acceleraţia în locul frânei. O spun poliţiştii chemaţi să ancheteze din ce în ce mai multe accidente generate de această confuzie. Un exemplu tragic este accidentul petrecut în Bucureşti, în cartierul Andronache, unde o șoferiță a ucis două copile care se jucau pe trotuar. Zilele trecute, un alt accident aproape tras la indigo, dar, din fericire, fără victime, a avut loc în Herculane. Greşeli, spun specialiştii, ce pot fi evitate dacă şcolile de şoferi i-ar pregăti temeinic pe cei care abia aşteaptă să conducă. 

De ce încurcă şoferii pedala de frână cu cea de acceleraţie

Greşeli aproape identice. Asta pentru că nu există o reglementare despre modul în care trebuie să ținem picioarele atunci când conducem. Pentru mâini există, pentru piciare nu. 

"Poziția picioarelor ar trebui sa fie prima lecție la școala de condus, doar că de multe ori instructorii fie omit acest lucru, fie nici măcar ei nu îl cunosc", transmite Bogdan Dinu, reporter Observator. 

Sorin Bădică, trainer conducere defensivă: Piciorul drept trebuie să fie înfipt în podea, în prelungirea pedalei de frână. Pentru a accelera pivotăm către accelerație și nu facem această greșeală în a muta piciorul spre accelerație. 

Sorin Bădică, trainer conducere defensivă: Este un mecanism de autoapărare, în momentul în care apare obstacolul în față... Reacția este de a împinge și de a sprijini și de a ține de volan. Dacă piciorul este în dreptul pedalei de frână, vom frâna.

Un instructor auto din București vede greşelile noilor şoferi ca fiind eşecul colegilor săi.

Aurel Moraru, instructor auto: Vreau să cred că se pune mult accent. În practică, se pare că nu prea se pune accent. Sunt un număr important de motive pentru care unii dintre noi nu îşi fac datoria. Practic, ca şi peste tot, sunt oameni care îşi respectă meseria, îşi fac datoria, sunt oameni care pun înaintea rezultatelor alte chestiuni: în zona financiară, în zona practic a condiţiei lui fizice, în zona stării tehnice a autovehiculelor.

Probleme mari cu încurcatul pedalelor le au cei care aleg să facă şcoala pe o maşină cu cutie de viteze manuală şi apoi conduc maşini automate. Şi sunt foarte mulţi, atâta timp cât şcoala de şoferi pe o maşină cu cutie manuală, costă în jur de 2000 de lei, cu 1000 de lei mai puţin decât şcoala de şoferi pe o maşină cu cutie de viteze automată.  

Ți-a plăcut acest articol?

Like
Întrebarea zilei

Cum vă petreceţi Floriile?

Observator » Evenimente » Motivul pentru care tot mai mulţi şoferi încurcă frâna cu accelaraţia. Greşeala de începător poate provoca adevărate tragedii