Naşul fiului lui Dragnea, trimis în judecată de DNA într-un dosar privind retrocedarea ilegală a unui teren
Fostul primar al Sectorului 6, Cristian Poteraş a fost trimis în judecată, alături de Paul Stănescu (naşul fiului lui Liviu Dragnea) de procurorii anticorupţie pentru abuz în serviciu şi luare de mită
![](https://img.observatornews.ro/0/2018/9/27/269764/1538053423865737c7.webp?w=430&f=2&v=2)
Fostul primar al Sectorului 6, Cristian Poteraş a fost trimis în judecată, alături de Paul Stănescu (naşul fiului lui Liviu Dragnea) de procurorii anticorupţie pentru abuz în serviciu şi luare de mită, într-un dosar în care este acuzat că a facilitat obţinerea unui titlu de proprietate asupra unui teren din Bucureşti de către Societatea Naţională Institutul Pasteur, deşi ştia că nu întrunea condiţiile pentru retrocedare.
Potrivit unui comunicat al Direcţiei Naţionale Anticorupţie, procurorii de la Secţia de combatere a infracţiunilor asimilate infracţiunilor de corupţie au dispus trimiterea în judecată, în stare de libertate, a inculpaţilor: Constantin-Cristian Poteraş, la data faptelor primar al Sectorului 6 Bucureşti, pentru abuz în serviciu cu obţinere de foloase necuvenite şi luare de mită, Lucian Viorel Grecu, persoană apropiată fostului primar, pentru complicitate la luare de mită, Paul-Sorin Stănescu, reprezentantul S.N. Institutul Pasteur S.A la data faptelor, pentru complicitate la abuz în serviciu şi spălare a banilor, Valentina-Narcisa Georgescu, pentru complicitate la abuz în serviciu cu obţinere de foloase necuvenite, complicitate la luare de mită şi spălare a banilor, şi Bogdan Georgescu, pentru complicitate la abuz în serviciu.
"Inculpatul Poteraş Constantin Cristian a întocmit şi a înaintat spre validare anexa prin care propunea admiterea cererii de retrocedare, deşi cunoştea că societatea nu se putea prevala de dispoziţiile cu caracter reparatoriu ale legilor fondului funciar, neîncadrându-se în niciuna dintre categoriile de persoane îndreptăţite la reconstituirea dreptului de proprietate privată. Astfel, persoana juridică nu exista în anul 1945, momentul de referinţă prevăzut în legile fondului funciar, astfel încât nu putea invoca drepturi anterioare înfiinţării, iar temeiul invocat în cuprinsul propunerii se refera la alte categorii de terenuri. În anul 1991, institutul a fost organizat ca regie autonomă, prilej cu care i-a fost stabilit patrimoniul, format exclusiv din bunurile existente în bilanţul contabil la momentul înfiinţării, astfel încât nu putea solicita de la stat alte bunuri. Mai mult, în anul 2000 societatea a fost privatizată, prilej cu care au fost trecute din proprietatea statului în proprietate privată doar bunurile incluse în capitalul social la momentul vânzării acţiunilor", afirmă procurorii DNA.
Paul Sorin Stănescu, reprezentantul S.N. Institutul Pasteur S.A., a formulat cererile în baza cărora a fost declanşată procedura, a pus la dispoziţia primarului de sector mai multe înscrisuri folosite în cadrul procedurii de retrocedare şi a participat la discuţii având ca scop convingerea funcţionarilor să întocmească formalităţile necesare.
- Azil al groazei, descoperit în Bacău de ANPC. Zeci de bătrâni primeau mâncare expirată de luni de zile
- Un minor de 15 ani s-a urcat la volanul unei maşini şi a provocat un accident grav, în Constanţa. A fost găsit...
- Rezultate LOTO 6/49 duminică 16 februarie 2025, ora 18:50. Numerele câştigătoare la loto azi
- Eurostat: România este codaşa Uniunii Europene la educaţia digitală. Care sunt cauzele
- Cutremur azi în România. Un seism de 3,6 pe scara Richter s-a produs în Vrancea
"Pentru a-şi îndeplini atribuţiile într-o modalitate care să asigure reconstituirea dreptului de proprietate, în cursul anului 2006, inculpatul Poteraş Constantin Cristian a acceptat de la Stănescu Paul Sorin promisiunea unor foloase materiale, iar în cursul anului 2007 a primit de la acesta o suprafaţă de 2,7 ha din terenul reconstituit, în valoare de 3.116.464 euro", arată DNA.
Potrivit DNA, "în perioada 2007-2009, Stănescu Paul Sorin a dispus transferul a 8.810.000 euro din suma de bani rezultată din vânzarea terenului obţinut în mod ilicit în conturile bancare ale unei societăţi unde avea calitatea de administrator, iar soţia sa era asociat majoritar. Ulterior, această sumă a fost amestecată cu fonduri având alte surse şi, după operaţiuni bancare repetate, a fost transferată în patrimoniul soţiei inculpatului, sumele fiind ulterior transformate în produse de investiţii financiare pe teritoriul S.U.A".
Procurorii DNA precizează că s-a dispus instituirea sechestrului asigurător asupra unui teren (aflat în proprietatea unei societăţi comerciale controlate de Poteraş) în suprafaţă de 26.998 metri pătraţi situat în municipiul Bucureşti, a cărui valoare estimată este de 3.116.464 de euro.
Dosarul a fost trimis spre judecare Tribunalului Bucureşti, cu propunerea de a se menţine măsurile asigurătorii dispuse.
Sursă News.ro
Înapoi la HomepagePuteţi urmări ştirile Observator şi pe Google News şi WhatsApp! 📰