Video Ne pasc ultimii ani de transhumanță. Regretele oierului Nea Gelu: "Nu se mai găsesc ciobani, un copil să dea la strungă"
Ne pasc ultimii ani de transhumanţă. Obiceiul milenar al mutării turmelor de la munte la câmpie, înscris în lista UNESCO, se schimbă de la an la an din cauza vremii. Ciobanii coboară tot mai târziu cu oile de pe munte, pentru că pe creste e cald încă, iar la şes râurile au secat şi nu de unde să adape turmele. Pe Transalpina, transhumanţa a devenit obiectiv turistic.
Nea Gelu cutreieră munţii de când era copil. Luna octombrie l-a prins rar pe creste.
"Mai stăm până se strică timpul, până când dă zăpadă, că nu avem apă. Lupii vin noapte de noapte, şi ziua. La vale, şacalii. Am mers cu oile de la Novaci până la malul mării", a spus Gelu Rusu, cioban.
Doar că în ultimii ani, puţini mai sunt cei care se încumetă la asemenea călătorii. Se teme că tradiţia se va pierde pentru că nu mai sunt ciobani.
"Nu mai găseşti oameni. Le dai cafele, le dai rulote, nu mai găseşti oameni acum. Nu se mai găsesc ciobani, nu se mai găseşte un copil să dea la strungă", a spus Gelu Rusu.
- "Vin pe noi grămadă, vă rog să mă credeţi". Turiştii fac coadă pentru a face poze cu ciobanii şi oile pe...
- Oierii, pregătiți să urce cu turmele pe creste, în Transhumanță. Tradiția milenară, devenită UNESCO, e pe...
- "Din moşi strămoşi asta a fost meseria noastră". Transhumanța, inclusă oficial pe lista patrimoniului cultural...
- Cum se prepară tocanul de oaie, mâncarea ciobanilor de odinioară: "De când Dumnezeu a lăsat oaia pe pământ"
"Un pic în întârziere pentru că a fost secetă la vale şi de-aia am mai întârziat cu ele, dar le vine timpul. Dacă ne favorizează, mai stăm, dar mai avem şi cu lupii, cu urşii", a spus Aristică Bălan, cioban.
De o viaţă de om, Aristică e în mijlocul turmelor
Acum păzeşte în Pasul Urdele aproape patru mii de oi. S-a hotărât să pornească la vale cu mioarele peste câteva zile şi va străbate peste 100 de kilometri distanţă: un drum de cel puţin zece zile. Aşa că măgăruşii sunt de mare ajutor.
"Toată povara o duce. Asta e şaua, ăştia sunt desagii. În desagi punem ceaunele, mălaiul, tot ce e de trebuinţă, bidoanele de apă, brânză, pastramă, ce avem", a povestit un cioban.
Ciobanii întârzie la munte şi pentru că aici încă au apă pentru a adăpa turmele.
"Şi în septembrie am coborât, dar acum dacă e secetă, nu am avut ce face. De apă, că mâncare avem la Târgu Jiu, iarna, şi izlaz, dar apă n-avem că Amaradia a secat", a mărturisit un cioban.
Pentru că Parângul e traversat de cea mai înaltă şosea alpină, migraţia turmelor a devenit atracţie turistică. Ca să promoveze obiceiul milenar, familiile de fermieri din Novaci şi autorităţile locale au organizat ruta transhumanţei pe Transalpina.
Puteţi urmări ştirile Observator şi pe Google News şi WhatsApp! 📰