Antena Meniu Search
x

Nicio promisiune de la Gerhard Karner cu privire la Schengen, după întâlnirea cu Bode: "Nu pot să vă ofer azi o dată. Nu lucrăm împotriva României"

Ziua "zero" pentru Ministrul Afacerilor Interne, Lucian Bode. S-a întâlnit cu ministrul austriac Gerhard Karner, cel care s-a opus aderării României la Schengen. Karner a făcut o vizită în premieră în România, însă a refuzat să dea un răspuns concret cu privire la cerințele țării noastre. Cei doi vor discuta în continuare despre situaţia migraţiei din Uniunea Europeană, unul dintre motivele pe care politicianul austriac le-a invocat atunci când a refuzat intrarea ţării noastre în spaţiul Schengen. Miercuri la amiază, Gerhard Karner a ajuns la Ministerul Afacerilor Interne, urmând să viziteze și sediul Poliţiei de Frontieră. La final, cei doi oficiali vor trage împreună concluziile vizitei. Puțin probabil, însă, ca România să obțină undă verde de la Austria în dosarul Schengen.

de Redactia Observator

la 26.04.2023, 14:10

Vezi și

Ministrul austriac a evitat, după cum era de așteptat, să dea un răspuns clar la solicitările României de ridicare a veto-ului pe Schengen. De altfel, Gerhard Karner a recunoscut că discuțiile cu omologul român au fost dificile.

"Este foarte important că ne vedem, pentru a putea discuta aspecte de securitate care vizează ambele țări. Am avut discuții foarte clare, dificile, dar le-am avut. Sunt si foarte multe puncte comune. Sunt puncte pe care trebuie să le discutăm când e vorba de securitatea ambelor state: migrația ilegală, combaterea migrației ilegale. Numai împreună cu Poliția Română am destructurat o rețea condusă de un cetățean român", a spus el.

Gerhard Kerner a explicat decizia care a indignat autoritățile de la București și Sofia

Oficialul a ținut să explice de ce le-a refuzat României și Bulgariei accesul în Spațiul Schengen, o decizie ce a indignat autoritățile de la București și Sofia și care a atras critici de la marile cancelarii europene.

Pe acelaşi subiect

"Repet mesajul, de ce nu am putut să votez pentru România la Consiliul JAI: pentru că avem un sistem care nu funcționează. Există controale și la granița Germaniei cu Austria, Franța face la fel cu Germania. Asta e dovada că sistemul nu funcționează, iar interesul nostru e să înceapă să funcționeze, cu frontiere externe funcționale. Suntem parteneri apropiați care lucrează împreună, am reușit primii pași, dar mai avem mult de lucru. Sunt multe controale interne care nu ar trebui să existe. Nu pot să vă ofer azi o dată, în primul rând vreau să obținem rezultate", a declarat Gerhard Karner. Acesta a precizat că este sarcina Consiliului să stabilească o agendă privind aderarea României la Schengen. Totodată, ministrul de Interne al Austriei a precizat că "lucrează pentru un sistem mai bun".

"Cifrele arată că am avut peste 110.000 de solicitanți de azi anul trecut, cel mai mare număr raportat la populație, deși nu avem granițe externe. Arată că sistemul nu funcționează. Iar Austria are controale la frontieră cu Germania. Nu lucrăm împotriva României, ci împreună cu România ca să reparăm sistemul", a explicat Karner, întrebat de ce Germania nu invocă, la fel ca Austria, problema migrației.

Înainte de această vizită, Gerhard Karner a făcut a conferință de presă și a anunțat că anul trecut au fost arestaţi în Austria cu 61% mai mulţi traficanţi de persoane decât în 2021, iar 52 dintre aceştia au fost români. 

Dosarul Schengen. Lucian Bode consideră că întâlnirea cu Karner dezgheață relațiile româno-austriece

"Această vizită dezgheață relațiile bilaterale dintre România și Austria la nivelul ministerelor de externe, relații care s-au răcit, așa cum bine știțim la sfârșitul anului trecut. Vizita de astăzi este o abordare pragmatică a temelor de interes pentru țările noastre", a fost de părere Lucian Bode.

Ministrul Afacerilor Interne a precizat că obiectivul rămâne în continuare de a convinge Austria că toate cerințele tehnice pentru aderarea la Schengen sunt satisfăcute de ani buni și că totul se reduce la o decizie politică.

"Convorbirile pe care le vom desfășura sper să contribuie la atingerea acestui obiectiv de țară al României, aderarea la spațiul Schengen. Vom avea o întâlnire bilaterală în care vom discuta toate aceste aspecte, vom semna pre-acorduri între ministerele noastre", a spus Bode.

Ți-a plăcut acest articol?

Like
Întrebarea zilei

V-a trezit suspiciuni culoarea puilor din magazine?

Observator » Evenimente » Nicio promisiune de la Gerhard Karner cu privire la Schengen, după întâlnirea cu Bode: "Nu pot să vă ofer azi o dată. Nu lucrăm împotriva României"