Antena Meniu Search
x

Video Nicu Covaci ameninţă Uniunea Compozitorilor, după ce a picat examenul de admitere: "Să-i ferească Dumnezeu"

A făcut istorie în muzica românească, are concerte de zeci de ani, dar Uniunea Compozitorilor îl declară incapabil să intre în rândurile sale. Nicu Covaci, fondatorul trupei de rock Phoenix, a încercat în repetate rânduri să-şi ia atestatul de compozitor, dar a fost respins de fiecare dată. Ministrul Culturii se declară "surprins amar" de o asemenea decizie. 

de Redactia Observator

la 16.03.2023, 20:20

Vezi și

La începutul anilor '60, împreună cu un coleg de şcoală, Nicu Covaci pune bazele unei formaţii de chitarişti - Sfinţii. Nume pe care l-au păstrat până în 1964, când au devenit Phoenix. După o carieră de 60 de ani şi peste 100 de compoziţii, celebrul artist pică examenul de admitere în Uniunea Compozitorilor cu doar 40 de sutimi. A obţinut 7,60, dar nota de trecere este minimum 8. 

"Să-i ferească Dumnezeu"

Nicu Covaci, artist: Eu am crezut că e o glumă, râd și acum. Încă mai pot să râd. Sper să n-apuc să mă enervez. Este un jaf, pentru că în momentul în care ei te recunosc ca și compozitor, trebuie să-ți dea mai mulți bani. Dacă tu nu ești compozitor, ei își păstrează banii care le intră.

Cântăreţul, care va împlini luna viitoare 76 de ani, susţine că din acest motiv nu are dreptul la pensie. El a dat Uniunea în judecată şi pentru drepturile de autor ale pieselor sale folosite în spaţiul public.

Pe acelaşi subiect

Nicu Covaci, artist: Eu am nevoie de formula de intrare în Uniunea lor ca să pot la un moment dat să cer pensie. Fie vorba între noi: cât mai pot să cânt? Îmi trebuie și mie ceva să exist, altfel mor de foame.

În replică, reprezentanţii Uniunii Compozitorilor spun că niciun artist fără studii superioare nu este acceptat dacă nu trece examenul.

Adrian Iorgulescu, membru conducere U.C.M.R: Domnul Nicu Covaci, nu ştiu dacă intenţionat sau nu, face în mod repetat o confuzie. Anume, Uniunea Compozitorilor nu dă drepturi de autor. Drepturile de autor sunt gestionate de o altă societate, care se numeşte ADA.

Reporter: Dânsul zice că nu mai are dreptul la pensie.

Adrian Iorgulescu, membru conducere U.C.M.R: Nu e adevărat. Nu e adevărat. El are drept de autor. Pensia este o altă problemă. Domnul Nicu Covaci putea să solicite intrarea în Uniune şi acum 10 ani şi acum 20 de ani. Dânsul o face acum. Nu ştiu de ce aşa de târziu. Nu se pot face excepţii, indiferent cum se numesc persoanele care solicită intrarea în Uniune.

În apărarea artistului sare ministrul Culturii care consideră testarea nedreaptă şi spune că va încerca să ia măsuri pentru ca aceste lucruri să nu se mai repete.

Lucian Romaşcanu,ministrul Culturii: Un om care are 60 de ani în care a ridicat sălile şi a rămas in consțiința muzicii românești prin ceea ce a compus, nu cred că trebuie să dea un examen la senectute ca să dovedeasca tot trecutul său. 

Nicu Covaci: Sper că ei să își retragă greșeala, că dacă nu, să-i ferească Dumnezeu. Noi nu ne dăm bătuți niciodată.

Şi naistul Gheorghe Zamfir este de partea lui Nicu Covaci. Cântăreţul a scris pe reţelele sociale că şi el a fost primit în Uniune abia în 2005, deşi făcea partea din breasla compozitorilor francezi din anii 70.

Ți-a plăcut acest articol?

Like
Întrebarea zilei

Unde vă petreceţi Sfintele Paşti?

Observator » Evenimente » Nicu Covaci ameninţă Uniunea Compozitorilor, după ce a picat examenul de admitere: "Să-i ferească Dumnezeu"