Antena Meniu Search
x

Curs valutar

Nicu Covaci va fi înmormântat, fără onoruri militare, într-o ceremonie privată. Fanii îi pot aduce un ultim omagiu la Filarmonica Timișoara

Generaţii întregi de fani şi artişti îl plâng pe unul din cei mai influenţi muzicieni ai României, Nicu Covaci. Şi toţi vor să-şi ia adio de la fondatorul Phoenix. Pentru că înmormântarea artistului va fi privată, fanii îi pot aduce totuşi un ultim omagiu la Filarmonica din Timişoara, începând de mâine. Slujba de înmormântare va fi oficiată de Mitroplitul Banatului, în schimb, artistul nu va avea parte de onoruri militare.  

de Iulia Pop

la 05.08.2024 , 13:55

Ca ultim omagiu adus lui Nicu Covaci, oameni simpli, prieteni sau artişti fac cu toţii reverenţe. Aseară, la malul mării, motocicliştii au organizat o paradă în memoria legendei rock-ului românesc. "Am fost la ultimul concert Phoenix, te emoţionează să ştii că se duc oamenii care au făcut istorie. Și eu am crescut cu muzica, ei sunt cei care au pus bazele muzicii rock în România. Respect veşnic pentru Nicu Covaci şi pentru tot ce a făcut el".

Înainte ca boala să-l învingă, Nicu Covaci avea planuri mari, mărturiseşte Mircea Baniciu, şi el membru în formula de aur Phoenix. “Noi ne-am propus să refacem gândurile bune pe care le-am avut în perioada noastră de început, să refacem trupa, momentele superbe şi uite că nu s-a putut”.

"Phoenix este un fenomen al renaşterii, trebuie să meargă mai departe, nu contează cine cântă, şi ce dă. Nici eu nu sunt important, important e ca formaţia să meargă înainte", declara Nicu Covaci. Iar membri trupei promit să-i ducă mai departe opera carea influenţat genraţii întregi.

Vezi și

"O ultimă dorinţă a fost ca formaţia pe care a lăsat-o să continue, iar asta vom face. Se lucrează la un disc nou, se numeşte Nemuritor şi îl vom dedica întregii existenţe a lui Nicu. Concertele pe mai departe vor arăta exact aşa cum ne-a învăţat să o facem", spune Costin Adam, solistul trupei Phoenix.

Pe acelaşi subiect

Când va fi înmormântat Nicu Covaci

Peste 40 de muzicieni au făcut parte din formația Phoenix de-a lungul anilor. Nicu Covaci a fost nucleul care a păstrat spiritul Phoenix viu, mai bine de o jumătate de secol. În urmă cu două luni, Nicu Covaci apărea într-o ultimă filmare publică. "Sunt Nicu Covaci şi am o adevărată comoară de vânzare. Adevărul este că am trăit într-o viaţă cât alţii în 10. Şi necazuri şi bucurii".

De marți, fanii și apropiații lui Nicu Covaci sunt așteptați la Filarmonica Banatul din Timișoara, unde își pot lua rămas bun de la artist sau pot semna în cartea de condoleanțe care va fi deschisa aici. Înmormântarea va fi cel mai probabil miercuri, iar slujba va fi oficiala de un sobor de preoți condus de Mitropolitul Banatului.

Deşi a fost decorat în 2007 cu Ordinul Meritul Cultural în grad de Cavaler, Nicu Covaci nu va fi înmormântat cu onoruri militare. Potrivit MAPN, ''Meritul Cultural'' nu se încadrează pentru ceremoniile militare.

Iulia Pop Like

Îmi place să știu. Pun întrebări, și cer, imperios, răspunsuri! Îmi place să ascult. Sincer, uneori de atât e nevoie! Îmi place să scriu. Sunt perfecționistă și “lupt” pentru fiecare cuvânt din știre! Îmi place să zâmbesc.

Întrebarea zilei
Vi se par prea stricte regulile impuse pentru uniforma elevilor?
Observator » Evenimente » Nicu Covaci va fi înmormântat, fără onoruri militare, într-o ceremonie privată. Fanii îi pot aduce un ultim omagiu la Filarmonica Timișoara