Antena Meniu Search
x

Video "No war", cartea jurnalistei ruse care a protestat în direct la TV, prezentată la Bookfest. Marina a povestit despre cum s-a opus propagandei de la Kremlin

Românii caută titlurile noi, vor să citească biografii, dar şi cărţi de filosofie şi de ficţiune. Iar la Bookfest, cel mai mare eveniment de carte din România, au avut de unde alege - vizitatorii au găsit aproape un milion de exemplare. Printre ,,vedetele" acestei ediţii a fost volumul-mărturie a unei jurnaliste din Rusia care povesteşte cum s-a opus propagandei de la Kremlin.

de Redactia Observator

la 29.05.2023, 07:41

Vezi și

Sute de mii de volume aşezate în 160 de standuri i-au aşteptat pe care cei care iubesc lectura, timp de cinci zile, la Romexpo, acolo unde s-a desfăşurat a 16-a ediţie Bookfest. Oameni de toate vârstele au fost curioşi să vadă ce a apărut nou pe piaţa de carte. Unele lucrări au ajuns rapid în topul vânzărilor.

Andreea Milea, reporter Observator: Cartea "No war" a devenit rapid vedeta târgului. Este o lectură scurtă, scrisă de o jurnalistă din Rusia povesteşte cum s-a opus maşinăriei de propagandă de la Kremlin.

Cartea unei jurnaliste din Rusia, vedeta acestei ediții

În martie anul trecut jurnalista Marina Ovsyannikova a întrerupt ediţia live a televiziunii la care lucra pentru a flutura o pancartă în semn de protest faţă de agresiunea rusească în Ucraina. Un gest prin care şi-a riscat viaţa. A fost arestată şi putea petrece 10 ani în spatele gratiilor. A fugit în străinătate, unde a scris despre fabrica de propagandă mediatică a Moscovei.

Pe acelaşi subiect

"Atac în bibliotecă" a lui George Arion, celebrul autor contemporan de romane poliţiste, a fost un alt volum la mare căutare.

George Arion, autor: Începe foarte amplu, cu o frază şocantă: "Cadavrul se află în dreapta mea, aşezat pe un maldăr de cărţi". Eroul meu, Andrei Mladin, descoperă cu stupoare, în apartamentul său, un cadavru al unui om pe care îl cunoştea, dar el nu-şi aduce aminte cum de s-a întâmplat omorul. / seara trecută fusese la o petrece unde fusese drogat.

Şi, pe parcursul cărţii, eroul încearcă să desluşească misterul. Volumul, tradus în mai multe limbi, a avut parte şi de două ecranizări. Tot la capitolul ficţiune pătrundem şi în universul colegei noastre de la Observator, Laura Nureldin, care a lansat volumul cinci al romanului "Demoni".

Laura Nureldin, autor: Povestea este a unei adolescente, Lisa Whelan care, în ziua în care împlineşte 16 ani, primeşte sigur o grămadă de cadouri şi, printre ele, un pandantiv foarte frumos, transmis din generaţie în generaţie de femeile familiei Whelan- o pentagramă. Îi place ca bijuterie, şi-l pune imediat la gât şi nu mai poate să-l dea jos.

În cele cinci cărţi cititorii vor descoperi ce puteri capătă Lisa în urma acestui cadou şi cum se va folosi de ele.

Laura Nureldin, autor: Eu cred că avem nevoie de poveşti. Până la povestea din urmă.

Un lucru pe care îl confirmă şi cei care au venit la târg. Unii au vrut să capete noi "puteri" prin cunoştinţele culese din cărţi, alţii au căutat să evadeze în lumea science fiction.

Vânzările nu au fost însă la fel de bune ca în alţii ani.

Mihai Mitrică, organizator târg: Există unii câştigători clar ai acestei ediţii şi aceia sunt editorii care au investit foarte mult în titlurile noi despre ceilalţi, din păcate, nu pot să spun că ar avea un bilanţ "foarte" pozitiv. E drept- observ, ca organizator, că se restrânge publicul de carte. Cărţile nu s-au scumpit în ritmul inflaţiei.

Organizatorii mai spun că publicul de carte devine tot mai restrâns, chiar dacă preţurile volumelor nu au crescut în ritmul inflaţiei.

Ți-a plăcut acest articol?

Like
Întrebarea zilei

Cum vă petreceţi Floriile?

Observator » Evenimente » "No war", cartea jurnalistei ruse care a protestat în direct la TV, prezentată la Bookfest. Marina a povestit despre cum s-a opus propagandei de la Kremlin