Antena Meniu Search
x

Video Noi detalii despre deplasarea norului de fum provocat de incendiul de la Năvodari: "Nu s-au atins valorile limită"

Direcţia în care se va deplasa norul de fum în orele următoare depinde de direcţia vântului şi de evoluţia vremii. Administraţia Naţională de Meteorologie monitorizează permanent fenomenele meteo din zonă şi emite comunicate periodice în acest sens, iar Simona Căpşună, meteorolog Observator, ne explică cum stau lucrurile acum şi ce se va întâmpla în zona exploziei în perioada imediat următoare.

de Redactia Observator

la 02.07.2021, 17:27

Noi detalii despre deplasarea norului de fum provocat de incendiul de la Năvodari
Noi detalii despre deplasarea norului de fum provocat de incendiul de la Năvodari - Facebook Ministerul Mediului
  • Norul de fum provocat de incendiul de la Năvodari s-a deplasat dinspre ţărm către mare.

Cel care a influenţat astăzi circulaţia aerului în zona în care a avut loc explozia a fost un ciclon, deci un câmp cu presiune scăzută, care s-a aflat şi continuă să se afle în zona Mării Negre, are o rotaţie în sens invers acelor de ceasornic, prin urmare, direcţia predominantă a vântului dinspre nord, nord-vest către est, sud-est. 

Asta înseamnă că norul de fum, în orele trecute, s-a deplasat dinspre ţărm către mare şi nu a avut o influenţă directă asupra turiştilor aflaţi în staţiunile de pe litoralul românesc. Norul de fum nu i-a afectat nici pe locuitorii din zonele învecinate exploziei. 

Vestea bună este că şi în următoarele zile acest ciclon rămâne deasupra Mării Negre, continuă să aibă aceeaşi direcţie, vântul bate, în general, tot dinspre nord, nord-vest către sud-est. Asta înseamnă că direcţia generală de deplasare se menţine dinspre ţărm către mare.

Trebuie adăugat şi faptul că în orele următoare sunt condiţii ca în zona litoralului să apară furtuni. Ele sunt deja prezente, în acest moment, în apropiere de Feteşti. Furtunile se deplasează către Marea Neagră, iar astfel pot apărea ploi torenţiale, vijelii şi grindină. Fenomene de genul acesta ar putea apărea pe litoral şi mâine.

Pe acelaşi subiect

Importantă rămâne direcţia de deplasare a vântului şi, chiar dacă norul de fum nu mai este prezent în acest moment la Năvodari, dacă au rămas noxe sau particule nocive în suspensie, în aer, ele se vor deplasa către mare.

Mesajul autorităţilor despre norul de fum provocat de incendiul de la Năvodari

Reprezentanţii Ministerului Mediului au transmis şi ei un mesaj extrem de important despre norul de fum provocat de incendiul de la Năvodari. Redăm integral mesajul transmis de autorităţi: 

"Revenim cu informații suplimentatare despre incendiul de la rafinăria Petromidia din Năvodari.

În acest moment, incendiul din cadrul instalației este izolat și stabilizat, echipele interne și externe fac eforturi pentru a-l stinge în cel mai scurt timp. Încă de la izbucnirea deflagrației, specialiștii Agenției pentru Protecția Mediului Constanța au monitorizat continuu compuși organicii volatili pe amplasament.  

În acest context, ministrul Tánczos Barna și-a întrerupt vizita de lucru din județul Bistrița-Năsăud și s-a aflat în contact permanent cu echipele din teren. În urma măsurătorilor, s-a constatat că la statia CT3, situată la Năvodari Tabăra, s-au înregistrat valori crescute la indicatorii monitorizați, fără a se atinge valorile limită.

La stația CT 6, în Năvodari centru, nu s-au înregistrat creșteri ale concentrațiilor.

Valori similare au fost înregistrate și de măsurătorile realizate cu echipamentele mobile ale laboratorului APM CT.

Valorile mici înregistrate se datorează circulației aerului, potrivit modelărilor realizate de specialiștii Administrației Naționale de Meteorologie. Astfel, la ora 13:00, circulația aerului este relativ slabă în imediata apropiere a solului, iar la înălțimi de pe peste 30...40 de metri, vântul suflă slab, cu viteze de peste 15 – 20 km/h, din direcție predominant nord-vestică.

Ulterior, circulația aerului a continuat să fie din sector predominant nord-vestic - vestic, astfel că evoluția norului de fum a fost de ușoară deplasare către est – sud-est (spre mare).

Actualizarea informațiilor meteorologice la ora 15:00 arată aceleași condiții de vânt slab cu viteze de pana la 15 km/h, din sector predominant nord -vestic- vestic.

Echipele de comisari ai Gărzii Naționale de Mediu sunt la fața locului și așteaptă lichidarea incendiului pentru a putea demara controlul privind impactului produs asupra mediului. De asemenea, fiind vorba despre o instalație reglementată de Directiva SEVESO, ministrul Bárna Tanczos le-a dispus comisarilor de mediu să verifice modul în care societatea a respectat reglementările de mediu și să ia toate măsurile legale care se impun".

Ți-a plăcut acest articol?

Like
Întrebarea zilei

V-a trezit suspiciuni culoarea puilor din magazine?

Observator » Evenimente » Noi detalii despre deplasarea norului de fum provocat de incendiul de la Năvodari: "Nu s-au atins valorile limită"