Antena Meniu Search
x

Noi schimbări la casele de marcat: cine ar putea avea prioritate la cozile de la casierii. Amenzile propuse nu sunt deloc mici

După scandalul caselor de marcat self-service, care a împărţit România în două, un proiect de lege vine cu o altă idee legată de cozile din magazine. PNL propune ca femeile însărcinate şi persoanele însoţite de copii cu vârsta de până la 5 ani să aibă prioritate la casieriile unităţilor comerciale publice şi private, precum şi la serviciile oferite de acestea. Potrivit iniţiatorilor, propunerea legislativă are în vedere protejarea unor categorii de persoane care se află în situaţii speciale ce necesită o formă de protecţie deosebită, femeile însărcinate şi  persoanele însoţite de copii cu vârsta de până la 5 ani. Proiectul este semnat de deputaţii Mara Calista, Alin Ignat şi Florin Alexandru Alexe.

de Redactia Observator

la 08.03.2023, 16:10

Proiect de lege: prioritate la casierii pentru gravide şi cei însoţiţi de copii sub 5 ani
Proiect de lege: prioritate la casierii pentru gravide şi cei însoţiţi de copii sub 5 ani - Profimedia

Potrivit proiectului, ”femeile însărcinate şi/sau persoanele însoţite de copii cu vârsta de până la 5 ani au prioritate la casieriile unităţilor comerciale publice şi private, precum şi la serviciile oferite de acestea, cu excepţia cazurilor în care unităţile respective deţin case de marcat speciale pentru categoriile de persoane enunţate”, relatează news.ro.

Proiect de lege: prioritate la casierii pentru gravide şi cei însoţiţi de copii sub 5 ani

”Se va acorda prioritate la casieriile instituţiilor publice, precum şi la serviciile oferite de acestea, femeilor însărcinate, persoanelor însoţite de copii cu vârsta de până la 5 ani, cu excepţia cazurilor în care instituţiile publice deţin case de marcat speciale pentru aceste categorii de persoane. Angajaţii unităţilor comerciale precum şi cei ale instituţiilor publice şi private au obligaţia de a prezenta la casele de marcat/ casierii sau acolo unde se înfăptuieşte serviciul oferit de aceştia, afişe la vedere, care să prevadă acordarea de prioritate femeilor însărcinate, persoanelor însoţite de copii cu vârsta de până la 5 ani, cu excepţia cazurilor în care acestea deţin case de marcat speciale pentru aceste categorii de persoane”, spun liberalii în proiect.

De asemenea, ”în spaţiile de parcare de pe lângă clădirile instituţiilor publice şi ale unităţilor comerciale publice şi private, precum şi în spaţiile de parcare organizate, vor fi amenajate, rezervate şi semnalizate, cel puţin 4% din numărul total al locurilor de parcare, dar nu mai puţin de două locuri, pentru parcarea mijloacelor de transport folosite de femeile însărcinate şi/ sau persoanele însoţite de copii cu vârsta de până la 5 ani”.

Pe acelaşi subiect

Sancţiunile prevăzute. Amenzi uriaşe

Orice persoană care este martoră directă a încălcării prevederilor prezentei legi poate sesiza organelor abilitate săvârşirea acestei contravenţii. (1) Următoarele fapte constituie contravenţii şi se sancţionează după cum urmează: a) nerespectarea prevederilor articolului 1 constituie contravenţie şi se sancţionează cu amendă cuprinsă între 200 şi 1000 lei; b) nerespectarea prevederilor articolului 2 constituie contravenţie şi se sancţionează cu amendă cuprinsă între 200 şi 1000 lei; c) nerespectarea prevederilor articolului 3 constituie contravenţie şi se sancţionează cu amendă cuprinsă între 200 şi 1000 lei; d) nerespectarea prevederilor articolului 4, săvârşită de către persoana fizică sau juridică, prin încălcarea obligaţiei de a amenaja locurile de parcare, constituie contravenţie şi se sancţionează cu amendă cuprinsă între 20000 şi 100000 lei; e) nerespectarea prevederilor articolului 4, săvârşită de către persoana fizică sau juridică, prin încălcarea obligaţiei de a rezerva ori semnaliza locurile de parcare, constituie contravenţie şi se sancţionează cu amendă cuprinsă între 2000 şi 5000 lei; f) nerespectarea prevederilor articolului 4, săvârşită de către conducătorul unui mijloc de transport, care foloseşte, fără drept, locurile de parcare destinate a fi folosite de femeile însărcinate şi/ sau persoanele însoţite de copii cu vârsta de până la 5 ani, constituie contravenţie şi se sancţionează cu amendă cuprinsă între 500 şi 2500 lei.

”Faptele prevăzute de prezenta lege nu constituie contravenţii dacă sunt săvârşite de către angajaţii Ministerului de Interne, ai Jandarmeriei Române, ai unităţilor medicale publice ori private precum şi de către angajaţii Inspectoratului Situaţiilor de Urgenţă, aflaţi în exercitarea atribuţiilor ori obligaţiilor de serviciu. Constatarea contravenţiei şi aplicarea amenzii contravenţionale prevăzute la alin. (1) se fac de către agenţii de circulaţie sau de către personalul de control cu atribuţii în acest sens. Sumele obţinute din aplicarea amenzilor se fac venit la bugetul de stat”, se mai arată în proiect.

Iniţiatorii afirmă că Proiectul de lege are în vedere protejarea unor categorii de persoane care se află în situaţii speciale ce necesită o formă de protecţie deosebită. Este vorba despre femeile însărcinate şi persoanele însoţite de copii cu vârsta de până la 5 ani. ”Ideea realizării acestui proiect de lege este fundamentată pe constatările şi experienţele dobândite în realitatea cotidiană românească, însă are la bază şi o serie de documente sau practici europene şi de pe alte continente”, spun liberalii.

Ce diferenţă ar face noile măsuri

Deputatul PNL Florin Alexe a declarat că iniţiatorii proiectului au făcut o analiză comparativă, pentru a vedea ce se întâmplă în privinţa priorităţii la casele de marcat pentru aceste categorii.

”Am văzut că în Portugalia există, am văzut că în Spania există, am văzut că în Franţa există, sub diferite forme, legi asemănătoare. Atunci am început să creionăm, (...) am început să lucrăm cu colegii noştri şi am ajuns la această formă finală, pe care o vom depune astăzi, sugestiv, de 8 Martie, care spune simplu: Atunci când o persoană însărcinată sau cu un copil sub cinci ani vine la o coadă, are prioritate. Dacă nu există o casă prioritară, pentru că există şi acest lucru. Multe dintre companii au făcut deja case prioritare dar, din păcate, ele nu sunt folosite de persoanele gravide sau cu copii. Sunt de multe ori folosite şi de celelalte persoane. Dar, prin lege, practic, stabilim şi o contravenţie. Adică, unităţile comerciale sunt obligate să aibă acea casă prioritară sau dacă nu au acea casă prioritară, să dea prioritate la celelalte case”, a explicat Florin Alexe

El a menţionat că s-a venit cu o completare pentru spaţii de parcare pentru femeile însărcinate. 

Ți-a plăcut acest articol?

Like
Întrebarea zilei

Aţi alocat un buget mai mare pentru Paşte în acest an faţă de 2023?

Observator » Evenimente » Noi schimbări la casele de marcat: cine ar putea avea prioritate la cozile de la casierii. Amenzile propuse nu sunt deloc mici