Antena Meniu Search
x

Video O aplicaţie cu hărţi şi funcţie SOS, ajutorul de nădejde al salvamontiştilor și turiștilor aflaţi în pericol pe munte: "Am salvat oameni cu această aplicaţie"

Inteligenţa artificială este la înălţime în România - ajută turişti aflaţi în pericol pe munte şi salvamontişti. O aplicaţie cu hărţi şi funcţie SOS poate salva vieţi. Pe lista inovaţiilor mai apar căştile care fac EKG şi drone inteligente de căutare. Multe sunt unice în lume şi au fost premiate la congrese mondiale.

Diana Speretoiu
de Diana Speretoiu

la 24.11.2023, 20:26

Vezi și

Una dintre invenţiile apreciate de salvamontişti este această cască - înlocuieşte electrocardiograful care monitorizează activitatea inimii. Pusă în urechea unui turist care are probleme de sănătate, livrează imediat date medicale.

Salvamontist: Putem să vedem pulsul, să vedem oxigenarea şi temperatura corpului. Orice alt aparat folosit acum în sistemul de urgenţă trebuia să desfacem la piept accidentatul, să punem acei senzori pe el şi era complicat când transportăm accidentatul.

Tot tehnologia ajută turiştii să nu ajungă în situaţii periculoase. Pot să folosească aplicaţia Salvamont în timpul drumeţiilor. Poate fi descărcată pe orice telefon şi oferă multe informaţii utile.\

Tot tehnologia ajută turiştii să nu ajungă în situaţii periculoase

Pe acelaşi subiect

Diana Speretoiu, reporter ObservatorRecomandări pentru turistul montan, codul eticii, alimentaţia şi hidratarea, apeluri de urgenţă, muşcături de şarpe, cum să ne comportăm în caz că este vreme rea. Avem şi secţiunea unde putem discuta direct cu un salvamontist din zona noastră, precum şi secţiunea SOS, în cazul în care avem nevoie de ajutorul salvatorilor montani. Dacă apăsăm butonul SOS, alerta ajunge automat la Dispeceratul Salvamont. Sunt transmise acolo locaţia noastră exactă, altitudinea la care suntem, numele, numărul de telefon, traseul pe care l-am parcurs şi chiar şi nivelul bateriei telefonului.

Salvamontiştii se mândresc cu aplicaţia - spun că a fost prima de acest fel din lume şi a luat premiu la congresul mondial al salvatorilor, care a avut loc în Statele Unite. Cu ea, au ajutat o mulţime de turişti aflaţi, în momente dificile.

Sabin Cornoiu, şeful Salvamont: Aveam totul proiectat pe monitor şi le spuneam: Urcă zece metri, coboară zece metri, acolo e o ravenă, acolo e un jnepeniş. Era noapte, oamenii nu vedeau, nu aveau lanterne şi am reuşit să-i dirijăm pe Google Earth folosind această aplicaţie până s-au întâlnit cu salvatorii. Am salvat oameni cu această aplicaţie.

Alt echipament unic în lume ne ajută dacă suntem într-o zonă izolată, fără semnal, şi nu putem să luăm legătura cu salvatorii. O dronă este salvarea.

Proiectul românesc de căutare şi salvare cu drone a fost premiat recent la un congres internaţional

Salvamontist: Este un proiect făcut iarăşi în premieră mondială. Are o antenă. Este legată la satelit şi pe o rază de zece kilometri dă semnal de telefonie şi internet.

Salvamontiştii din România au la dispoziţie peste 20 de drone performante care îi ajută să caute şi să localizeze mai eficient turiştii care cer ajutor pe munte. Dotate cu camere video, aparatele trimit imagini într-un centru de comandă.

Ciprian Zamfirescu, voluntar Salvamont: Fotogramele transmise de către drone către centrul de comandă sunt procesate folosind softul de inteligenţă artificială. Acestea detectează într-un timp foarte scurt, în mai puţin de două minute, o sută de fotograme şi găsesc indicii cum ar fi geaca unui om, un element de echipament.

Proiectul românesc de căutare şi salvare cu drone a fost premiat recent la un congres internaţional.

Ți-a plăcut acest articol?

Like
Întrebarea zilei

Ce alegeți de 1 Mai, grătar la pădure sau grătar la terasă?

Observator » Evenimente » O aplicaţie cu hărţi şi funcţie SOS, ajutorul de nădejde al salvamontiştilor și turiștilor aflaţi în pericol pe munte: "Am salvat oameni cu această aplicaţie"