Antena Meniu Search
x

O familie întreagă din Satu Mare a ajuns la spital, după ce a tăiat porcul din curte. Carnea animalului era infestată

O familie întreagă, doi adulţi şi trei copii, dintr-o localitate din Satu Mare, a ajuns în stare gravă la spital. S-au îmbolnăvit de trichineloză, după ce ar fi consumat carne netestată dintr-un porc sacrificat în curtea lor. Deşi specialiştii avertizează frecvent oamenii în privinţa riscurilor, acestia consumă adesea carne netestată.

Simona Vasiac
de Simona Vasiac

la 12.04.2024, 14:33

Vezi și

Foarte important este ca, în momentul în care intenţionăm să consumăm carnea  de porc din animalul sacrificat în propria gospădărie este să ducem o mostră pentru a fi testată de inspectorii sanitar-veterinari. Asta, pentru a înlătura orice risc de infectare cu trichineloză.

Familie cu trei copii din Satu Mare, la spital cu trichineloză

O familie din Satu Mare a ignorat, însă, acest lucru şi a ajuns pe patul de spital. Vorbim despre doi adulţi şi trei copii care, în cursul săptămânii trecute, au consumat carne infestată. Conform Direcției Sanitar-Veterinare și pentru Siguranța Alimentelor (DSVSA) Satu Mare, totul s-a întâmplat după ce au mâncat carne de porc provenită după sacrificarea unui animal în gospodăria proprie.

"S-au îmbolnăvit din cauza faptului că au ignorat să solicite un examen de specialitate a cărnii obținute în urma sacrificării unei suine crescute în gospodăria proprie.În urma anchetei efectuate de inspectori din cadrul D.S.V.S.A. și D.S.P. Satu Mare și a recoltării de probe de carne din carnea rămasă în congelator, s-a confirmat diagnosticul de Trichineloză. Toată carnea depistată a fost supusă masurilor de sechestru/reținere oficială și incinerată într-o unitate de ecarisare a teritoriului autorizată sanitar veterinar și pentru siguranța alimentelor. Proprietarului animalului nu i sa acordat nici o despăgubire, din cauza faptului ca suina nu era identificată prin crotaliere și nu era înscrisă în Baza Națională de Date", a transmis DSVSA Satu Mare.

Pe acelaşi subiect

Din fericire, starea de sănătate a celor cinci membri ai familiei este una bună.

Ce este trichineloza

Contaminarea se produce prin ingestia de carne parazitată, consumată crudă sau insuficient preparată termic, care conţine larve vii de Trichinella. Animalele parazitate rămân contagioase timp îndelungat, ca şi carnea acestora, chiar dacă este păstrată la frigider sau congelată. Perioada de incubaţie variază între două şi 28 de zile, cu media între 12 şi 14 zile.

Evoluţia bolii se derulează în trei faze. Prima este faza intestinală la 1-2 zile, care se manifestă prin diaree, greaţă, vomă, dureri abdominal. Urmează faza de diseminare a larvelor în sânge, ce apare la două-patru săptămâni şi se manifestată prin febră, mialgii, edeme faciale, erupţii urticariene.

În cea de-a treia etapă, fază tisulară, are loc închistarea larvelor în muşchi, care începe în săptămâna a treia, când febra scade, dar mialgiile şi manifestările alergice persistă şi se poate trece spre etapa cronică. Atunci larvele închistate pot fi evidenţiate în biopsia musculară sau radiologic, când se pot pune în evidenţă chiar focare de calcifiere în masele musculare. Mai multe informaţii despre Trichineloză, găsiţi AICI

Ți-a plăcut acest articol?

Like
Întrebarea zilei

Aţi găsit produse alterate printre cumpărăturile pentru 1 Mai?

Observator » Evenimente » O familie întreagă din Satu Mare a ajuns la spital, după ce a tăiat porcul din curte. Carnea animalului era infestată