Antena Meniu Search
x

O femeie de 84 de ani, cel mai vârstnic donator de organe din România. ”Acesta este miracolul transplantului”

Șase oameni au fost salvați într-un maraton pentru viață care s-a desfășurat în weekend la Institutul Clinic de Urologie şi Transplant Renal din Cluj Napoca. Printre persoanele donatoare s-a numărat și o femeie de 84 de ani, care intrase în moarte clinică după un accident vascular-cerebral. Aceasta a devenit cel mai vârstnic donator din România.

de Redactia Observator

la 21.03.2022, 18:44

O femeie de 84 de ani, cel mai vârstnic donator de organe din România. ”Acesta este miracolul transplantului” - Profimedia Images

”Acesta este miracolul transplantului, unul deloc întâmplător, ci înfăptuit fără abatere după reguli stricte, de o armată de profesionişti dedicaţi”, se arată într-o postare pe pagina de Facebook a Agenției Naționale de Transplant.

”Trei prelevări de organe au fost făcute, în weekend, la Spitalul Clinic Judeţean de Urgenţă Tg. Mureş şi la  Spitalul Clinic Județean de Urgență Oradea, una dintre ele de la cel mai vârstnic donator din România, o pacientă de 84 de ani. 

Prelevările de organe s-au făcut la Târgu Mureș și Oradea

Echipele de la Institutul Clinic Fundeni, Institutul Clinic de Urologie şi Transplant Renal Cluj-Napoca, Spitalul Clinic de Urgenţe Oftalmologice Bucureşti şi Spitalul Clinic Colentina au reușit în timp record prelevarea de ficat, rinichi, cornee şi ţesuturi osoase, aducând speranţa la viaţă pentru alţi pacienţi.

Pe acelaşi subiect

Astfel, ţinând cont de regulile şi principiile de alocare la nivel national, pentru prelevarea rinichilor de la cei trei donatori, au fost mobilizate imediat echipele de prelevare şi transplant ale Institutului Clinic de Urologie şi Transplant Renal Cluj. Rezultatul?  6 destinte sunt schimbate în bine, 6 români au scăpat de suferinţă şi de chinul şedinţelor de dializă în urma intervenţiilor de transplant renal realizate cu succes la centrul de excelenţă în transplant renal Cluj Napoca”, se arată în postarea publicată pe Facebook.

Trei femei și trei bărbați au primit o nouă șansă la viață după operațiile de transplant

Trei femei și trei bărbați, toți cu vârste cuprinse în 52 și 65 de ani, care se aflau de mai mult timp pe lista de așteptare, au primit grefele renale. În prezent, toți cei șase pacienți au o evoluție postoperatorie favorabilă.

”Fericirea pacienţilor transplantaţi şi a familiilor lor ne dau energia să mergem mai departe, să depăşim obstacolele şi provocările acestei activităţi. Atât în numele beneficiarilor, cât şi al echipei medicale, mulţumim în mod deosebit familiilor donatorilor, care, printr-un gest altruist, au reuşit să schimbe în bine viaţa unor oameni necunscuţi, aflaţi în cumpănă”, spune Conf. Dr. Florin Elec, şef centru transplant renal ICUTR Cluj Napoca.

De la începutul anului, la Institutul Clinic de Urologie şi Transplant Renal Cluj Napoca au fost realizate 22 de intervenţii de transplant renal, din care 19 cu organe provenite de la donatori decedaţi, iar în anul 2021, un an dificil pentru sistemul de transplant din cauza pandemiei COVID 19, au fost realizate 58 de intervenţii salvatoare de transplant renal.

INFORMARESetările tale privind cookie-urile nu permit afișarea conținutului din această zonă. E necesar să accepți cookie-urile social media pentru afisarea acestui tip de conținut. Modifică setările

Ți-a plăcut acest articol?

Like
Întrebarea zilei

V-a trezit suspiciuni culoarea puilor din magazine?

Observator » Evenimente » O femeie de 84 de ani, cel mai vârstnic donator de organe din România. ”Acesta este miracolul transplantului”