Antena Meniu Search
x

Video Drama unei familii, şansă la viaţă pentru alţi trei copii. Familia Tatianei dezvăluie de ce a fost de acord să-i doneze organele

O viaţă s-a stins, dar, odată cu ea, alte trei au prins speranţă. Drama unei familii care şi-a pierdut fiica la doar 15 ani într-un accident rutier s-a transformat în şansa la viaţă pentru alţi trei copii de 8, 14 şi 15 ani. Părinţii Tatianei au găsit puterea să-i doneze organele şi să scape doi băieţi şi o fetiţă de suferinţă. Operaţiile de transplant au fost un succes iar micii pacienţi vor avea în curând o viaţă normală. 

de Redactia Observator

la 18.02.2022, 20:11

Vezi și

Destinul Tatianei s-a frânt brusc pe 9 februarie. Adolescenta de 15 ani era pe trecerea de pietoni, mergea către şcoală. Un şofer de 18 ani care gonea pe şosea nu a văzut-o şi a lovit-o. Speriat, tânărul a fugit şi a lăsat-o să agonizeze. Nu şi-ar fi dat seama că a lovit-o, a încercat el să-şi explice gestul cumplit. Asta deşi impactul a fost atât de puternic, încât fata a ajuns în comă la spitalul din Cluj. În zadar s-au chinuit medicii s-o salveze. 

Cristian Buie, fratele Tatianei: Ultima dată când ne-am văzut, înainte cu o seară, am luat-o în braţe şi ne făceam planuri. Urma să plăcăm în diferite locuri. Aşa mi-a rămas în sufletul momentul acela, a fost ultima îmbrăţişare.

Tatiana mai respira doar cu ajutorul aparatelor. Deşi dărâmaţi de durere, părinţii fetei au înţeles că donarea organelor îi poate salva pe alţi copii ce duc o luptă continuă pentru supraviețuire. O şansă la normalitate, la o viaţă care să nu se mai scurgă pe liste de aşteptare.

Cristian Buie, fratele Tatianei: Dumnezeu a avut un alt plan cu ea. Ne-am gândit că poate aceasta a fost şi dorinţa ei. 

Pe acelaşi subiect

Aşa a început maratonul pentru viaţă. Rinichii au rămas în Cluj la doi băieţi de 8 şi 15 ani. Copiii vor scăpa de şedinţele chinuitoare de dializă. 

Iacob Gheorghiţă, Institutul Renal Cluj: Unul era în pre-dializă, adică urma să înceapă dializa, iar celălalt făcea deja o dializă peritonală, de anul trecut. Ei sunt pe lista noastră de aşteptare de doi ani. 

Nicolas are 8 ani şi este din Braşov. Pentru el, copilăria a însemnat suferinţă. Un capitol derulat pe holurile spitalelor. La doar două luni a fost diagnosticat cu o afecţiune gravă la rinichi. 

"Ne-a sunat domnul doctor care se ocupă de noi şi ne-a spus că trebuie să venim în Cluj pentru a face analizele să vedem dacă suntem compatibili", spune mama lui Nicolas. 

Micul pacient a trecut toate testele şi a intrat în operaţie. Patru ore a durat intervenţia. Ştie deja ce vrea să facă atunci când va ieşi din spital.

"Să se dea cu bicileta este unul dintre visurile lui şi să se joace fotbal", dezvăluie mama băiatului. 

Silviu Moga, medic primar ICUTR Cluj: Intervenţia de transplant renal la copii este dificilă pentru că au condiţii anatomice total diferite de un adult, vasele dunt foarte fragile.

Ficatul a ajuns la Institutul Fundeni din Capitală, la o fetiţă de 14 ani care era în stare gravă. 

Alexandrina Constantinescu, medic: Singura ei şansă mai era doar transplantul hepatic. În ultima săptămână pre-transplant simpotomatologia s-a agravat destul de mult. 

"O să caut familia respectivă, îi mulţumesc din suflet că a salvat o viaţă. O să îngenunchez în faţa lor", spune tatăl fetiței.

Intervenţiile au fost un succes, iar micii pacienţi se recuperează.

"Pe listele de aşteptare din întreaga ţară mai sunt peste 3.200 de pacienţi care aşteaptă un transplant de rinichi. 2.100 dintre ei sunt aici la Institutul de Transplant Cluj, iar 20 sunt copii", transmite Alex Prunean, reporter Observator. 

Azi, colegii Tatianei şi-au luat rămas bun de la ea printr-un gest simbolic. Au ridicat la cer baloane albe.

Nicolae Gheșan, bibliotecar: Era foarte ambiţioasă. Îmi spunea că vrea să ajungă şi să facă lucruri mari. 

Tatiana va fi înmormântată mâine. Între timp, cel care a provocat tragedia este sub control judiciar şi îşi vede liniştit de viaţă. 

Ți-a plăcut acest articol?

Like
Întrebarea zilei

Aţi alocat un buget mai mare pentru Paşte în acest an faţă de 2023?

Observator » Evenimente » Drama unei familii, şansă la viaţă pentru alţi trei copii. Familia Tatianei dezvăluie de ce a fost de acord să-i doneze organele