Antena Meniu Search
x

O firmă a minţit că activează în alt domeniu pentru a nu plăti taxele celor 1.500 de angajaţi. Compania furniza servicii pentru OMV

Procurorii din cadrul Parchetului de pe lângă Înalta Curte de Casaţie şi Justiţie – Secţia de urmărire penală, împreună cu ofiţerii de poliţie judiciară din cadrul Inspectoratului General al Poliţiei Române – Direcţia de Investigare a Criminalităţii Economice, efectuează percheziţii domiciliare în Bucureşti şi Ploieşti, la sediul social şi punctele de lucru ale unei societăţi comerciale, într-o cauză privind săvârşirea infracţiunii de „evaziune fiscală”.

de Redactia Observator

la 28.05.2024 , 10:24

Compania furniza servicii pentru OMV
Compania furniza servicii pentru OMV - ilustrativ

Conform anchetatorilor, cei care coordonează activitatea firmei s-au sustras de la îndeplinirea obligaţiilor fiscale afirmând în mod nereal că activitatea societăţii ţine de domeniul construcţiilor, pentru a beneficia de un regim fiscal avantajos, respectiv de scutiri de la plata impozitului pe venit şi respectiv de la plata contribuţiei de asigurări sociale de sănătate (CASS) prevăzute de Codul fiscal, pentru un număr de 1460 de angajaţi. Firma vizată este J. Christof E & P Services, furnizor de servicii pentru OMV Petrom şi prin urmare având activitate în sfera exploatării „petrolului şi gazelor naturale”, relatează news.ro.

”În fapt, s-a reţinut că în perioada 01 ianuarie 2020 – 31 decembrie 2023, persoanele care coordonează efectiv activitatea unei societăţi comerciale ce desfăşoară activităţi conexe exploatării petrolului şi gazelor naturale, s-au sustras de la îndeplinirea obligaţiilor fiscale, prin ascunderea sursei impozabile, evidenţiind în declaraţiile fiscale depuse la organul fiscal, în numele acestei societăţi, în mod nereal, că activitatea societăţii se circumscrie domeniului „construcţiilor”, deşi aceasta se desfăşoară, în fapt, în sfera exploatării „petrolului şi gazelor naturale”, în scopul de a beneficia de un regim fiscal avantajos, constând în anumite scutiri de la plata impozitului pe venit şi respectiv de la plata contribuţiei de asigurări sociale de sănătate (CASS) prevăzute de Codul fiscal, pentru un număr de 1460 angajaţi ai societăţii, cauzându-se bugetului de stat un prejudiciu anual în cuantum de aproximativ 5.000.000 lei, reprezentând impozit pe venit şi respectiv un prejudiciu anual bugetului asigurărilor sociale de sănătate în cuantum de aproximativ 7.000.000 lei, reprezentând contribuţii de asigurări sociale de sănătate (CASS)”, potrivit unui comunicat.

Angajaţiilor nu le erau plătite asigurările de sănătate

Articolul continuă după reclamă

De asemenea, există date conform cărora, în scopul de a beneficia de un regim fiscal avantajos, constând în anumite scutiri de la plata impozitului pe venit şi respectiv de la plata contribuţiei de asigurări sociale de sănătate (CASS) prevăzute de Codul fiscal, reprezentanţii acestei societăţi au evidenţiat în declaraţiile fiscale depuse la organul fiscal, în numele acestei societăţi, în mod nereal, aplicarea regimului fiscal favorabil pentru mai mulţi dintre angajaţii proprii detaşaţi la alte societăţi comerciale, deşi cunoşteau că aceste societăţi nu desfăşurau lucrări de construcţii şi, prin urmare, nu îndeplineau condiţiile legale prevăzute în Codul fiscal pentru a beneficia de aceste avantaje fiscale.

Surse apropiate anchetei afirmă că societatea vizată este J. Christof E & P Services SRL, parte a consorţiului Christof, către care OMV Petrom a externalizat unele servicii de intervenţii şi reparaţii la sonde, operaţiuni conexe activităţilor de extracţie şi producţie a petrolului şi gazelor naturale.

Ți-a plăcut acest articol?

Like | 6 voturi
Întrebarea zilei
Vă faceţi de obicei o asigurare de călătorie când plecaţi în vacanţe?
Observator » Evenimente » O firmă a minţit că activează în alt domeniu pentru a nu plăti taxele celor 1.500 de angajaţi. Compania furniza servicii pentru OMV