Antena Meniu Search
x

Curs valutar

Video O localitate din Braşov, terorizată zilnic de urşi: "Păi îţi e cam frică să umbli noaptea"

Situația urșilor care ajung în zonele locuite s-a agravat, în plină toamnă. Pomii fructiferi sunt pe rod, iar asta echivalează cu o invitație, pentru animalele obișnuite să caute de mâncare pe străzi și prin curţile oamenilor. Autoritățile par depășite de situație, chiar dacă Guvernul a decis în această vară, că pot fi împușcați 55 dintre urșii problemă. 

de Claudiu Loghin

la 15.10.2024 , 10:46

Municipiul Săcele, din județul Brașov e unul din locurile cu cele mai frecvente apariții ale urșilor problemă, în zone locuite. Se întâmplă zi de zi, spun localnicii.

"În fiecare seară vine. Uite, la casa de acolo. Cam pe la 9. Era într-un pom pe la 4 după masa. Eu ştiu de ce vine...de foame vine, de aia vine. Păi îţi e cam frică să umbli noaptea", spune un bătrân

Sub teroarea urşilor

Vezi și

"E plin pe aici de urşi. Unul e mai mare, unul e ursoaică cu pui". "Sparge gardurile pe acolo, vin la fructe acum că na, mai sunt fructe prin pom...rupe gardurile", spun localnicii.

Pe acelaşi subiect

Conform ultimelor statistici ale Agenției pentru Protecția Mediului Brașov, în acest județ sunt peste 1400 de urși. Mutarea sau împușcarea celor periculoși se poate face doar după ce edilul șef convoacă pe teren o comisie în care participă un medic veterinar și gestionarul fondului de vânătoare.

Din întreg judeţul Brasov, numai în acest an, în primele 9 luni au fost primite la Jandarmerie 773 de alerte privind prezenta urşilor. Din acestea, în doar 5 cazuri, animalele au fost tranchilizate şi mutate în alte fonduri de vânătoare. 

Legal, primii care ajung la fața locului sunt jandarmii. Acționează cu sirene, petarde și, în cazuri extreme, cel mult cu spray-uri cu piper. Legea le-a luat dreptul de-a folosi, în asemenea situații, arme cu tranchilizant.

"Ordonanta 81 prevede ca aceasta tranchilizare in  momentul de fata se face doar de catre medicul veterinar si doar la stabilirea de catre comisia care se stabileste in acest sens", a declarat col. Elly Paliștan, inspector șef IJJ Brașov

În primele nouă luni ale acestui an, trei persoane au fost rănite, în atacuri de urs petrecute în județul Brașov.

Claudiu Loghin Like

Lucrez în presă din 1999. Din 2004, sunt în televiziune.

Întrebarea zilei
Aţi văzut în magazine produse cu etichete care indică un gramaj mai mic?
Observator » Evenimente » O localitate din Braşov, terorizată zilnic de urşi: "Păi îţi e cam frică să umbli noaptea"