Antena Meniu Search
x

Curs valutar

Petre Daea face un anunț-șoc. O mână criminală ar fi adus virusul pestei porcine în Teleorman

de Redactia Observator

la 18.10.2018 , 19:27

În ziua în care specialiştii Comisiei Europene au venit să verifice cum gestionăm epidemia de pestă porcină, ministrul Agriculturii face un anunţ-şoc. Există suspiciuni că o mână criminală a adus virusul în Teleorman, recunoaşte Petre Daea. Al doilea focar s-a confirmat azi în judeţ. Trei porci s-au îmbolnăvit într-o gospodărie. Ca să oprească extinderea epidemiei, Daea a promis şi recompense: între 65 şi 225 de lei, pentru cei care descoperă animalele bolnave şi anunţă autorităţile. 

La Ministerul Agriculturii s-a dat alarma, după ce doi porci morţi au fost găsiţi în Teleorman. Petre Daea a cerut o anchetă şi nu exclude ca virusul pestei porcine să fi fost adus de cineva.

Animalele au fost găsite încă de la sfârşitul lui septembrie, de un bărbat din localitatea Slobozia Mândra. În zonă se află şi cea mai mare fermă de porci din judeţ, la care acţionar majoritar este fiul lui Liviu Dragnea. Abia după aproape trei săptămâni, s-a confirmat existenţa pestei porcine. Până să apară rezultatele, autorităţile au îngropat leşurile.

Vezi și

Tot în Teleorman, al doilea caz de pestă a fost confirmat, azi, în satul Cucueţi, aflat la 10 kilometri de oraşul Roşiorii de Vede.

Pentru că epidemia se extinde, ministrul Agriculturii promite recompense pentru persoanele care anunţă când găsesc porci bolnavi. 65 de lei, în cazul celor domestici, şi 225 de lei, în cazul mistreţilor. O astfel de măsură ne-a fost recomandată de Uniunea Europeană încă din luna iulie.

Modul în care autorităţile din România au gestionat criza pestei porcine a fost verificat, azi, de specialiştii Comisiei Europene. Dar vizita a început cu o pauză de masă. Porcul n-a fost în meniu.

Până în prezent, aproximativ 7.500 de crescători care şi-au pierdut porcii au fost despăgubiţi cu o sumă totală care depăşeşte 90 de milioane de lei. În Buzău şi Satu Mare, autorităţile au decis că fermele în care au fost focare de pestă pot fi repolulate.

Boala, însă, continuă să se răspândească. Sunt 1.021 de focare confirmate. Teleorman este al paisprezecelea judeţ pe lista epidemiei.

Redactia Observator Like

Observator  - Despre oameni, știrile așa cum trebuie să fie.

Întrebarea zilei
Sunteţi de acord cu introducerea votului de la 16 ani?
Observator » Evenimente » Petre Daea face un anunț-șoc. O mână criminală ar fi adus virusul pestei porcine în Teleorman