Antena Meniu Search
x

Video Filmul detonării minei sovietice ce a ieșit la suprafață în Marea Neagră, lângă Portul Constanța. Bomba conţinea o încărcătură explozivă de 20 de kilograme

Pericol de explozie aproape de litoralul românesc. O mină marină sovietică a ieşit la suprafaţă, la mai puţin de patru kilometri de Portul Constanţa. Alerta a fost dată de o navă turcească. Geniştii de la Forţele Navale au detonat imediat bomba plutitoare, care putea avaria grav sau chiar scufunda orice ambarcaţiune care o lovea. 

de Redactia Observator

la 10.12.2022, 21:03

Vezi și

La ora opt dimineaţa, o navă turcească de transport a văzut mina la mai puţin de patru kilometri de ţărm şi a anunţat imediat autorităţile române. 

Andreea Filip, reporter Observator: Imediat după ce s-a dat alarma, o navă a Gărzii de Coastă s-a deplasat de urgenţă la fața locului pentru a inspecta mina. Dispozitivul exploziv se afla în derivă în zona de responsabilitate a Forțelor Navale.

Traficul marin a fost oprit în zonă şi au fost emise atenţionări de pericol.

Andrei Ene, GDC: A fost instituit un raion pentru siguranţa navigaţiei în marea teritorială. Monitorizarea permanentă a minei marinei, respectiv siguranţa şi securitatea navală au fost asigurate de poliţiştii de frontieră până la sosirea forţelor navale.

Pe acelaşi subiect

Scafandrii genişti s-au apropiat de dispozitiv, au montat explozibil şi au detonat mina de la distanţă.

Cornel Pavel: Echipa de scafandrii EOD s-a deplasat la raionul indicat TAIE cu două ambarcaţiuni rapide pentru a neutraliza mina marină aflată în derivă. De la începutul războiului din Ucraina au fost cofirmat şi distruse aproximativ 40 de mine marine.

Bomba plutitoare este de producţie sovietică şi conţine o încărcătură explozivă de 20 de kilograme

Bomba plutitoare este de producţie sovietică şi conţine o încărcătură explozivă de 20 de kilograme. Chiar dacă nu este o armă modernă, deflagraţia poate scufunda ambarcaţiunile civile sau de transport.

Directorul General al Centrului Român pentru Pregătirea și Perfecționarea Personalului din Transporturi Navale, CERONAV

Ovidiu Sorin Cupșa, Ambasador Maritim IMO: Sunt un pericol pentru nevigaţia comercială. Cred că aceasta este cea mai apropiată de ţărmul Mării Negre. Iae amplasamentul este cu atât mai periculos cu cât se află în proximitatea portului Constanţa.

Mina ar fi fost plasată de armata ucraineană, pentru a ţine cât mai departe marina rusă de ţărm. În primăvară, circa 400 de asemenea dispozitive explozive erau în derivă. De la începutul războiului din ţara vecină, au fost distruse 40 de mine marine, în bazinul vestic al Mării Negre.

Andreea Filip, reporter Observator: Aceasta este cea de-a patra intervenție a scafandrilor Forțelor Navale Române pentru neutralizarea unei mine marine. Prima intervenție a avut loc în luna martie, la o distanță de aproximativ 70 km travers de Capu Midia, cea de-a doua a fost executată la sfârșitul lunii iulie, în zona Eforie, la o distanță de aproximativ 4 km de țărm, iar cea de-a treia misiune s-a desfășurat în luna septembrie.

Atunci, o navă a Forțelor Navale Române a lovit o mină în timp ce încerca să o neutralizeze. Din fericire, nimeni nu a fost rănit. 

Ți-a plăcut acest articol?

Like
Întrebarea zilei

Veţi participa la Slujba de Înviere?

Observator » Evenimente » Filmul detonării minei sovietice ce a ieșit la suprafață în Marea Neagră, lângă Portul Constanța. Bomba conţinea o încărcătură explozivă de 20 de kilograme