Antena Meniu Search
x

Video O nouă lege i-ar putea transforma pe polițiști și jandarmi în spioni. Scenariul "Big Brother" pe masa Parlamentului

Scenarii de filme poliţiste pe masa Parlamentului. Ministerul de Interne ar putea avea structuri de filaj. Toţi cei care dăm de bănuit am putea intra în vizorul unor spioni care, la ordin, ne-ar putea fotografia, filma şi înregistra. Proiectul este deja contestat de cei care cred că, în felul acesta, s-ar putea naşte abuzuri. 

Cristina Filip
de Cristina Filip

la 04.04.2024, 20:07

Vezi și

Proiectul de lege care prevede înfiinţarea unor brigăzi de filaj în rândul forţelor de ordine. Practic poliţiştii se pot transforma în Big Brother. 

  • Cristina Filip, reporter Observator: În cazul în care anturajul sau comportamentul meu ar trezi suspiciuni aş putea intra într-o perioadă de monitorizare în care să-mi fie înregistrate toate convorbirile, întâlnirile şi activităţile din spaţiul public. De asta ar urma să se ocupe angajaţii Ministerului de Interne: poliţiştii de la Frontieră, imigrări şi Jandarmii. Vorbim despre structuri specializate care ar avea voie să monteze tehnică de supraveghere video şi audio în orice spaţiu public fără acordul meu prealabil. 

Pentru astfel de acţiuni de supraveghere trebuie să existe, spun iniţiatorii, un motiv temeinic. Care însă nu este clar definit, reclamă sindicaliştii.

  • Dan Saltelechi, Europol: Noi trebuie să luăm în calcul că înregistrarea audio video a cetăţenilor trebuie să se producă în mod legal şi anume atunci când există suspiciuni rezonabile, materiale probatorii care să necesite efectiv o supraveghere tehnică şi bineînţeles cu autorizarea instanţei.
Pe acelaşi subiect

Proiectul mai prevede că se pot stoca, pe lângă înregistrări, poze sau filmări şi date bancare

 În mod normal, aceste informaţii se obţin foarte greu şi doar în dosare grele de spălare de bani sau în cazul în care există suspiciuni de finanţare a unor grupări teroriste. 

  • Bogdan Rodeanu, parlamentar: Prin acest proiect de lege toate vor fi date la o parte. Orice şef de structură va putea ordona personalului să înregistreze cu echipamente care nu sunt la vedere sub auspiciile că cineva face ceva, undeva.  

Proiectul a trecut tacit de Camera Deputaţilor şi merge la Senat pentru votul final. 

Ți-a plăcut acest articol?

Like | 1 vot
Întrebarea zilei

Aţi găsit produse alterate printre cumpărăturile pentru 1 Mai?

Observator » Evenimente » O nouă lege i-ar putea transforma pe polițiști și jandarmi în spioni. Scenariul "Big Brother" pe masa Parlamentului