Antena Meniu Search
x

Video O nouă lovitură pentru românii din Mexic. Autorităţile îi trimit acasă, indiferent de planurile de vacanţă

Deşi autorităţile le-au spus că pot să îşi continue vacanţa, unii dintre ei au fost informaţi să se întoarcă în România. Despre câte persoane e vorba, nici ministerul de Exerne de la Bucureşti nu ştie exact.

de Denisa Morariu-Tamaş

la 04.02.2021, 20:50

Vezi și
  • Aseară a sosit în ţară încă un avion cu 30 români deportaţi.
  • Au avut prioritate să plece din Mexic familiile cu copii şi persoanele cu probleme medicale. 

Problemele continuă pentru românii din Mexic

După 3 zile de arest, românii blocați în Cancun au trebuit să aleagă între a rămâne în Mexic sau a se întoarce acasă. Asta doar după ce ministrul de externe Bogdan Aurescu a discutat personal cu omologul sau mexican. Gabriel Horţ a plecat liniştit spre hotel şi speră că se va bucură în sfârşit de vacanţă până în dată de 12 februarie.

Gabriel Horţ: Am avut 2 opţiuni, una dintre ele era de a rămâne în arest pentru a fi deportaţi şi a pleca spre România, însă minim 24 de ore trebuia să aşteptăm. Am ales să rămânem în Mexic, am venit la hotel, ce îmi doresc e un duş şi să dorm într-un pat. A fost o experienţă îngrozitoare, umilitoare.

Gabriel a aflat însă că autorităţile mexicane au decis că se va întoarce mâine în România, indiferent de ce-şi doreşte el.

Românii sunt trimişi acasă, indiferent ce planuri au

Gabriel Horţ: Din proprie inițiativa am sunat azi compania aeriană să vedem care sunt datele de zbor disponibile. Am aflat cu stupoare că am fi programaţi mâine, însă nu ne-a anunţat nimeni. Dacă nu sunăm, nici nu știam că avem zbor mâine. Am fost programaţi se pare de către cei de la securitate din aeroportul din Cancun.

5 români dintre cei care mai erau ieri reţinuţi pe aeroport aveau alerte internaţionale pe numele lor.

Răzvan Pascu: În ultimele luni au fost destructurate în mexic mai multe bande de răufăcători. Acolo fraudau bancomate, făceau tot felul de fraude cu carduri bancare

Românii nu au nevoie de vize că să ajungă în Mexic şi unii folosesc această cale că să treacă ilegal graniţa cu Statele Unite.

Răzvan Pascu: Dacă mergi la Miami, de exemplu, poţi să întâlneşți inclusiv cerşetori români pe străzi şi dacă intri în vorbă cu ei şi nu le spui că eşti din România, o să-ţi spună că au trecut ilegal graniţa şi au ajuns în Statele Unite prin Mexic.

Coşmarul nu se uită uşor

Între timp, românii întorşi la casele lor retrăiesc coşmarul trăit în Cancun. Georgiana Năstase a plecat împreună cu soţul, soacră, mama şi bebeluşul în vârstă de 9 luni în prima vacanţă după un an de pandemie. A ajuns de 3 zile acasă, la Paris, unde locuieşte şi lucrează de 4 ani, şi încă nu a reuşit să închidă un ochi.

Georgiana Năstase: Nu suntem niște români puși pe rele cum s-ar crede sau alte lucruri. Este greu. În prima noapte aveam impresia că o să între cineva peste noi în casă

Abia sosiţi pe aeroportul din Mexic, vameşii i-au împărţit familia în două: soţul şi mama acestuia au plecat spre bagaje. Ea, fetiţa şi cealaltă bunică au fost avertizate că există o alertă internaţională pe numele lor şi au fost încuiate într-o cameră la un loc cu alți zeci de români.

Georgiana Năstase: Justificau că „sigur ați făcut voi ceva”. Dar dați-ne niște detalii despre ce este vorba și cum doar pe numele meu și al mamei mele, când am avut toți călătorie luată împreună?

După patru ore au fost urcate fără explicaţii într-un avion cu destinaţia Frankfurt.

După 40 de ore, a ajuns la Paris, unde a trebuit să spargă uşa, că să poată întră în casă. Acum îşi aşteaptă soţul şi încearcă să-şi revină.

Răzvan Pascu: Cred că dacă autorităţile române s-ar fi implicat mai mult că să rezolve această problemă în ultimii ani nu s ar fi ajuns aici.

Aseară a sosit în ţară încă un avion cu 30 români deportaţi. Au avut prioritate să plece din Mexic familiile cu copii şi persoanele cu probleme medicale. 

Ți-a plăcut acest articol?

Like
Întrebarea zilei

Vi s-a întâmplat să fiţi hărţuiţi într-un teambuilding?

Observator » Evenimente » O nouă lovitură pentru românii din Mexic. Autorităţile îi trimit acasă, indiferent de planurile de vacanţă