Antena Meniu Search
x

O nouă MINIVACANŢĂ pentru bugetari, în august!

La mijlocul lunii august 2017 va fi sărbătorită Adormirea Maicii Domnului, zi liberă legală în care, conform legislației muncii, aproape toți salariații trebuie să stea acasă.

La mijlocul lunii august 2017 va fi sărbătorită Adormirea Maicii Domnului, zi liberă legală în care, conform legislației muncii, aproape toți salariații trebuie să stea acasă.

Însă din moment ce aceasta va pica marțea, este posibil ca cel puțin bugetarii să primească liber și lunea, pentru a lega liberul legal de weekend, scrie avocatnet.ro.

Adormirea Maicii Domnului este următoarea zi nelucrătoare de sărbătoare legală în care salariații, indiferent că lucrează la stat sau la privat, trebuie să primească liber de la serviciu, așa cum stabilește Codul muncii.

Aceasta este celebrată anual la data de 15 august, iar în 2017 va pica într-o zi de marți.

Din acest motiv, este posibil ca Guvernul să decidă, la fel cum s-a întâmplat cu ocazia Zilei Copilului și a Rusaliilor, acordarea unei zile libere în data de 14 august 2017, care va fi într-o zi de luni. Practic, în acest fel s-ar lega weekendul de liberul legal și bugetarii s-ar bucura de o minivacanță de patru zile.

Totodată, angajatorii din domeniul privat ar putea lua, la nivel individual, o decizie asemănătoare. Astfel, chiar și salariații de la firmele private ar putea beneficia de o minivacanță cu ocazia Adormirii Maicii Domnului. În orice caz, în lipsa unei decizii a angajatorului de a acorda liber pe 14 august 2017, salariații vor avea oricum posibilitatea de a-și lua o zi de concediu pentru a lega weekendul de sărbătoarea religioasă respectivă.

Deși regula de bază este că salariații trebuie să stea acasă cu ocazia liberelor legale, Codul muncii prevede și unele excepții. Înainte de toate, este vorba de unitățile sanitare și de unitățile de alimentație publică. Apoi, sunt avute în vedere locurile de muncă în care activitatea nu poate fi întreruptă din cauza caracterului procesului de producție sau specificului activității.

În aceste cazuri, legislația muncii dispune că salariaților trebuie să li se asigure compensarea cu timp liber corespunzător în următoarele 30 de zile. Iar dacă, „din motive justificate, nu se acordă zile libere, salariații beneficiază, pentru munca prestată în zilele de sărbătoare legală, de un spor la salariul de bază ce nu poate fi mai mic de 100% din salariul de bază corespunzător muncii prestate în programul normal de lucru”, scrie în actul normativ.

Angajatorii care nu acordă liberele legale sau compensațiile obligatorii prevăzute de Codul muncii pentru munca în aceste zile riscă amenzi cuprinse între 5.000 și 10.000 de lei.

Ți-a plăcut acest articol?

Like
Întrebarea zilei

V-a trezit suspiciuni culoarea puilor din magazine?

Observator » Evenimente » O nouă MINIVACANŢĂ pentru bugetari, în august!