Chinezării importante din Bulgaria, vândute ca obiecte de ceramică la Horezu
Capitala ceramicii româneşti, oraşul Horezu, este sufocat de chinezării importate de la vecinii bulgari. Da, inclusiv ceramică din China.
Capitala ceramicii româneşti, oraşul Horezu, este sufocat de chinezării importate de la vecinii bulgari. Da, inclusiv ceramică din China.
Turiştii habar n-au care este autohtonă şi care este adusă din străinătate.
Este, practic, singura modalitate de a diferenţa brandul naţional în faţa invaziei de fake-uri, aduse din străinătate. Ceramica din Bulgaria este termorezistentă şi este şi cea mai vândută, spun olarii. O strachină costă 20 de lei.
Disperaţi, artizanii autentici au separat produsele originale de cele cu provenienţă străină. Şi îi sfătuiesc pe turişti să caute semnătura meşterilor olari pe fiecare obiect pe care vor să-l cumpere. Dar şi să fie atenţi la simbolurile folosite în ornamentarea ceramicii.
La doi paşi de atelierul soţilor Pietraru, pe marginea drumului, comercianţii vând aceleaşi produse. Şi dau asigurări că turiştii sunt informaţi, în momentul în care vor să cumpere.
Primarul oraşului recunoaşte că nici el nu mai poate să identifice un obiect autentic de un produs contrafăcut.
Iar singura soluţie pe care o au comercianţii este să amenajeze o zonă din magazin şi să pună un afiş cu ceramică de Horezu.
În 2012, ceramica de Horezu a fost inclusă în patrimoniul UNESCO, iar fabricarea ei este considerată un meşteşug tradiţional unic.
Puteţi urmări ştirile Observator şi pe Google News şi WhatsApp! 📰