Antena Meniu Search
x

Video Operaţiune spectaculoasă de salvare, într-o peşteră din Munţii Leaota

Un bărbat a fost scos pe targă de la o adâncime de 70 de metri şi ridicat la suprafaţă cu ajutorul unor sisteme pe corzi. Din fericire, cel de pe targă nu era rănit. A fost doar un exerciţiu pentu instruirea salvamontiştilor din Dâmboviţa.

de Redactia Observator

la 10.05.2021, 09:02

Vezi și

Potrivit scenariului, salvatorii au avut misiunea de a recupera un bărbat care suferise un traumatism la picior şi se afla la 70 de metri adâncime, într-o peşteră din Munţii Leaota.

Alin Popa, şef echipă Salvaspeo nr.1: Unul dintre salvatori s-a lăsat pe un capăt al corzii, la celălat capăt fiind legată targa. Şi prin această contragreutate targa a fost extrasă pe verticală în sus până la următorul punct unde celelalte echipe au preluat targa în vederea extragerii la suprafaţă.

Intervenţiile în peşteri sunt extrem de dificile din cauza porţiunilor foarte înguste, a frigului din galerii şi a hăurilor care se cască la tot pasul. Pentru a face faţă provocării, salvatorii s-au împărţit în echipe şi au coborât pe corzi în peşteră, unde se afla presupusa victimă. 

Ştefan Diaconescu, şef Serviciu Slavamont Salvaspeo Dâmboviţa: Exerciţiul a avut două părţi. Prima, extragerea unei victime dintr-un aven de către echipa Salvaspeo, a doua parte: transportarea victimei de la gura avenului până la drumul public de către echipa Salvamont.

Pe acelaşi subiect

INFORMARESetările tale privind cookie-urile nu permit afișarea conținutului din această zonă. E necesar să accepți cookie-urile social media pentru afisarea acestui tip de conținut. Modifică setările

Cristian Ciubotărescu, medic Salvaspeo România: Dificultatea accidentelor în peşteră sunt generate de faptul că, practic, victima trebuie extrasă exact pe acelaşi traseu pe care a intrat în peşteră.

Misiunea nu s-a încheiat sus.

A urmat o coborâre printre copaci, cu targa Salvamont, pe o diferenţă de nivel de 75 metri.

Radu Bogdan Ciubotărescu, voluntar: Exerciţiul a durat aproximativ 5 ore, la care au participat 17 salvatori.

Avenul Brătei este un obiectiv speologic aparte, cu o diferenţă de nivel de 70 metri şi o lungime de peste 230 metri.

Ți-a plăcut acest articol?

Like
Întrebarea zilei

35 de lei kilogramul de carne de miel înainte de Paşte. Consideraţi preţul acceptabil?

Observator » Evenimente » Operaţiune spectaculoasă de salvare, într-o peşteră din Munţii Leaota