Video Elevul din București care a supraviețuit pe munte, după ce și-a săpat adăpost în zăpadă, a povestit pentru Observator experienţa extremă prin care a trecut
Lecţie de supravieţuire şi curaj dată de un elev de 18 ani, pe care l-a prins noaptea în vârful muntelui. Rămas fără baterie la telefon, băiatul şi-a săpat singur o ascunzătoare în zăpadă şi ca să nu îngheţe a rămas treaz toată noaptea. Dimineaţă, a fost găsit de un elicoper al salvatorilor. Tânărul a povestit pentru Observator experienţa extremă prin care a trecut.
Băiatul de 18 ani, elev în clasa a 12-a, este din Bucureşti şi a plecat singur pe schiuri pe Valea Țapului. A vrut să evadeze după luni de restricţii.
Alpinist: ”Pentru a-mi curăţa un pic sufletul. Timp de 4 luni am fost deprimat, zguduit”.
Elevul de 18 ani și-a făcut adăpost în zăpadă
A pornit târziu pe traseu şi la un moment dat şi-a dat seama că îl va prinde noaptea pe munte. In faţă avea un hău, în spate un perete de 5 metri. A sunat la Salvamont.
Alpinist: ”Se făcuse 9 seara, eram hăituit de foame, bătea un vânt îngrozitor și mi-am dat seama că Salvamontul fiind pe valea de după mine, în mai puțin de o oră, două sigur nu ajunge și într-o oră 2 se făcea întuneric”.
La minus 10 grade temperatura resimţită, tânărul nu s a pierdut cu firea. Şi-a amintit tot ce a învăţat la curusurile de cercetaş şi de supravieţuire pe care le-a urmat. Şi-a săpat un adăpost în zăpadă, s-a învelit cu folia termoizolantă şi a rămas "ascuns" până dimineaţă.
Alpinist: ”Am aprins frontala, am rupt cateva crengi de şnepeniş și m-am pus pe treabă. Mi-am scos lopata de avalanșă, am sapat, am sapat, găsisem un fel de grotă, căreia i-am facut pereți de zăpadă. Înauntru mi-am așezat rucsacul cu folia de supraviețuire și mi-am facut un culcuș”.
Elevul de 18 ani a stat treaz toată noaptea, ca să nu înghețe
S-a chinuit să rămână treaz până la primele raze de soare. Ştia că dacă adoarme ar fi intrat în hipotermie.
Alpinist: ”7-8 ore de întuneric m-am gandit la cei dragi, la mine. Motivatia mea era sa ajung la ai mei, să îi spun mamei că sunt bine”
Dimineaţa a început să coboare. Atunci a văzut cât de aproape fuseseră de el salvamontiştii.
Alpinist: ”Ei au trecut pe langa mine, au fost pe la 3 dimineața în zonă. Uurmele lor erau la circa 100 de metri de mine”
Claudiu Vasilescu, salvator montan: ”L-am căutat pe tot parcursul noptii, azi dimineață când s-a ridicat elicoptertul IGAV s-au văzut urmele lui din elicopter”.
Alpinist: ”Când am vazut elicopterul eram deja în pădure și imi venea să îmi trag o palmă, pentru că știam că pe mine ma caută și nu aveam cum să îi semnalez”.
A doua zi, pe lumină, a coborât de unul singur de pe munte
A continuat să coboare, până a găsit primii turişti, de pe telefonul cărora a sunat la 112.
Alpinist: ”Sunt într-o anumita masura și norocos, dar multi ani oameni în locul meu ar fi sfârsit-o mult mai rau probabil. În situațiile limită îți intră sufletul înapoi în tine si iti dai seama că vrei să trăiesti si că ai pentru ce trai”
Tot noaptea trecută, şi tot în Bucegi, o a doua echipă de salvatori a pornit în căutarea a doi baieti din Târgu Mureș, mult mai puţin pregătiți de aventuri montane decât tânărul din Bucureşti.
Iarna de la munte încă poate face victime
Claudiu Vasilescu, salvator montan: ”O intervenție care a durat nu mai puțin de 7 ore ca să îi coborâm de pe munte, destul de dificil, ținând cont de conditiile meteo, vânt foarte puternic și temperaturi scazute”
Epuizati, uzi și înfrigurați, cei doi băieti au trecut la limită pe lângă moarte. Salvamontistii avertizeaza ca în munti e încă iarnă, dar zăpada şi riscul de avalanşă pot transforma o drumeţie într-un coşmar.
Puteţi urmări ştirile Observator şi pe Google News şi WhatsApp! 📰