Video Oraşul din România în care nu exişti dacă nu ai bicicletă. Bătrânii, cei mai dedicaţi ciclişti: "Trebuie să ştii să o stăpâneşti, dacă nu, te aruncă în şanţ"
A treia zi a verii înseamnă şi Ziua Mondială a... Bicicletei! Sunt deja 6 ani de când bicicleta are ziua ei bine stabilită. Şi ne bucurăm să o vedem tot mai des pe aleile din parcuri. Dar... nu doar acolo! Într-un oraş din Suceava, dacă nu ai bicicletă... nu exişti! Şi copiii, dar mai ales cei trecuţi de prima tinereţe se urcă pe bicicletă ca să ajungă rapid oriunde au nevoie!
Chiar şi o scurtă plimbare prin Milişăuţi te învaţă că bicicleta este cel mai iubit mijloc de transport aici! Nu există maşini, câte biciclete sunt pe şosea. Doamna din imagini are 73 de ani şi de 70 de ani mână ghidonul pe străzile din oraş. "Trebuie să ştii să o stăpâneşti, dacă nu, te aruncă în şanţ. Asta e mai nouă, dar am vechi... Din 68 cumpărată şi încă merge! Fiecare, câte o bicicletă- nepotul, eu şi soţul", spune femeia.
Deşi a câştigat teren în ultimii ani, mersul cu bicicleta nu este chiar preferatul românilor
Bicicleta are rădăcini adânci în această zonă din Suceava: este o tradiţie rămasă de pe vremea Imperiului Austro-Ungar. Cătălina se laudă cu nu mai puţin de 20 de biciclete. Electrice şi clasice. O activitate încurajată şi de specialişti. Studii recente arată că mersul cu bicicleta combate durerile frecvente de genunchi de la bătrâneţe. Fie că mergem pe jos sau cu bicicleta, orice activitate este binevenită, spr eexemplu mersul cu bicicleta întâreşte muşchii picioarelor şi ajută la unstil de viaţă sănătos.
"Cred că o parte a vieţii noastre este legată de această ciclitate, de bicicletă, de faptul că ne deplasăm în mod ecologic, sănătos şi suntem mai rapizi în viaţa cotidiană. Beneficiem de sănătate, de recreere şi de socializare", a declarat Mihai Androhovici, reprezentant Asociatie sportiva. Cu toate acestea, cei care sunt fani ai mersului cu bicicleta sunt încurajaţi să cunoască reguli, înainte să se avânte pe străzi. Pentru siguranţa lor şi a celor din jur.
"Este interzis bicicliştilor să circule în paralel, cu excepţia situaţiilor când participă la competiţii sportive organizate. Este interzis să circule fără a ţine cel puţin o mână pe ghidon. Traversarea drumului, inclusiv pe trecerea pentru pietoni, se face cu coborârea de pe bicicletă. În caz contrar, sancţiunile aplicate bicicliştilor sunt destul de mari, de la 6, la 8 puncte amendă", a declarat Ionuț Epureanu, purtător de cuvânt IPJ Suceava. Deşi a câştigat teren în ultimii ani, mersul cu bicicleta nu este chiar preferatul românilor. Procentul celor care se deplasează cu acest mijloc de abia dacă ajunge la 2%, comparativ cu Olanda, acolo unde mai bine de jumătate din populaţie circulă cu bicicleta. Recuperăm însă la alt capitol: ţara noastră este al doilea cel mai mare producător de biciclete din Europa, după Portugalia, cu 2,6 milioane de unităţi, potrivit Eurostat.
Puteţi urmări ştirile Observator şi pe Google News şi WhatsApp! 📰