Ouă ţinute în soare şi fără ştampilă, vândute în pieţele din Capitală. Metoda simplă de-a le verifica dacă au expirat
În pieţe, nereguli nu sunt numai la carne. Ouăle pot fi şi ele sursă de boală dacă nu sunt ţinute corespunzător. La câteva zile după ce autorităţile au dat amenzi şi au confiscat aproape o tonă de carne din hala veche a pieţei Obor, reporterii Observator au găsit alte nereguli. Ouă ţinute în soare, vândute fără ştampilă şi fără bon fiscal.
În pieţe, nereguli nu sunt numai la carne. Ouăle pot fi şi ele sursă de boală dacă nu sunt ţinute corespunzător. La câteva zile după ce autorităţile au dat amenzi şi au confiscat aproape o tonă de carne din hala veche a pieţei Obor, reporterii Observator au găsit alte nereguli. Ouă ţinute în soare, vândute fără ştampilă şi fără bon fiscal.
Piaţa Obor, aproape de ora prânzului. În hala veche, acolo unde reporterii Observator găseau acum o săptămână mizerie de nedescris, se vând acum ouă fără ştampilă, fără bon şi fără nicio garanţie. În magazin sunt peste 20 de grade Celsius şi niciun frigider. Ouăle se depozitează obligatoriu la temperaturi de până la 14 grade. Adică într-un frigider.
Legislaţia europeană presupune ca ouăle să fie cu o coajă integră, nefisurată, să nu prezinte urme de murdărie, presupune anumite dimensiuni, anumite greutăţi! Maşina trebuie să aibă condiţii de refrigerare, cu temperaturi între 4 şi 14 grade Celsius!
O regulă pe care mulţi comercianţi aleg să o ignore.
În altă piaţă din Capitală, o altă vânzătoare ne oferă ouă direct dintr-o pungă de plastic.
Nici aici, ştampila cu data expirării nu există. Cu toate astea, ouăle se vând cu sutele. Pe încredere.
Problemele pot apărea imediat după consum, dacă ouăle au fost expuse unor temperaturi nepotrivite, avertizează medicii.
Ligya Alexandrescu, medic
Pot produce intoxicaţii alimentare, manifestată prin crampă abdominală, disconfort, în primul rând, salmonella este cea mai prezentă bacterie în ouă.
După ce am dat alarma, s-au dat şi primele amenzi. Câte două mii de lei pentru fiecare comerciant care a încălcat legea, în hala veche a pieţei Obor. De acolo, inspectorii Direcţiei Sanitar Veterinare au confiscat 1.500 de ouă şi au închis tarabele.
Medicii ne recomandă prudenţă! Nu cumpăraţi ouă fără ştampilă, mai ales dacă n-au fost ţinute în frigider. Le mai puteţi verifica înainte de consum, printr-o metodă simplă: dacă plutesc atunci când le scufundaţi în apă, înseamnă că sunt vechi.
Puteţi urmări ştirile Observator şi pe Google News şi WhatsApp! 📰