Antena Meniu Search
x

Video Paiele din hârtie, mai periculoase decât cele din plastic. Specialiştii sunt vehemenţi: "Numeroase efecte negative. Nu au ce căuta pe piaţă"

Paiele din hârtie ar putea să ne afecteze sănătatea! Un studiu arată că la fabricare sunt folosiţi adezivi care conţin substanţe chimice periculoase. Acestea rămân mulţi ani în organism şi ar putea provoca boli tiroidiene, leziuni hepatice sau chiar cancer renal. În plus, ele ar fi la fel de nocive pentru mediu ca şi cele din plastic, pentru că se descompun foarte greu.

de Redactia Observator

la 29.08.2023, 20:39

Cercetătorii belgieni susţin că 90% din paiele de hârtie conţin chimicale potenţial dăunătoare pentru oameni, vieţuitoare şi mediul înconjurător. Dacă paiele din plastic au fost interzise pentru că se degradează greu, înclocuitoarele lor ar fi dăunătoare pentru sănătatea noastră.

Paiele din carton ar avea substanţe cancerigene

De exemplu, paiul din carton ar avea substanţe cancerigene, iar cu paiul din inox, ne-am putea răni. 39 de mărci de paie - din hârtie, bambus, inox, sticlă şi plastic - au fost analizate. La 27 de branduri au fost găsite 18 substanţe toxice.

Valentin Dragomir, inginer de mediu: S-a ajuns la concluzia că există anumite substanţe colorante, anumite lipiciuri şi acestea pot fi regăsite în băutura consumată. Dacă ar fi fost sută la sută compostabil, dintr-un material sustenabil, paiul acesta ar fi putut fi asimilat în sol, într-o perioadă de maxim două luni. Cea mai sustenabilă formă de a înlocuire a paielor de plastic sunt paiele din trestie de zahăr.

Pe acelaşi subiect

Tudor Ciuhodaru, medic: Vorbesc despre substanţe cu potenţial carcinogen, care se acumulează în sânge, în ficat, care pot duce prin perturbatul endocrin numeroase efecte negative asupra ceea ce înseamnă dezvoltarea noastră şi a celor mici. Nu au ce căuta pe piaţă

Studiul nu a putut stabili dacă substanţele din paie ajung şi în lichide. Potrivit cercetătorilor, având în vedere că majoritatea oamenilor le folosesc doar ocazional, riscurile pentru sănătatea umană sunt limitate.

Localnic: Cred că am putea să găsim alte materiale din care să creem alternative, nici cele de plastic nu-s ok.

Localnic: Mi se păreau mult mai ok decât alea din plastic. Probabil o să-mi iau din fier.

Şi paiele din metal sunt periculoase 

Tudor Ciuhodaru, medic: Din raportările pe care le avem până acum, să ştiţi că utilizarea paielor de metal a dus la mai multe accidente decât ne-am fi dorit. Sunt traumatisme, sunt plăgi, sunt leziuni oculare care au fost realizat de-a lungul timpului.

Valentin Dragomir, inginer de mediu: Un pai metalic consumă energia necesară pentru producţia a peste 90 de paie din plastic. Paiele metalice pot fi utilizate infinit şi pot fi reciclate ca atare. Procesul de curăţare este mult mai complex.

În România nu se mai pot comercializa paie din plastic, dăunătoare mediului, din septembrie 2021. Comercianţii care nu respectă regulile riscă amenzi de până la 40.000 de lei. 

Ți-a plăcut acest articol?

Like
Întrebarea zilei

Aţi găsit produse alterate printre cumpărăturile pentru 1 Mai?

Observator » Evenimente » Paiele din hârtie, mai periculoase decât cele din plastic. Specialiştii sunt vehemenţi: "Numeroase efecte negative. Nu au ce căuta pe piaţă"