Parcări rezidenţiale, inventate din pix. 23 de "rechini imobiliari" din Sectorul 1, urmăriţi penal
Poliția a început să facă curățenie printre "rechinii" imobiliari. O amplă acţiune a avut loc azi în Bucureşti şi în jueţele Dâmboviţa şi Prahova, vizaţi fiind dezvoltatorii imobiliari care ar fi prezentat, la recepţia lucrărilor, mai multe locuri de parcare decât cele construite. Prejudiciul se ridică la 2 milioane de euro.
UPDATE 17:40. Procurorii din Bucureşti au dispus, joi, urmărirea penală a 23 de dezvoltatori imobiliari, suspectaţi că au indus în eroare autorităţile din Sectorul 1 în legătură cu locurile de parcare realizate la imobilele construite. În urma activităţii a fost produs un prejudiciu de aproape 2 milioane de euro.
Potrivit unui comunicat de presă transmis, joi, de reprezentanţii Parchetului de pe lângă Judecătoria Sectorului 1 Bucureşti, procurorii au dispus efectuarea în continuare a urmăririi penale faţă de douăzeci şi trei de persoane fizice şi juridice - dezvoltatori imobiliari - pentru săvârşirea mai multor infracţiuni de înşelăciune.
“În perioada 2019 – 2021, mai mulţi dezvoltatori imobiliari de pe raza Sectorului 1 Bucureşti au indus în eroare reprezentanţii autorităţilor locale cu ocazia efectuării recepţiei blocurilor edificate de către aceştia, respectiv au prezentat că au realizat un număr mai mare de locuri de parcare, în conformitate cu autorizaţia de construire, cu toate că în realitate realizaseră mai puţine locuri de parcare decât cele menţionate în autorizaţia de construire”, se arată în cuprinsul ordonanţei procurorilor.
Prejudiciul total cauzat este 1.880.000 euro, dezvoltatorii imobiliari având obligaţia, conform HCGMB 66/2006, să achite o taxă de 10.000 euro pentru fiecare loc de parcare nerealizat.
- Clotilde Armand vrea dizolvarea Consiliului Local Sector 1, pentru că alianţa PSD-PNL nu votează bugetul propus de...
- Se deschide un nou mall în sectorul 1 din Bucureşti. Cum poţi ajunge la Colosseum Mall şi ce magazine vor fi...
- Veste proastă pentru bucureşteni: maşinile staţionate neregulamentar pe bulevarde vor putea fi ridicate şi de...
Percheziţii la dezvoltatorii imobiliari
UPDATE 12:30. Peste 50 de percheziţii au loc joi dimineaţă, în Dâmboviţa, Bucureşti şi Prahova, într-un dosar de înşelăciune cu un prejudiciu de aproximativ 2 milioane euro, fiind vizaţi mai mulţi dezvoltatori imobiliari.
"Astăzi, 31 martie, Direcţia Generală de Poliţie a Municipiului Bucureşti - Serviciul de Investigare a Criminalităţii Economice, sub supravegherea Parchetului de pe lângă Judecătoria Sectorului 1, efectuează 51 de percheziţii domiciliare, pe raza municipiului Bucureşti şi în judeţele Dâmboviţa şi Prahova", anunţă Poliţia Capitalei.
De asemenea sunt puse în aplicare şi mai multe mandate de aducere, intr-un dosar în care se fac cercetări pentru infracţiunea de înşelăciune, în domeniul construcţiilor.
"Din datele şi probele administrate în cauză a rezultat presupunerea rezonabilă că mai mulţi dezvoltatori imobiliari, persoane fizice şi juridice, ar fi prejudiciat o instituţie publică, prin faptul că la momentul recepţiei clădirilor ar fi prezentat, împrejurarea nereală că au realizat mai multe locuri de parcare, decât cele existente în fapt, fiind creat un prejudiciu de aproximativ 2 milioane euro", anunţă poliţiştii. Cercetările sunt continuate sub supravegherea Parchetului de pe lângă Judecătoria Sectorului 1.
Instituţia publică prejudiciată este Primăria Sectorului 1
Clotilde Armand, primarul Sectorului 1, a salutat acţiunea Poliţiei, explicând că nu va ezita să sesizeze poliţia atunci când găseşte nereguli.
"Poliția a început să facă curățenie printre rechinii imobiliari din Sectorul 1. Au fost peste 50 de percheziții în această dimineață la mai mulți dezvoltatori imobiliari într-un dosar de înșelăciune cu locuri de parcare fictive, prejudiciu: 2 milioane de euro. V-am spus că o să oprim haosul urbanistic în Sectorul 1 și așa o sa facem. După cum știți, am încheiat un parteneriat cu Direcția Generală Anticorupție și am întărit Biroul Disciplina în Construcţii şi Afişaj Stradal din cadrul Poliției Locale Sector 1. Acolo unde neregulile găsite la recepțiile complexurilor rezidențiale țin de Codul Penal nu am ezitat nicio secundă să sesizez poliția.
Să vă dau un mic exemplu de unde vine acest prejudiciu. Sunt eludate taxele de 10.000 euro (prevăzute în HCGMB 66/2006) pentru fiecare loc de parcare lipsă în procesul de elaborare si acoperite prin procesele verbale de recepție întocmite cu complicitatea funcționarilor publici. Una din metodele prin care erau evitată ilegal plata acestei taxe: în autorizațiile de construire apăreau sisteme de parcare automate supraetajate, dar care nu au fost instalate niciodată sau care au fost desființate imediat după recepție.
Dacă extrapolăm la nivelul întregii Capitale, veți vedea ca apare un deficit de zeci de mii de locuri de parcare care nu au existat decât pe hârtie, fenomen care se transpune în taxe de milioane de euro, bani care trebuiau plătiți către bugetele locale", a scris Clotilde Armand pe Facebook.
Puteţi urmări ştirile Observator şi pe Google News şi WhatsApp! 📰