Antena Meniu Search
x

Curs valutar

Parchetul General anchetează Jandarmeria. Sunt 126 de plângeri penale la adresa jandarmilor

Parchetul Militar a tras primele concluzii cu privire la protestele din Piaţa Victoriei. Peste o mie de persoane s-au manifestat violent faţă de jandarmi, dar şi faţă de civili. În acelaşi timp, se ia în calcul că forţele de ordine au acţionat brutal în mod nejustificat.

de Redactia Observator

la 14.08.2018 , 20:11

Parchetul Militar a tras primele concluzii cu privire la protestele din Piaţa Victoriei. Peste o mie de persoane s-au manifestat violent faţă de jandarmi, dar şi faţă de civili. În acelaşi timp, se ia în calcul că forţele de ordine au acţionat brutal în mod nejustificat. Un război care, din stradă, s-a mutat în insitituţii. Ministerul Afacerilor Interne nu răspunde de acţiunile jandarmilor, susţinând că au fost coordonaţi de un procuror militar. Dar Parchetul militar o contrazice pe Carmen Dan. Aşa că Parchetul General a luat decizia de a prelua dosarul.

Jandarmeria şi-a coordonat toată competenţa în Piaţă sub supravegherea unui procuror militar care a fost în Piaţă, este declaraţia ministrului Carmen Dan.

IONEL CORBU, prim procuror Parchet Militar:

Vezi și

De la Parchetul Militar Bucureşti nu a fost niciun procuror care să facă parte din centrul mobil de comandă înaintat. 

Doar că un procuror militar a fost în Piaţă Victoriei în seara de 10 august. Şi chiar a făcut un raport, în care recunoaşte că imaginile prezentate în spaţiul public l-au făcut să se deplaseze în teren. 

În noaptea protestelor, procurorul Bogdan Pîrlog, a venit la serviciu, la Parchetul Militar unde s-a sesizat din oficiu şi a deschis un dosar de cercetare penală împotriva Jandarmeriei, neînştiinţându-şi superiorii de demersul pe care urmează să-l facă.

Aşa a pornit ancheta care aduce astăzi acuzaţii grave la adresa Jandarmeriei Române. Purtare abuzivă, abuz în serviciu şi neglijenţă în serviciu. Un dosar care, după neînţelegerile dintre Instituţii, a fost preluat de Parchetul General. 126 de plângeri au fost depuse, până acum.

CĂTĂLIN ŞIVOINESCU, victimă:

Au aruncat cu grenade şi unde erau violenţi şi unde nu erau, unde erau cei paşnici. Erau şi copii acolo, femei cu copii de mână.

RADU ANDREI PÂRVULESCU, victimă:

M-au încătuşat, au dat în mine cu picioarele, m-au apăsat cu un bocanc pe cap.

FILIP HORAŢIU, fost jandarm:

Îl vezi că e mai agitat, e mai atent în stânga, e mai atent în dreapta, e clar că are un scop anume. La primul bolovan plecat, tu, demonstrant, paşnic, tu te retragi. Şi atunci îi dai posibilitatea jandarmului să-l extragă pe acest individ. S-au dus special pentru bătaie.

O mie de oameni, spun procurorii, au agresat forţele de ordine, dar şi protestatarii paşnici. Anchetele îi vizează pe toţi. Jandarmi şi civili. Dar şi pe Ministrul de Interne. Mai multe plângeri au fost depuse în aceste zile şi împotriva lui Carmen Dan. 

CARMEN DAN, ministrul de Interne:

Nu am ce să-mi reproşez. Am făcut ceea ce trebuia să facă un Ministru de Interne responsabil. Eu nu am încurajat niciodată niciun fel de abuz. 

Peste 450 de oameni au fost răniţi, în timpul violenţelor din Piaţa Victoriei, vineri seara. 

Redactia Observator Like

Observator  - Despre oameni, știrile așa cum trebuie să fie.

Întrebarea zilei
Sunteţi de acord cu introducerea votului de la 16 ani?
Observator » Evenimente » Parchetul General anchetează Jandarmeria. Sunt 126 de plângeri penale la adresa jandarmilor